Hoe is het met... Eddy Bosman?

Geplaatst op 01-12-2020

Hoe is het met…. Eddy Bosman?

Eerder hebben jullie kunnen lezen hoe het met Jeffrey Gouweleeuw, Michel Vlap en Denzel Dumfries is. Ditmaal gaan we een stuk verder terug in de tijd. En niet met de minste. Zoals Eddy Bosman het zelf al zegt: “De meesten onder de dertig hebben mij niet zien voetballen.” De aanvallende middenvelder nam ons mee door zijn carrière en zijn dagelijkse leven.

Vervroegd pensioen

Voordat we beginnen met zijn voetbalcarrière willen we eerst even weten hoe het met Bosman gaat en de oud middenvelder vertelt ons het volgende daar over. “Met mij gaat het goed ik ben nu een jaar met pensioen.” De geboren Fries is op het moment van schrijven 65 jaar en dus met vervroegd pensioen gegaan. “Ik vond het na 42 jaar als docent wel goed geweest, de mentaliteit van de jeugd kon ik niet zo goed mee omgaan.” In de jaren dat Bosman begon als docent aan het CIOS, was het heel anders. “In die tijd werden er testen gedaan. Er was er plek voor honderd leerlingen en in die periode waren er driehonderd aanmeldingen. Zo bleven de gemotiveerde leerlingen over. Nu nemen ze alles maar aan. “De aanvallende middenvelder van weleer was docent bij het profiel voetbal, verder gaf Bosman ook nog rekenen op het CIOS. Het mooiste vond hij de stagebezoeken. “Heerlijk om de leerlingen training te zien geven, dat vond ik echt mooi.”

Corona

We kunnen er niet omheen en ook nu komt het virus ter sprake. “Het is niet een leuke tijd, je moet je aanpassen aan de wetten. Ik hou me er wel aan. Ik ben niet iemand die dwars gaat liggen. Je moet soms een mondkapje en afstand houden van anderen.” De inwoner van Tjalleberd geeft wel aan dat hij het soms wel moeilijk vindt. Bosman is namelijk vader van drie kinderen. Ook de regels hebben invloed in de omgang en dat vindt de Fries jammer. “Moet ik nu wel of niet afstand houden bij mijn kinderen en kleinkinderen? We doen het wel en we knuffelen niet meer.”

Voetbaltrainer.

Na zijn spelerscarrière is Bosman nog vijftien jaar actief geweest als trainer, zowel bij de jeugd als de senioren. Het hoogste niveau wat de middenvelder onder zijn hoede heeft gehad is de hoofdklasse.

Na vijftien jaar had de Fries het wel gezien en vond hij het te veel worden, mede omdat hij met zijn werk ook bezig was met voetbal. “Toen ik docent werd op het CIOS ben ik nog wel even trainer geweest, maar dat was snel voorbij. Op mijn werk was ik bezig met voetbal en ik wilde er niet de hele dag mee bezig zijn. Als trainer ben je er ook al snel twintig uur in de week mee bezig, dus ik had het ook wel gezien.”

Verder houdt de pensionaris van een potje tennis op zijn tijd en is die jarenlang lid geweest van een golfvereniging. Ook thuis is er genoeg te doen zowel in als buiten het huis en fietst de oud-speler heel wat af met zijn vrouw Tineke “Ik ben niet iemand die stil kan zitten”, aldus een bevlogen Bosman

sc Heerenveen

Er springen meteen twee hoogtepunten uit als we het over de tijd van sc Heerenveen hebben. "Natuurlijk mijn debuut tegen FC Volendam en de nacompetitie in de tijd van Henk van Brussel. We speelden tegen VVV en we moesten winnen om te promoveren. Dat deden we ook, maar uiteindelijk promoveerde Excelsior op doelsaldo in het seizoen 81/82."

Verder licht Bosman er twee spelers uit. "Ik had een klik met Reinder Dolstra. Reinder was een werker op het middenveld of een back en we vulden elkaar heel goed aan. En dan die corners van Jan Schulting [Vader van shorttrackster Susanne Schulting, red.], hij was een linkspoot en daar heb ik veel uit gescoord."

Idool.

Voor sommige supporters was Eddy Bosman een idool, al heeft hij dat zelf niet zo ervaren. Hij omschrijft zichzelf liever als een bescheiden man. “Het was wel zo dat je door de winkelstraat liep, je steeds werd aangeklampt en over voetbal werd aangesproken. Ik zal ongetwijfeld voor een aantal een idool zijn geweest, ik was aanvoerder en de beste speler van sc Heerenveen in die tijd, maar heb er nooit bij stil gestaan.”

Olympisch team.

