Column: sc Heerenveen-Feyenoord: Tribunestrijd

Geplaatst op 19-02-2020

Het ging “weer” eens mis bij sc Heerenveen tegen Feyenoord. Ik schrijf bewust weer, omdat het de laatste jaren bij de wedstrijden schering en inslag is en de incidenten niet meer op één hand te tellen zijn. Voor het eerst heeft de club daar een keihard standpunt over ingenomen, met het besluit om alleen toegang te verlenen aan personen met een seizoenkaart of plek in het uitvak. In het verleden werden door club EN stewards veelal de thuisfans aangepakt, terwijl een steeds groter wordende groep van uitfans in het thuisvak het verstiert voor de goede fans.

Inmiddels lees ik al verschillende statements van vooral veel Feyenoord-supporters in de trend van “Komt het stadion ook eens vol”, “Het ligt voornamelijk aan die van Heerenveen” en “Dat provoceren valt allemaal wel mee.” Ook kwam er deze week een ingezonden stuk in de LC van een Feyenoordfan die zichzelf geprovoceerd voelde bij sc Heerenveen. Sorry dat ik het misschien nu bagatelliseer, maar je moet over het algemeen toch al heel wat uit vreten, wil je in ons stadion geprovoceerd worden. Het is helaas een eenzijdig licht op een veel lastiger probleem.

Observeren
Ik zit zelf op zuid met een zeer goed zicht op het uitvak en de hoofdtribune. Ook op zuid zitten wel wat Feyenoorders tijdens de thuiswedstrijd tegen de Rotterdamse ploeg. Sterker nog, ik neem een maat van mij mee die 32 wedstrijden voor sc Heerenveen is, maar in twee wedstrijden voor de ploeg uit Rotterdam-zuid is. Ik zal het nog sterker vertellen, ook ik regel wel eens kaarten voor bekenden van mij die voor de tegenstander zijn. Toch maak ik hier ook zeker een selectie in. Want ook ik heb een hekel aan het gedrag van een steeds groter wordende groep, maar ik vind ook dat de goeden niet onder de kwaden hoeven te leiden. Dus mensen die zich normaal en niet provocerend gedragen, vind ik het geen probleem om van kaarten te voorzien.

Maar zoals gezegd, lijkt het een steeds groter wordende groep, die zich niet kan gedragen. Ook de bekerwedstrijd zaten er Feyenoord fans om ons heen. Die juichen bij een doelpunt, gaan weer normaal zitten en kijken de verdere wedstrijd. Wat desnoods maak je een praatje met zo iemand en heb je het samen over de wedstrijd. Maar wanneer ik dan van die tokkies (want dat zijn het) zie, die vanaf de vakken naast het uitvak met en tegen het uitvak mee zingen, andere supporters in diezelfde vakken provoceren en een onveilig gevoel in het eigen stadion geven en zich totaal niet kunnen gedragen als gast (wat laten we eerlijk zijn, dat zijn het) in de thuisvakken. Dan weet ik wel dat deze groep het grotendeels verpest voor de goedwillende Feyenoordsupporter.

Ook verbaas ik mij in steeds grotere mate over de hoofdtribune, waar voornamelijk sponsorplaatsen zich bevinden. En ook de zakenloges springen in het oog. Ik zie hier lui juichen, schreeuwen, uitdagen en dus gewoon ronduit provoceren. En ondanks dat je een boek niet om zijn omslag mag beoordelen, maar sorry, ik snap gewoon niet dat je je als sponsor zijnde met zulke lui wilt identificeren. Dit kan toch nooit een toegevoegde waarde voor een zakenrelatie zijn.

Dat de club nu beperkingen oplegt is meer dan logisch en mijns inziens is dit ook zo’n beetje de enige manier, om ze echt te weren. Maar als de club echt veiligheid boven commercie zou zetten, zouden er ook acties moeten komen, richting het tuig wat via zakelijke klanten naar binnenkomt. Ik bedoel, we weten allemaal onze thuiswedstrijd in het kampioensjaar van Feyenoord. De gehele zakelijke tribune leek wel voor Feyenoord en lang niet allemaal van die frisse lui.

Ook ben ik benieuwd naar wedstrijden tegen Ajax, FC Groningen en wellicht in de toekomst ook weer SC Cambuur. Want ondanks dat het probleem ieder jaar bij de wedstrijd tegen Feyenoord wel het grootste is, speelt het probleem ook wel degelijk bij deze thuiswedstrijden.

