Eise Bosma

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Eise Bosma.

Eise Sietze Bosma ziet op 27 april 1941 het levenslicht in Oldeboorn. In zijn geboorteplaats speelt hij voor de plaatselijke VV. Op vijftienjarige leeftijd verhuist Bosma naar VV Heerenveen, waar de aanvaller zich in de kijker speelt bij het Nederlands amateurelftal. Door het ondertekenen van een contract blijft zijn interlandcarrière beperkt tot een wedstrijd in Enschede tegen West-Duitsland.

Clubtopscorer in Heerenveen

Bosma speelt tussen 1959 en 1967 voor VV Heerenveen. De pompeblêdenformatie maakt na het tijdperk met Abe Lenstra een moeilijke fase door en valt terug naar de Derde Divisie, maar mede dankzij de Oldeboornster krijgt het team toch weer wat kleur op de wangen. In de seizoenen 1961-1962 en 1962-1963 mag Bosma zich zelfs clubtopscorer noemen.

In 1967 vertrekt Bosma naar SC Cambuur, maar al na één seizoen keert hij terug naar Heerenveen. In 1969 zwaait hij definitief af op Sportpark Noord. De aanvaller speelt nog elf seizoenen voor de amateurs van SC Joure en overlijdt op 10 mei 2018 op 77-jarige leeftijd in Sneek.

De tekst op het bord luidt:

Eise Bosma (Oldeboorn, 1941, overleden 2018) belandt al op vijftienjarige leeftijd bij de jeugd van VV Heerenveen. Zijn talent blijft niet onopgemerkt. Hij debuteert al op zeventienjarige leeftijd in het Nederlands amateurelftal en is daarmee de eerste international van Friese komaf.

Bij Heerenveen debuteert de jonge Bosma bij de opening van het seizoen 1959-1960. Hij blijkt direct een aanwinst van formaat te zijn. Zijn techniek, handigheid en doeltreffendheid komen goed van pas. Hij geeft direct in zijn eerste seizoen de nodige assists op Sikke Venema. Het is het seizoen van de ommekeer. Mede door Bosma promoveert Heerenveen naar de Eerste Divisie. In de seizoenen 1961-1962 en 1962-1963 wordt hij clubtopscorer van Heerenveen, beide keren met tien doelpunten.

In 1967 verruilt hij Heerenveen voor SC Cambuur, maar een jaar later keert hij alweer terug. Hij voetbalt dan nog een seizoen bij Heerenveen en voetbalt daarna voor SC Joure.

Meer Helden van sc Heerenveen