Feanfans blikken vooruit op het nieuwe seizoen

Geplaatst op 10-08-2018

Dit weekend gaat de eredivisie weer van start. Net als verleden jaar blikt FeanFan vooruit op het komende seizoen. Dit jaar doen we dan met tien Feanfans uit de hele provincie. We legden zeven vragen voor aan vijf mannelijke en vijf vrouwelijke Feanfans. Wat verwachten ze van sc Heerenveen dit jaar, en welke spelers gaat dit jaar de show stelen en wordt de opvolger van speler van het jaar Denzel Dumfries. Daarnaast vroegen we welke haalbare speler zij nog graag naar Friesland zien komen. Verder vroegen we wie zij als kampioen, degradant, sensatie en topscorer van de Eredivisie zien. De vragen zijn voor gelegd aan David Koopmans (Heerenveen), Jan Dantuma (Veenwouden), Jelmer Roukema (Drachten), Michiel Seekles (Leeuwarden), Eelco Drent (Wijnjewoude), Betty Hamstra (Beetsterzwaag), Arianne de Boer (Akkrum), Janine Pijl (Warga), Linda Bouma (Dokkum) en Jildou Visser (Leeuwarden).

Volgens de feanfans gaat sc Heerenveen een lastig seizoen krijgen en mag de ploeg blij zijn als het de play-offs voor Europees voetbal gaat halen. Als we het gemiddelde nemen van de ondervraagden zou de ploeg op een negende plaats gaan eindigen komend seizoen. Arianne was het positiefst met een plek bij de eerste vijf, en Linda verwacht dit seizoen de zesde plaats. Eelco en Janine verwachten dat de Friezen kleurloos op een twaalfde plaats eindigen en dat er met deze selectie echt niet meer in zit. Sam Lammers gaat dit seizoen laten zien dat hij een eredivisie waardige spits is. Vier van de ondervraagden denken dat de club hiermee dit seizoen een Huntelaar in de dop heeft. Een meevoetballende spits die tussen de 15 en 20 doelpunten gaat maken. Naast Lammers werd Michel Vlap driemaal genoemd als verrassing voor dit seizoen. De jonge Fries gaat dit jaar zijn echte doorbraak beleven met een vaste basisplaats. Daarnaast verwacht Jelmer dat Nemad Mihajlovic dit jaar ons gaat laten zien wat hij echt in huis heeft. Over Marco Rojas denkt Jildou hetzelfde. Die gaat met het vertrouwen van de coach uitgroeien tot basisspeler en wordt belangrijk met mooie acties en assists.

Op de vraag welke haalbare speler de Feanfans nog graag in Friesland zouden verwelkomen werd maar liefst viermaal de naam genoemd van Heraclied Brandley Kuwas. Zijn ervaring zou een welkome aanwinst zijn voor het jonge team van Jan Olde Riekerink. Hij is een buitenspeler met veel dreiging en scorend vermogen, iets wat in de ogen van de fans nu nog echt ontbreekt. Naast Kuwas zien de fans graag een ervaren middenvelder komen die de ploeg op sleeptouw kan nemen en iedereen op de juiste plaats in het veld staat. Een aantal wist zo snel geen naam bij dit profiel, maar de namen van Adam Maher en Iljas Bel Hassani kwamen voorbij. Arianne zou het liefst Veerman gelijk weer terug zien komen en Janine heeft een zwak voor Luciano Slagveer. Met zijn inzet vooral op het verdedigend vlak was hij een heel nuttige speler voor de Friezen, aanvallend leek hij door de verdedigende inspanningen vaak te kort te komen. Aan zijn inzet lag het zeker niet, en daar kunnen vele spelers die nu in de selectie zitten nog zeker een voorbeeld aan nemen. Zonder passie/inzet win je geen duels.

Op de vraag wie dit jaar de torenhoge favoriet is om kampioen te worden zijn maar liefst acht Feanfans van mening dat Ajax dit jaar verplicht is om kampioen te worden. Als je tientallen miljoenen uitgeeft om de selectie te versterken met Tadic, Blind en Bande, dan is het enige wat telt de schaal aan het einde van het seizoen. Dit is alweer vier jaar achter elkaar niet gelukt. Alleen Betty denkt dat Feyenoord dit jaar het kunststukje van twee jaar geleden kan herhalen, alleen weet ik niet of ze er nog zo over denkt na de kansloze afgang in Europa tegen de nummer vijf uit de Slowaakse competitie. Jelmer verwacht dat PSV opnieuw dit jaar de kampioen wordt. Sterkhouders Jeroen Zoet en Luuk de Jong hebben verlengd en Denzel Dumfries gaat ook in Eindhoven uitgroeien naar een sensatie. Ondanks de investeringen in Amsterdam verwacht hij dat een elftal met een einzelgänger als Ziyech in de ploeg geen kampioen gaat worden, die is te veel met zich zelf bezig in plaats van met het totale teamplaatje. Ook bij de vraag over de degradant verwachten de meesten dat promovendus FC Emmen in hun debuutjaar gelijk weer degraderen naar de Eerste Divisie. Ook de andere twee promovendussen worden genoemd als rechtstreekse degradatie kandidaat. De Graafschap kan wel eens het nieuwe Volendam worden wat betreft met heen en weer tussen Eredivisie en Eerste Divisie.

