Mika Nurmela

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Mika Nurmela.

Op 26 december 1971 ziet Mika Nurmela het levenslicht in het Finse Oulu. In eigen land speelt de vleugelaanvaller achtereenvolgens voor FC Ols, Raumann Pallo, Turku PS en FC Haka. Via het Zweedse Malmö FF verhuist hij in 1995 naar Nederland om zich aan te sluiten bij FC Emmen.

Koning van de assist in Heerenveen

In het seizoen 1998-1999 vliegt sc Heerenveen in de KNVB Beker door eerstedivisionist FC Emmen uit de KNVB Beker (3-2). Eén van de Drentse doelpunten komt op naam van Nurmela, die doelman Hans Vonk passeert met een bekeken lob van grote afstand. Zijn traptechniek mag de Fin vanaf de zomer van 1999 inzetten voor sc Heerenveen. In zijn debuutseizoen in het Abe Lenstra Stadion scoort hij acht keer, waaronder de 4-1 (thuis) en 0-2 (uit) tegen aartsrivaal SC Cambuur.

Nurmela tekent voor twaalf assists in zijn eerste jaar bij sc Heerenveen. Zo staat hij thuis tegen FC Den Bosch aan de basis van de 1-1 van Valeri Popovich, die de Friese club daarmee naar de Champions League schiet. Ook op het hoogste niveau blijkt zijn traptechniek een wapen: uit diens vrije trap kopt Daniel Jensen het elftal van trainer Foppe de Haan naar de eerste en vooralsnog enige Champions League-zege uit de clubgeschiedenis (1-0 tegen Olympiakos Piraeus).

Ook in de seioenen 2001-2002 (vijf doelpunten, negen assists) en 2002-2003 (negen doelpunten, zeven assists) blijft Nurmela van grote waarde voor sc Heerenveen. De Fin maakt in de zomer van 2003 een transfer naar het Duitse 1. FC Kaiserslautern, maar eigenlijk voor het eerst in zijn carrière loopt het stroef. Nurmela keert terug naar HJK Helsinki, waar hij later opnieuw neerstrijkt na een periode bij Heracles Almelo. Na één jaar RoPS Rovaniemi slijt de aanvaller zijn laatste jaren als prof bij het bescheiden AC Oulu.

Na zijn carrière blijft Nurmela als bestuurslid werkzaam voor AC Oulu. Later duikt hij op als assistent-bondscoach van de Finse voetbalbond.

De tekst op het bord luidt:

Mika Nurmela (Oulu, Finland, 1971) maakt in 1999 de overstap van eerstedivisionist Emmen naar Heerenveen. Hij heeft geen aanpassingstijd op het hoogste niveau nodig en is direct onomstreden in het Abe Lenstra stadion. De Fin beschikt over een gouden rechterbeen. Koning van de assists, zo wordt hij genoemd. Naast een fenomenale voorzet heeft hij ook een prachtige vrije trap.

Na vier seizoenen gaat hij naar het Duitse FC Kaiserslautern. Hij keert nog een seizoen terug in Nederland, bij Heracles Almelo. Nog jaren voetbalt hij in zijn vaderland bij HJK Helsinki, RoPS Rovaniemi en AC Oulu voor hij in 2014 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt.

Meer Helden van sc Heerenveen