Bagatelliseren?
Dan nog even de bagatelliserende opmerkingen van voornamelijk fans van Feyenoord.
1) “Stadion eindelijk eens vol”
- Ik denk dat een groot gedeelte van de fans van sc Heerenveen er geen problemen mee heeft dat het stadion dan maar minder gevuld is, wanneer het tuig eens buiten de deur blijft
2) “Ligt voornamelijk aan Heerenveen”
- Ook wij zijn natuurlijk geen heilige boontjes en ook wij hebben er rotte appels tussen zitten. Maar draai het voor de gein eens om. Kom eens bij een Feyenoord, Ajax, Groningen of Cambuur en ga hetzelfde uitdagende gedrag vertonen als er bij ons gebeurd. Ga eens in het thuisshirt van sc Heerenveen op die tribunes zitten. Ik kan het je bijna op een briefje uittekenen wat er dat zou gebeuren. Dus verplaats dat eens terug naar in Heerenveen? Daar in jaren lang veel en veel meer getolereerd dan bij andere clubs het geval is geweest.
3) ”Het valt wel mee”
- Nou, dat doet het dus de laatste jaren niet meer. Dan heb je geluk met de mensen om je heen wellicht. Ook wij hebben daar niet over te klagen, maar ik zie genoeg om mij heen in voornamelijk de vakken rondom het uitvak en op de sponsortribune waar er toch een steeds groter wordende groep het nodig vindt om uit te dagen en te provoceren.

Provoceren?
Mijn neefje, heel wat jaren jonger dan ik en fanatiek Ajax en later ook Cambuur supporter. Ik geef toe, hij heeft het soms lastig binnen onze sc Heerenveen familie (Sorry Chris). Ik heb hem eens meegenomen naar sc Heerenveen – Ajax. In de auto er naar toe heb ik hem uitgelegd dat juichen bij ons geen probleem is, maar dat provoceren uit den boze is. Hij vroeg toen aan mij wat provoceren eigenlijk was. Hij was nog niet oud genoeg om dat volledig te begrijpen. Ik heb hem uitgelegd dat mensen het niet waarderen wanneer er wordt uitgedaagd en wanneer je andere fans kleineert en/of de gek aan steekt.

Die wedstrijd was de scheids niet in heel goede doen (volgens onze inzichten). Dus begonnen enkele fans om ons heen te morren op de scheidsrechter. Mijn neefje zijn eerste opmerking die er uit floepte was. “Haha ja maar lekker zeuren, dat gaat je toch niets helpen.” Vervolgens scoort Ajax een doelpunt. Mijn neefje gaat staan, hard juichen en schreeuwt “Wij zijn Ajax, wij zijn de beste”. Op de terugweg heb ik hem maar even rustig uitgelegd, dat in ons stadion veel wordt getolereerd, helemaal van een jonger iemand, maar dat zulke opmerkingen zeker onder de noemer provoceren geschoven kunnen worden.

Leren!
Moraal van dit laatste verhaal. Je bent te GAST in het stadion van een andere ploeg. Je zit in de thuisvakken. Hou hier dan ook rekening met de fans voor de thuisclub. Gedraag je gewoon als GAST. Het zou niet zo moeten zijn dat thuisfans maar op tenen moeten lopen in hun eigen stadion. Juichen voor een doelpunt vindt een groot gedeelte van ons geen enkel probleem, maar ga niet uit lopen dagen, stennis lopen te schoppen en te provoceren.

Hielke Miedema

 • 1

  AFC Ajax

  22

  9

 • 2

  PSV

  21

  9

 • 3

  FC Utrecht

  17

  9

 • 4

  Willem II

  17

  9

 • 5

  Feyenoord

  16

  8

 • 6

  SBV Vitesse

  16

  9

 • 7

  FC Twente

  15

  9

 • 8

  SC Heerenveen

  13

  9

 • 9

  AZ

  12

  8

 • 10

  SC Cambuur-Leeuwarden

  12

  9

 • 11

  NEC

  11

  9

 • 12

  Heracles Almelo

  10

  8

 • 13

  Go Ahead Eagles

  10

  9

 • 14

  Fortuna Sittard

  8

  8

 • 15

  RKC Waalwijk

  7

  9

 • 16

  FC Groningen

  7

  9

 • 17

  Sparta Rotterdam

  7

  9

 • 18

  PEC Zwolle

  1

  9

Donderdag, 2 december

 • 18:45

  AZ - Fortuna Sittard

Woensdag, 1 december

 • 20:00

  Feyenoord - Heracles Almelo

Vrijdag, 22 oktober

 • 20:00

  Willem II - Fortuna Sittard

Zaterdag, 23 oktober

 • 18:45

  FC Utrecht - SC Heerenveen

 • 20:00

  PEC Zwolle - Heracles Almelo

 • 21:00

  RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

Zondag, 24 oktober

 • 12:15

  FC Twente - NEC

 • 14:30

  SBV Vitesse - Go Ahead Eagles

 • 14:30

  SC Cambuur-Leeuwarden - Feyenoord