Kristoffer Nordfeldt

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Kristoffer Nordfeldt.

Bo Kristoffer Nordfeldt werd geboren op 23 juni 1989 in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Zijn voetbalcarrière ging van start bij IF Brommapojkarna, dat bekend staat om het succesvol opleiden van getalenteerde spelers. Op negentienjarige leeftijd maakte de doelman zijn debuut in de hoofdmacht. Nordfeldt maakte indruk onder de lat en verscheen op de radar van verschillende clubs, waaronder Ajax en sc Heerenveen. In 2012 transfereerde hij naar het Abe Lenstra Stadion.

Sterkhouder na dramatisch debuut

Op woensdag 11 april 2012 maakte Nordfeldt zijn debuut voor sc Heerenveen. In de thuiswedstrijd tegen Ajax kreeg Brian Vandenbussche al na enkele minuten een rode kaart voor een harde overtreding op Siem de Jong. De Zweed werd meteen gepasseerd vanaf de penaltystip en kon vervolgens niet voorkomen dat zijn team een harde nederlaag incasseerde: 0-5. Nordfeldt maakte zelf ook geen overtuigende indruk.

Zijn zorgde meteen voor scepsis, maar Nordfeldt wist zich te herpakken. Hij veroverde een vaste basisplaats bij sc Heerenveen en hield dertig keer de nul in 123 officiële wedstrijden. Met de Friezen veroverde de doelman in 2012 een Europees ticket. Nordfeldt bereikte in 2013, 2014 en 2015 telkens de play-offs om Europees voetbal, maar Heerenveen slaagde er niet in om deze kansen te verzilveren.

Nordfeldt werd in 2015 door de Feanfans verkozen tot Speler van het Jaar. De sluitpost voelde zich gelukkig in Friesland, maar besloot die zomer toe te happen na een aanbod van Swansea City. Via de club uit Wales (actief in het Engelse voetbal) en het Turkse Gençlerbirligi keerde de zeventienvoudig international van Zweden in augustus 2021 terug naar zijn thuisland. Hij staat sindsdien onder contract bij AIK Solna.

De tekst op het bord luidt:

Het verschil tussen een eerste en een laatste indruk zal niet vaak groter zijn dan in het geval van Kristoffer Nordfeldt (Stockholm, Zweden, 1989). Het debuut van de doelman wordt een nachtmerrie. Tegen Ajax moet hij na drie minuten het veld in door een rode kaart van Brian Vandenbussche. Hij krijgt vijf doelpunten tegen, waarvan één na een blunder. Het blijkt een incident te zijn.

De keeper groeit in het Abe Lenstra stadion uit tot sterkhouder. Een puntenpakker, waar de defensie op kan vertrouwen. Maar liefst dertig keer houdt hij zijn doel schoon. De Zweed is geweldig op de lijn met zijn katachtige reflexen. Het levert hem uiteindelijk de titel Speler van het Jaar op en een transfer naar Swansea City.

Meer Helden van sc Heerenveen