De Friese fans verwachten dat de topscorer dit jaar uit één van de ploegen uit de traditionele top drie komt. Huntelaar wordt driemaal genoemd als topscorer, Luuk de Jong en Lozano beide tweemaal. En ook de namen van Tadic, Berghuis en Van Persie kwamen voorbij als mogelijke topscoorders voor komend seizoen. Afgelopen seizoen verraste AZ met een 3e plaats, en ook de prestatie van Excelsior om tot de laatste wedstrijd mee te strijden voor een plek in de play offs is ontzettend knap te noemen. Van de tien antwoorden werden drie clubs, driemaal genoemd als verrassing. Dit gaat om Vitesse die dit jaar weleens het AZ van afgelopen jaar kan worden. Daarnaast worden de promovendussen De Graafschap en Fortuna Sittard genoemd. Deze ploegen zouden zich rechtstreeks en zonder moeite gaan handhaven in de eredivisie. Alleen Eelco verwacht dit jaar veel van Nac Breda met trainer Mitchel van der Gaag. Die liet afgelopen seizoen al zien met een beperkt budget met Excelsior tot veel in staat te zijn.

 

David Koopmans

Jelmer Roukema

Jan Dantuma

Michiel Seekles

Eelco Drent

Op welke positie eindigt sc Heerenveen:

8

10

7

10

12

Welke Heerenveen speler gaat verrassen

Vlap

Mihajlovic

Lammers

Lammers

Vlap

Welke haalbare speler moet er komen:

Kuwas

Kuwas

Ervaring

Maher

Bel Hassani

Wie wordt kampioen van de eredivisie:

Ajax

PSV

Ajax

Ajax

Ajax

Wie degradeert rechtstreeks dit seizoen:

FC Emmen

FC Emmen

FC Emmen

FC Emmen

Fortuna Sittard

Welke eredivisie speler wordt topscorer:

Lozano

Berghuis

Lozano

Luuk de Jong

Huntelaar

Welk team wordt dit jaar de verrassing:

Vitesse

Vitesse

Fortuna Sittard

Vitesse

Nac Breda

 

 

Arianne de Boer

Janine Pijl

Betty Hamstra

Linda Bouma

Jildou Visser

Op welke positie eindigt sc Heerenveen:

5

12

Tussen 9 en 12

6

7

Welke Heerenveen speler gaat verrassen

Floranus

Lammers

Lammers

Vlap

Rojas

Welke haalbare speler moet er komen:

Veerman

Slagveer

Kuwas

Kuwas

Ervaren mid

Wie wordt kampioen van de eredivisie:

Ajax

Ajax

Feyenoord

Ajax

Ajax

Wie degradeert rechtstreeks dit seizoen:

De Graafschap

FC Emmen

Fortuna Sittard

Fortuna Sittard

FC Emmen

Welke eredivisie speler wordt topscorer:

Van Persie

Huntelaar

Tadic

Luuk de Jong

Huntelaar

Welk team wordt dit jaar de verrassing:

Fortuna Sittard

De Graafschap

De Graafschap

De Graafschap

Fortuna Sittard

 • 1

  AFC Ajax

  22

  9

 • 2

  PSV

  21

  9

 • 3

  FC Utrecht

  17

  9

 • 4

  Willem II

  17

  9

 • 5

  Feyenoord

  16

  8

 • 6

  SBV Vitesse

  16

  9

 • 7

  FC Twente

  15

  9

 • 8

  SC Heerenveen

  13

  9

 • 9

  AZ

  12

  8

 • 10

  SC Cambuur-Leeuwarden

  12

  9

 • 11

  NEC

  11

  9

 • 12

  Heracles Almelo

  10

  8

 • 13

  Go Ahead Eagles

  10

  9

 • 14

  Fortuna Sittard

  8

  8

 • 15

  RKC Waalwijk

  7

  9

 • 16

  FC Groningen

  7

  9

 • 17

  Sparta Rotterdam

  7

  9

 • 18

  PEC Zwolle

  1

  9

Donderdag, 2 december

 • 18:45

  AZ - Fortuna Sittard

Woensdag, 1 december

 • 20:00

  Feyenoord - Heracles Almelo

Vrijdag, 22 oktober

 • 20:00

  Willem II - Fortuna Sittard

Zaterdag, 23 oktober

 • 18:45

  FC Utrecht - SC Heerenveen

 • 20:00

  PEC Zwolle - Heracles Almelo

 • 21:00

  RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

Zondag, 24 oktober

 • 12:15

  FC Twente - NEC

 • 14:30

  SBV Vitesse - Go Ahead Eagles

 • 14:30

  SC Cambuur-Leeuwarden - Feyenoord