Chidera Ejuke

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Chidera Ejuke, die in het seizoen 2019-2020 zijn tegenstanders doldraaide in Friese dienst.

Ejuke werd op 2 januari 1998 geboren in het Nigeriaanse Zaria. In het Afrikaanse land sloot hij zich aan bij Supreme Court FC en later Gombe United FC, waar de aanvaller zich in de kijker speelde bij Valerenga IF. Voor de Noorse club noteerde Ejuke in totaal 69 officiële wedstrijden (vijftien doelpunten en zes assists).

Smaakmaker in Heerenveen

In de zomer van 2019 maakte Ejuke voor luttele miljoenen de overstap van Valerenga IF naar sc Heerenveen. In Noorwegen werd hij opgevolgd door niemand minder dan Osame Sahraoui, die begin 2023 dezelfde overstap zou maken. Ejuke hield het zelf overigens al na één seizoen voor gezien in Friesland. Na 29 officiële wedstrijden, tien doelpunten, zes assists en talloze hoogstandjes stond CSKA Moskou al op de stoep met een miljoenenbod.

Ejuke maakte in Russische dienst nog niet veel klaar. In de zomer van 2022 liet hij zich zelfs verhuren aan het Duitse Hertha BSC, waarmee hij degradeerde uit de Bundesliga. Een uitleenperiode bij het Belgische Royal Antwerp FC bleek de volgende stap in zijn carrière.

De tekst op het bord luidt:

De vleugelaanvaller (Zaria, Nigeria, 2 januari 1998) speelt slechts één seizoen in Friese dienst, maar maakt niettemin indruk met zijn grote snelheid en technische begaafdheid. Ejuke komt tot 29 wedstrijden, waarin hij tien doelpunten maakt.

Zijn prachtige seizoen bij sc Heerenveen wordt in 2020 beloond met een transfer naar de Russische topclub CSKA Moskou. Een transfer die een geweldige financiële stimulans voor sc Heerenveen oplevert. Daarnaast speelt Ejuke ook voor het Nigeriaanse nationale elftal.

Meer Helden van sc Heerenveen