Jan de Jonge

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Jan de Jonge.

Productieve spits in Heerenveen

Jan de Jonge ziet op 8 mei 1963 het levenslicht in Emmen. Via CVV Germanicus speelt hij zich in de kijker bij FC Groningen, waar hij na twee jaar vertrekt om zijn geluk te beproeven bij sc Heerenveen. In Friesland groeit hij uit tot een waardevolle spits door 62 doelpunten te produceren in 165 wedstrijden.

De Jonge vertrekt in 1989 bij sc Heerenveen. Tijdens zijn vijfjarige verblijf weet hij niet te promoveren met de Friese club, maar uitgerekend in het seizoen na zijn vertrek lukt het dan toch om door te stoten naar de Eredivisie. Tussen 1989 en 1996 speelt de aanvaller nog voor FC Emmen, waar hij eveneens zeer productief blijkt.

Terugkeer in andere rol

Na zijn afscheid als voetballer gaat De Jonge aan de slag als hoofd jeugdopleiding van FC Emmen. Op 1 december 1998 promoveert hij binnen de Drentse eerstedivisionist tot hoofdtrainer. Uitgerekend onder zijn leiding stunt Emmen in het bekertoernooi door eredivisionist sc Heerenveen met 3-2 te verslaan, mede dankzij een wereldgoal van Mika Nurmela.

De Jonge blijft tot half februari 2001 werkzaam als hoofdtrainer van FC Emmen. Korte tijd later staat sc Heerenveen op de stoep met de vraag of hij als assistent-trainer aan de slag wil. De Jonge accepteert het voorstel, waardoor hij onder leiding van Foppe de Haan zijn comeback maakt in Friesland. Tussen de zomer van 2004 en begin november 2005 zal hij diezelfde rol bekleden onder zijn voormalig teamgenoot Gertjan Verbeek.

Jan de Jonge (derde van rechts) als assistent van Foppe de Haan

In november 2005 verhuist De Jonge naar De Graafschap om daar opnieuw hoofdtrainer te worden. Hij loodst De Superboeren als kampioen naar de Eredivisie, maar in de zomer van 2008 besluit hij geen langere verbintenis aan te gaan ondanks het realiseren van lijfsbehoud. Als hoofd jeugdopleiding keert De Jonge dan weer terug in dienst van sc Heerenveen.

Op 31 augustus 2009 krijgt Trond Sollied zijn ontslag bij sc Heerenveen. Samen met Gert Heerkes mag De Jonge de werkzaamheden overnemen, maar begin februari 2010 besluit hij terug te keren in zijn oude rol als hoofd jeugdopleiding vanwege de tegenvallende resultaten. Jan Everse mag het seizoen afmaken als eindverantwoordelijke van Heerenveen.

Na zijn derde periode bij sc Heerenveen werkt De Jonge achtereenvolgens voor Heracles Almelo, Nea Salamis Famagusta (Cyprus), VfL Bochum (Duitsland), FC Twente, Eskisehirspor (Turkije), SC Genemuiden, Samsunspor (Turkije) en Harkemase Boys. In 2023 volgt hij Johnny Jansen op als trainer van Safa SC uit Libanon.

De tekst op het bord luidt:

In 1984 start De Jonge (Emmen, 1963) met het CIOS en stapt over van FC Groningen naar sc Heerenveen. De bonkige spits speelt zich direct in de basis en weet het net, vooral met het hoofd, makkelijk te vinden.

De Jonge’s laatste seizoen is zijn beste. Met 21 goals is hij clubtopscorer en een belangrijke speler. sc Heerenveen start overdonderend in de nacompetitie, maar de SLM vliegtuigramp bij luchthaven Zanderij in Suriname raakt de club in het hart waardoor het niet promoveert. In 1989 vertrekt de Jonge naar Emmen.

Van 2001-2005 is De Jonge assistent-trainer en van 2008-2009 hoofd opleidingen bij sc Heerenveen. Na het ontslag van Trond Sollied is De Jonge vijf maanden interim-hoofdtrainer.

.

Meer Helden van sc Heerenveen