In de winter van ‘83 ging Bosman toch naar de Eredivisie. De Fries tekenende voor tweeëneenhalf jaar bij Go Ahead Eagles. Ook werd hij dat jaar geselecteerd voor het olympisch team en speelde daar een aantal wedstijden in mee.

De reden van zijn vertrek na anderhalf jaar bij Go Ahead Eagles was een even opmerkelijke als logische. "Ik heb in anderhalf jaar twee keer een auto total loss gereden door vermoeidheid. Ik werkte in Leeuwarden als docent. Toen heb ik gezegd 'dit wordt te gek.' Ik stond half zeven op om vanaf half acht les te geven. Vervolgens stapte ik één uur weer in de auto om naar Deventer te rijden. Toen ik die auto’s heb stuk gereden heb ik een kookwekkertje gekocht, om even een kwartier in de auto te gaan slapen."

Bosman kon na Go Ahead Eagles ook naar Feyenoord, maar koos uiteindelijk voor FC Groningen. “Feyenoord wilde dat ik mijn baan op zei. In die tijd lagen de banen niet voor het oprapen, dus vond ik dat er financieel iets tegen over moest staan. Daar kwamen wij niet uit en ben ik naar FC Groningen gegaan, waar ik wel mijn baan ernaast kon houden. Als hij nu zou voetballen, zouden de kaarten er heel anders voorliggen en was hij wel gegaan. “

FC Groningen

Bij onze oosterburen beleefde Bosman niet de beste periode uit zijn loopbaan. “Groningen was mijn slechtste jaar. Als ik dat had geweten was ik niet gegaan. Erwin Koeman speelde daar op mijn positie en die was beter dan ik”, aldus de ex-middenvelder, om te vervolgen over het gebrek aan vertrouwen van de trainer. “Ik was een aankoop van Rens de Vries en niet van de trainer. Die zag het niet in me zitten. Ik speelde vooral linksbuiten en in maart kwam ik er zelfs naast te staan. Ik was dertig jaar en zat op de bank, dus toen heb ik gezegd, ‘ik wil weg’ en ben ik vervolgens weer naar sc Heerenveen gegaan.”

Heden van sc Heerenveen:

Als we het over nu hebben licht Bosman er meteen twee spelers uit. “De Veermannen! Henk Veerman heeft zich heel goed ontwikkeld bij FC St. Pauli en is een betere spits geworden. Joey is een man van de passing en fijne techniek.” Ook is hij van mening dat het centrale centrum goed staat bij de Friezen en ook Erwin Mulder is voor de pompenblêdenformatie een prima doelman.

Bosman geeft aan nog wel regelmatig een kijkje te nemen in het Abe Lenstra Stadion. Nadat hij een chalet beheerde op Texel, koos de ex-speler van sc Heerenveen de wedstijden wel uit. Dat chalet is inmiddels verkocht.

We Willen Eddy Bosman enorm bedankten dat hij de tijd voor ons nam. Wij hopen dat hij nog lang mag genieten van de vrije tijd die Eddy nu heeft.

Heb jij als lezer van FeanFan een goede speler op het oog voor de volgende editie van ‘Hoe is het nu met’? Laat het ons weten door ons een berichtje te sturen via onze website, webredactie@feanfan.nl of één van onze social-mediakanalen (Facebook, Twitter of Instagram).

 

 • 1

  AFC Ajax

  22

  9

 • 2

  PSV

  21

  9

 • 3

  FC Utrecht

  17

  9

 • 4

  Willem II

  17

  9

 • 5

  Feyenoord

  16

  8

 • 6

  SBV Vitesse

  16

  9

 • 7

  FC Twente

  15

  9

 • 8

  SC Heerenveen

  13

  9

 • 9

  AZ

  12

  8

 • 10

  SC Cambuur-Leeuwarden

  12

  9

 • 11

  NEC

  11

  9

 • 12

  Heracles Almelo

  10

  8

 • 13

  Go Ahead Eagles

  10

  9

 • 14

  Fortuna Sittard

  8

  8

 • 15

  RKC Waalwijk

  7

  9

 • 16

  FC Groningen

  7

  9

 • 17

  Sparta Rotterdam

  7

  9

 • 18

  PEC Zwolle

  1

  9

Donderdag, 2 december

 • 18:45

  AZ - Fortuna Sittard

Woensdag, 1 december

 • 20:00

  Feyenoord - Heracles Almelo

Vrijdag, 22 oktober

 • 20:00

  Willem II - Fortuna Sittard

Zaterdag, 23 oktober

 • 18:45

  FC Utrecht - SC Heerenveen

 • 20:00

  PEC Zwolle - Heracles Almelo

 • 21:00

  RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

Zondag, 24 oktober

 • 12:15

  FC Twente - NEC

 • 14:30

  SBV Vitesse - Go Ahead Eagles

 • 14:30

  SC Cambuur-Leeuwarden - Feyenoord