Marten Dijk

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Marten Dijk.

Met Heerenveen naar de Eredivisie

Marten Dijk ziet op 25 oktober 1967 het levenslicht in Ureterp. In de periode 1985-1991 is hij actief voor sc Heerenveen, waar de rechtsbuiten 109 wedstrijden en 24 doelpunten noteert. Dat aantal had hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat knieproblemen hem meermaals in de weg zaten.

Dijk zal voor altijd verbonden blijven aan één van de meest iconische momenten uit de clubgeschiedenis. In het seizoen 1989-1990 weet sc Heerenveen als nummer zestien van de Eerste Divisie te promoveren naar de Eredivisie. Na de openingstreffer van Gertjan Verbeek maakt Dijk de 2-0 tegen FC Emmen, waardoor de 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd van de nacompetitie niet fataal blijkt.

In het seizoen 1990-1991 kan Dijk door fysieke problemen geen rol van betekenis spelen voor sc Heerenveen. Mede lede ogen moet hij toezien hoe de club al na één seizoen weer degradeert uit de Eredivisie. Dijk besluit het voor gezien te houden en sluit zich aan bij de amateurs van Broekster Boys.

 

De tekst op het bord luidt:

Al als zeventienjarige debuteert Marten Dijk (Frieschepalen, 1967). De Friese rechtsbuiten pakt regelmatig zijn wedstrijden en doelpunten mee, maar zware knieblessures werpen hem een paar keer ver terug.

Marten Dijk speelt twee nacompetities. De nacompetitie in 1989 begint zeer goed, maar de SLM vliegtuigramp bij luchthaven Zanderij in Suriname raakt de club in het hart waardoor het niet promoveert.

Een jaar later, in 1990, speelt sc Heerenveen opnieuw in de nacompetitie ondanks een zestiende plaats in de eindstand. Na twee nederlagen lijkt het avontuur voorbij. Met een ware Houdini-act bereikt sc Heerenveen toch de finale. Tegen Emmen tikt Dijk de bal bij de eerste paal binnen. Heerenveen promoveert naar de Eredivisie. Het is zijn finest moment.

Meer Helden van sc Heerenveen