Gatenkaas van Friesland, veranderd in solide defensie met uitblinkende backs

Geplaatst op 07-10-2019

Afgelopen zaterdag werd de feanfans eindelijk getrakteerd op een thuisoverwinning. Na een moeizaam gevecht werd met minimaal verschil gewonnen van PEC Zwolle. Sinds Johnny Jansen het stokje in april overnam van Jan Olde Riekerink heeft de ploeg niet meer verloren in het eigen Abe Lenstra Stadion. Met herkenbaar voetbal is de ploeg veranderd van een stel makke schapen wat zich naar de slachtbank liet lijden, veranderd in een team wat voor elke meter knokt en elkaar niet laat vallen. Verleden jaar slechts twee keer de nul. Dit seizoen al vier keer in negen wedstrijden.

Spelers die verleden jaar verguisd werden, blijken nu ineens prima spelers voor sc Heerenveen. Afgelopen zaterdag werd Mitchell van Bergen verkozen tot man van de wedstrijd. Dit kwam waarschijnlijk door de winnende goal, maar gezien het beeld, was de rappe buitenspeler eigenlijk één van de mindere spelers deze wedstrijd. Afgelopen zaterdag was er maar één speler die echt aanspraak maakte op deze titel. En dat was onze rechtsback Sherell Floranus. De jongen back speelde uitstekend, maakte van Dennis Johnsen een figurant in deze wedstrijd. Net als Woudenberg op de andere kant, veegt Floranus verdedigend zijn paadje uitstekend schoon. Is alert op tweede ballen die achter het centrale blok vallen, en blijft maar gaan over de rechterkant.

Warner Hahn 7, Kreeg deze wedstrijd niet veel te doen, maar wat hij moest doen, deed hij goed. Dan zien we het kleine slippertje in de tweede helft, twee keer de bal loslaten door de handen. Vier keer de nul al dit seizoen, klasse!

Sherell Floranus 8, Hierboven al aangegeven hoe uitstekend Floranus voor de dag kwam. De roep om een vervanger voor hem is verstomd, en hopelijk houd de jongeling deze flow de rest van het seizoen vast.

Ibrahim Dresevic 7, Is samen met Botman niet meer weg te denken uit het centrum. Pakken uitstekend hun verdedigende taken op, en zitten er bovenop bij de aanvallers van de tegenpartij. Daarnaast zoeken ze de oplossing naar voren, en niet in de breedte.

Sven Botman 7, Zijn eerste seizoen in de eredivisie gaat deze huurling prima af. Voetballend een uitstekende speler, en met zijn fysieke verdedigende spel een plaag voor elke aanvaller in de eredivisie. Was benieuwd hoe hij zich houden tegenover een behendige Boadu van AZ, maar deze spits is over twee weken geschorst door zijn rode kaart.

Lucas Woudenberg 7.5, Na een paar mindere wedstrijden is Woudenberg weer helemaal terug op constante niveau van verleden jaar. Veegt verdedigend zijn straatje schoon, en blijft maar opkomen over de linkerkant, waardoor de verdedigers van de tegenpartij altijd moeten kiezen, en zo Ejuke geen dubbele dekking kunnen geven.

Hicham Faik 7, Speelde weer een degelijke wedstrijd, doet geen gekke dingen aan de bal, en speelt altijd de juiste kleur aan. Daarnaast altijd in beweging om aanspeelbaar te zijn, om zo het spel te verdelen. Prima leider in deze selectie!

Rodney Kongolo 6, Speelde niet zijn gelukkigste wedstrijd zaterdag. Had veel balverlies en liep te veel achter zijn tegenstander aan, dan andersom. De wissel na een uur spelen bracht de balans in het elftal weer terug.

Joey Veerman 7.5, Speelde weer verdienstelijk als nummer tien. Kapt en draait zich zelf zo gemakkelijk vrij, waardoor hij meer tijd heeft om tot de perfecte passing te komen. Ziet gelijk waar de ruimte ligt, waardoor het spel van de Friezen vrij vlot van links naar rechts gaat.

Mitchell van Bergen 6, Had een pittige avond tegenover Van Wermeskerken van PEC, dit is ook een back die zich in de tegenstander vastbijt. Hield hem wel continu bezig, maar was minder dreigend dan in de vorige thuiswedstrijden. Bleef dit keer wel rustig alleen voor de keeper en scoorde beheerst de winnende treffer op slag van rust.

Jens Odgaard 6.5, Werkt zich elke wedstrijd een slag in de ronde. Probeert uit alle hoeken het doel onder vuur te nemen. Was dichtbij de bevrijdende 2-0, maar de vingertoppen van Mous en de paal stonden dit helaas in de weg. Stond na een gelukkige kluts, met een bekeken balletje aan de basis van de winnende goal.

Chidera Ejuke 6, Kon niet zijn stempel op dit duel drukken, zorgde net als Van Bergen wel voor dreiging, maar liep zich ook te vaak stuk in al zijn ijver. Bezorgd zijn directe tegenstanders wel kopzorgen met alle behendige trucjes die hij in huis heeft.

Alen Halilovic 6,5: De middenvelder mocht vandaag een half uur meedoen, en maakte daarin een goede indruk. Combineert makkelijk met de overige middenvelders en zoekt ook telkens de oplossingen vooruit. Creëerde nog een prima kans voor Ejuke, helaas werd deze niet verzilverd.

Daniel Hoegh en Hamdi Akujobi vielen nog in om tijd te winnen, en de pot achterin dicht te timmeren. Wel mooi om dan te zien dat de leider in Hoegh gelijk op staat. In de paar minuten dat hij mee deed, was hij iedereen aan het coachen en sturen. Ideaal voor Jansen om zo’n ervaren kracht achter de hand te hebben.

Johnny Jansen 8, De trainer is er in geslaagd om van de Friezen weer een elftal te maken dat het publiek vermaakt, vanuit een degelijke organisatie. Wisselt alleen als het echt nodig is, waardoor het basisteam wekelijks hetzelfde is. Hierdoor is er rust, duidelijkheid en vertrouwen in het team. Het elftal gaat door het vuur voor hem, en laten het Abe Lenstra Stadion weer leven op de tribunes. Verleden week zei één van de critici bij voetbalpraat op Fox Sports het volgende: sc Heerenveen verdiend meer publiek dan er nu zit, het is prachtig om dit elftal aan het werk te zien.

 • 1

  AFC Ajax

  56

  25

 • 2

  AZ

  56

  25

 • 3

  Feyenoord

  50

  25

 • 4

  PSV

  49

  26

 • 5

  Willem II

  44

  26

 • 6

  FC Utrecht

  41

  25

 • 7

  SBV Vitesse

  41

  26

 • 8

  Heracles Almelo

  36

  26

 • 9

  FC Groningen

  35

  26

 • 10

  SC Heerenveen

  33

  26

 • 11

  Sparta Rotterdam

  33

  26

 • 12

  FC Emmen

  32

  26

 • 13

  VVV Venlo

  28

  26

 • 14

  FC Twente

  27

  26

 • 15

  PEC Zwolle

  26

  26

 • 16

  Fortuna Sittard

  26

  26

 • 17

  ADO Den Haag

  19

  26

 • 18

  RKC Waalwijk

  15

  26

Het programma is nog onbekend