Jeffrey Talan

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Jeffrey Talan.

Jeffrey Dennis Talan ziet op 29 september 1971 het levenslicht in Katwijk. Hij is de jongere broer van Ricky Talan (overleden in 2015 door een langdurige ziekte), die tussen 1979 en 1988 eveneens zijn kunsten vertoonde als profvoetballer.

Talan volgde het voorbeeld van zijn broer door zich aan te sluiten bij VV Katwijk. Waar Ricky werd ontdekt door AZ, daar mocht Jeffrey zijn voetbalkunsten vertonen voor FC Den Haag (nu ADO Den Haag). In de residentiestad vertoonde de aanvallende middenvelder annex vleugelaanvaller zijn kunsten in de eerste helft van de jaren negentig en daarmee wekte hij de aandacht van sc Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde.

Smaakmaker in Friesland

In het shirt van sc Heerenveen groeide de stijlvolle Talan uit tot een smaakmaker. Blessureleed speelde de Katwijker weliswaar regelmatig parten, maar tot de zomer van 2003 speelde hij alsnog 218 officiële wedstrijden in Friese dienst. Hij scoorde 54 keer. Als beloning voor zijn prestaties mocht Talan in de periode 1998-2000 zelfs acht A-interlands voor het Nederlands elftal opdraven (één doelpunt).

Talan schreef in 2000 geschiedenis met sc Heerenveen. Onder leiding van Foppe de Haan eindigde de Friese formatie als tweede van Nederland en mocht daardoor deelnemen aan de Champions League. Talan maakte het eerste doelpunt in het miljoenenbal door op bezoek bij Olympique Lyon (3-1 nederlaag) toe te slaan met een behendige stift. Alleen Daniel Jensen en Ronny Venema zijn er eveneens in geslaagd om met Heerenveen te scoren op CL-niveau.

Door blessureleed moest Talan al op 31-jarige leeftijd afzwaaien als profvoetballer. Na zijn carrière bleef hij werkzaam voor sc Heerenveen, waar hij verschillende functies op zich nam. Op 17 mei 2009 mocht hij de KNVB Beker uitreiken aan sc Heerenveen-aanvoerder Michel Breuer.

In 2022 nam Talan uit onvrede over de gang van zaken afscheid van de Friese club. Niet lang daarna dook de Katwijker op bij Almere City FC, waar hij onder leiding van voormalig sc Heerenveen-speler Alex Pastoor als assistent-trainer werd geïnstalleerd. Met die club schreef hij in 2023 geschiedenis door voor het eerst een Eredivisie-status te bemachtigen.

De tekst op het bord luidt:

Jeffrey Talan (Katwijk, 1971) komt in 1995 over van eerstedivisionist FC Den Haag. De rechtsbuiten met zijn volmaakte techniek verovert met heerlijke passeerbewegingen en snelle dribbels direct de harten van de feanfans.

Talan is tegen Amica Wronki de allereerste doelpuntenmaker van sc Heerenveen op Europees niveau. De elegante maar kwetsbare aanvaller groeit zelfs uit tot de eerste Oranjeinternational van onze club na Abe Lenstra en Germ Hofma. Zijn handelsmerk is het stiftje waarmee hij keepers menigmaal kansloos laat. Wie herinnert zich niet zijn historische treffer in de Champions League? Met een subtiele voetbeweging verslaat Talan doelman Coupet van Olympique Lyon.

De technicus komt volledig tot wasdom als aanvallende middenvelder, maar terugkerende knieproblemen maken vroegtijdig een einde aan zijn carrière. Talan dient de club daarna nog vele jaren als jeugdtrainer, hoofd jeugdopleidingen en assistent-trainer van het eerste elftal.

Meer Helden van sc Heerenveen