Eddy Bosman

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Eddy Bosman.

Eddy Bosman ziet op 28 februari 1955 het levenslicht in Tjalleberd. Op achtjarige leeftijd komt hij terecht in de jeugdopleiding van VV Heerenveen, waar hij doorstroomt naar de A-selectie. Op 24 maart 1974 maakt de aanvallend ingestelde middenvelder zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam (3-0 overwinning). Bij de 2-0 van Johan Toonstra eist hij meteen een assist op.

Trefzekere middenvelder

Bosman zal in het shirt van Heerenveen vooral als afmaker fungeren. Hij is weliswaar geen centrumspits, maar als aanvallende middenvelder is hij bijzonder productief. In 330 wedstrijden in het pompeblêdenshirt scoort hij 96 keer. Heerenveen strikt in de decennia na zijn vertrek menig topaanvaller, maar niemand slaagt erin om het betaald voetbal-record van Bosman uit de boeken te schieten.

Overigens is Bosman in zijn eerste periode bij VV Heerenveen helemaal geen profvoetballer. Vanwege zijn ALO-opleiding speelt de middenvelder op eigen verzoek op amateurbasis voor de club. Trainer László Zalai vraagt hem in 1976 om semiprof te worden, maar Bosman ziet dat helemaal niet zitten en besluit naar amateurclub ACV te verhuizen. Al na een jaar keert hij terug met het diploma op zak bij sc Heerenveen, zoals de proftak dan inmiddels heet.

Met sc Heerenveen grijpt Bosman naast promotie naar de Eredivisie. De middenvelder speelt zich in de kijker bij Feyenoord, maar besluit in 1983 zijn jawoord te geven aan Go Ahead Eagles. In de zomer van 1984 gaat Bosman weer noordelijker spelen door zich aan te sluiten bij FC Groningen. Hij speelt twee seizoenen in het Oosterpark voordat de Fries opnieuw aansluit bij Heerenveen. Onder Foppe de Haan sluit hij zijn carrière af als libero.

Eddy Bosman met het jubileumboek van 2020

Bosman besluit in 1987 af te zwaaien als voetballer. Later krijgt hij spijt van de beslissing om niet nog minimaal een jaar door te gaan, maar als gymleraar en CIOS-docent weet hij ook buiten het voetbalveld zijn geluk te vinden.

De tekst op het bord luidt:

Eddy Bosman (Tjalleberd, 1955) debuteert in 1974 als negentienjarige in het eerste elftal, op eigen verzoek als amateur. Zijn studie aan de ALO in Groningen is de reden dat hij in 1976 vertrekt naar AVC uit Assen. Het vertrek is van korte duur, want in 1977 komt hij weer voor sc Heerenveen uit. Bosman is als technisch begaafde centrale middenvelder heel populair in Heerenveen.

Nadat Heerenveen in 1982 promotie naar de eredivisie misloopt, tekent Bosman bij eredivisieclub Go Ahead Eagles. Na 2,5 jaar zegt hij zijn contract daar op en gaat voor FC Groningen spelen. Bosman keert in 1985 terug bij zijn jeugdliefde. In 1987 beëindigt hij zijn carrière.

Met 96 doelpunten is hij nog steeds topscoorder in de historie van het betaalde voetbal bij sc Heerenveen.

Meer Helden van sc Heerenveen