Mika Väyrynen

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Mika Väyrynen.

Mika Väyrynen komt op 28 december 1981 ter wereld in het Zweedse Eskilstuna. Zijn vader werkt op dat moment in Zweden, waar hij ook zijn eerste stappen als voetballer zet. De middenvelder verhuist op vijftienjarige leeftijd naar de Finse derdedivisionist Kyrkslätt IF en trekt daar als tienersensatie de aandacht van FC Lahti. Na twee seizoenen verhuist hij naar het FC Jokerit van trainer Jan Everse.

Smaakmaker in Heerenveen

Al na één seizoen bij FC Jokerit maakt Väyrynen de overstap naar sc Heerenveen. De Fin heeft eerder nog ‘nee’ gezegd tegen de Italiaanse topclub Internazionale, maar spijt krijgt hij niet. Väyrynen maakt zijn debuut op 11 november 2001 in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam door na 73 minuten in te vallen voor de Noor Thomas Holm. Dankzij Marcus Allbäck, Romano Denneboom en een eigen doelpunt staat de 3-0 eindstand dan al op het scorebord in het Abe Lenstra Stadion.

Väyrynen speelt achttien officiële wedstrijden in het seizoen 2001-2002. Trainer Foppe de Haan laat hem afwisselend starten en invallen, maar in de drie daaropvolgende seizoenen zal hij uitgroeien tot een vaste waarde in het shirt van sc Heerenveen. Väyrynen groeit uit tot de smaakmaker van het elftal. Mede door zijn doelpunten gaat in het seizoen 2003-2004 achtereenvolgens PSV (3-2) en Ajax (4-1) onderuit in Friesland. Feyenoord is dan al aan de zegekar gebonden.

Heerenveen wint in het seizoen 2004-2005 bij zowel Ajax als Feyenoord (allebei 1-3). Väyrynen scoort in beide wedstrijden. Ook maakt hij het enige en dus winnende doelpunt in de Derby van het Noorden thuis tegen FC Groningen. Een 1-2 overwinning op de groen-witte formatie volstaat dat seizoen andermaal voor een Europees ticket, maar de Finse middenvelder heeft dan al besloten om zijn status te verzilveren op de transfermarkt. In juni 2005 komt zijn transfer naar PSV rond.

Terugkeer in Abe Lenstra Stadion

Door de zware concurrentie en fysieke problemen komt Väyrynen in dienst van PSV niet verder dan 48 officiële wedstrijden. In de zomer van 2008 besluit de Fin terug te keren naar sc Heerenveen. Onder Trond Sollied weet hij een basisplaats te veroveren, maar op bezoek bij Ajax (0-1 overwinning) slaat het noodlot toe. Al na twaalf minuten moet hij zich op 31 januari 2009 laten vervangen. Een zware knieblessure zet hem de rest van het seizoen buitenspel, waardoor hij de gewonnen bekerfinale tegen FC Twente aan zich voorbij moet laten gaan.

Väyrynen maakt in het seizoen 2009-2010 zijn rentree voor sc Heerenveen. Hij blijft tot de zomer van 2011 actief in Friesland, waar de teller oploopt tot 192 wedstrijden (34 doelpunten). De middenvelder speelt nadien nog voor Leeds United, HJK Helsinki, LA Galaxy en Helsinki IFK. Väyrynen sluit zijn carrière af in de Finse hoofdstad en gaat in eigen land verder als trainer. Zo staat hij als hoofdtrainer aan het roer bij HJK Klubi 04 Helsinki.

De tekst op het bord luidt:

Mika Väyrynen (Eskilstuna, Finland, 1981) speelt verdeeld over twee periodes, met een intermezzo bij PSV, in totaal maar liefst zeven seizoenen in Friesland, waarin hij 34 doelpunten maakt. Daarnaast komt hij 64 keer voor de Finse nationale ploeg uit.

Zijn naam is nauw verbonden met veel sportieve hoogtepunten. Hij speelt diverse keren Europees voetbal met sc Heerenveen én wint in 2009 de KNVB Beker. Na zijn Friese jaren speelt Väyrynen nog voor Leeds United, HJK Helsinki, Los Angeles Galaxy en HIFK, voordat hij in 2017 zijn voetballoopbaan beëindigt en zijn trainerscarrière start.

Meer Helden van sc Heerenveen