Daniel Jensen

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Daniel Jensen.

Daniel Monberg Jensen ziet op 25 juni 1979 het levenslicht in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hij is de jongere broer van 64-voudig international Niclas Jensen. De middenvelder doorloopt de jeugdopleiding van B93 en maakt hier ook zijn debuut in het betaald voetbal.

Doelpunt voor de eeuwigheid

In de zomer van 1998 maakt Jensen de overstap naar sc Heerenveen. Trainer Foppe de Haan gunt de Deen alle ruimte om te wennen, waardoor hij maar één wedstrijd speelt in zijn eerste contractjaar. Het blijkt een verstandige keuze. Jensen pakt zijn kans al vroeg in het seizoen 1999-2000 en groeit uit tot een vaste waarde. Hij scoort onder meer in de Friese derby tegen SC Cambuur (4-1 overwinning) en eist een aandeel op in de historische tweede plaats van 2000.

Heerenveen debuteert op bezoek bij Olympique Lyon in de Champions League. De pompeblêdenformatie verliest met 3-1, maar met een fantastische steekpass op Jeffrey Talan staat Jensen wel aan de basis van het eerste doelpunt op het hoogste niveau van Europa. Heerenveen pakt vier punten in de Champions League, met de 1-0 zege op Olympiakos Piraeus als hoogtepunt. Uit een vrije trap van Mika Nurmela knikt Jensen de bevrijdende goal binnen.

Jensen zal in totaal vijf seizoenen voor sc Heerenveen spelen. Bij zijn vertrek in 2003 staat de teller op 144 officiële wedstrijden en negentien doelpunten. De middenvelder speelt nog voor het Spaanse Real Murcia, het Duitse Werder Bremen en het Italiaanse Novora alvorens hij afsluit in Denemarken (FC Kopenhagen, SönderjyskE en Lyngby BK). Na zijn carrière gaat hij net als broer Niclas aan de slag als spelersmakelaar bij het bedrijf Nordic Sky, dat in januari 2017 betrokken is bij de huurtransfer van Martin Ødegaard naar Heerenveen.

 

De tekst op het bord luidt:

Daniel Jensen (Kopenhagen, Denemarken, 1979) speelt vijf seizoenen in Heerenveen, waar hij tot een stabiele kracht op het middenveld uitgroeit. Hij speelt ook mee in het seizoen 2000 – 2001 dat sc Heerenveen aan de Champions League deelneemt. Onvergetelijk is het moment dat hij in de thuiswedstrijd tegen Olympiakos Piraeus uit een kopbal de winnende treffer (1-0) maakt.

Jensen speelt 144 wedstrijden voor Heerenveen, waarin hij negentien keer scoort. Na zijn Friese tijd vertrekt Jensen naar Werder Bremen waar hij veel jaren blijft. Hij komt 52 keer voor het Deense nationale elftal uit.

Meer Helden van sc Heerenveen