Hoe is het nu met... Jeremiah St. Juste

Geplaatst op 16-03-2021

Voor onze rubriek ‘’Hoe is het nu met…’’ spraken wij dit keer met Jeremiah St. Juste. De 24 jarige verdediger speelde tot en met 2017 bij sc Heerenveen en na een avontuur bij Feyenoord speelt hij nu wekelijks bij FSV Mainz. Kort geleden werd hij zelfs beloond met een plaats in de voorselectie van Oranje. Wij spraken Jeremiah over zijn herinnering aan Heerenveen, hoe het nu met hem gaat en nog veel meer!

sc Heerenveen

Op achttienjarige leeftijd maakte de verdediger zijn debuut in de wedstrijd tegen Vitesse, na de jeugdopleiding doorlopen te hebben, waar hij veel goede herinneringen aan heeft. ‘’Ik denk dat Heerenveen één van de beste jeugdopleidingen heeft van Nederland en zich ook kan meten met opleidingen van Europa, als ik zie hoe van de jeugd naar het eerste wordt gewerkt. Dat zit echt heel goed in elkaar. De trainers zijn van hoge kwaliteit en ik heb heel veel gehad aan veel trainers daar, Johnny Jansen in het bijzonder.” Hij geeft aan het dat hij het dan ook erg mooi vindt om te zien dat Jansen het nu zo goed doet bij Heerenveen en dat de fans achter hem staan. “Ik vind het echt een hele goede trainer.” Als trainers die hem het meest bijgebleven zijn, noemt hij er meerdere. Als eerste Dwight Lodeweges, onder wie hij zijn debuut maakte. ‘’Onder hem heb ik mijn debuut mogen maken, hij heeft mij er bij gehaald en redelijk snel daarna heb ik mijn debuut gemaakt. Sinds mijn basisdebuut ben ik eigenlijk nooit meer uit de basis gegaan, dus ik heb heel veel vertrouwen van hem gekregen, waar ik heel dankbaar voor ben.’’ Ook de huidige hoofdtrainer Johnny Janssen wordt opnieuw genoemd, met wie hij vanaf de jeugd al werkte en hem veel geholpen heeft. Als laatste wordt Wilco Hellinga genoemd: “Hij was mijn mentor en heeft echt veel voor mij gedaan. Alle andere trainers hebben mij natuurlijk ook geholpen in mijn ontwikkeling, maar deze trainers wel in het speciaal.”

In dertien jaar bij de club heeft St. Juste natuurlijk veel mooie momenten meegemaakt, maar als mooiste moment noemt hij toch wel zijn debuut. ‘’Wanneer je voor het eerst je debuut maakt in zo’n mooi stadion op zo’n jonge leeftijd, dat is natuurlijk wel echt iets heel moois. Ik heb dertien jaar bij Heerenveen gevoetbald en veel dingen meegemaakt, veel mooie herinneringen opgedaan, dus het is zeker een mooie periode geweest.’’

Op de vraag met wie hij de beste klik had, geeft hij aan dat eigenlijk iedereen wel goed met elkaar op kon schieten en er een goede sfeer heerste in het team. “Henk Veerman zat ik naast in de kleedkamer, daar had ik een hele leuke klik mee, Luciano Slagveer, Daley Sinkgraven, Sam Larsson, waar ik bij Feyenoord ook nog mee samen heb gespeeld, Morten Thorsby, Martin Ødegaard, Arber Zeneli, Reza Ghoochannejhad, eigenlijk heel veel jongens, de hele kleedkamer was wel goed met elkaar, wat een hele fijne sfeer was.” Ook spreekt hij veel jongens uit die tijd nog. “We spreken elkaar regelmatig, volgen elkaar hoe we het doen, en als er iemand heeft gestuurd sturen we vaak een berichtje dus we hebben zeker nog contact.”

Één van de hoogtepunten uit St. Juste zijn tijd bij sc Heerenveen is er eentje die waarschijnlijk veel fans zich nog zullen herinneren; de solo op één schoen, waarbij hij het halve veld overstak en vanaf iets meer dan zestien meter uithaalde. ‘’Ik denk dat dat misschien wel mijn mooiste doelpunt ooit was, ook omdat het op één schoen was, een rush van eigen helft en ook nog een mooie 3-1 overwinning op Heracles. Ik denk dat dat zeker wel één van de mooiste doelpunten is uit mijn carrière.”

Feyenoord

In de zomer van 2017 maakte de verdediger de overstap naar Feyenoord, waar hij 50 wedstrijden voor heeft gespeeld. De stap vond hij meevallen, al lag het trainingsniveau en de intensiteit wel wat hoger en zijn de doelstellingen van Heerenveen en Feyenoord natuurlijk anders, geeft hij aan. Na een aantal weken moest St. Juste er gelijk al staan, mede door twee blessuregevallen in de selectie. “Toen ik er moest staan, stond ik er ook wel. Die omschakeling heb ik best wel snel gemaakt.” Lang wennen aan zijn nieuwe omgeving was dan ook niet nodig: “Ik kan me wel snel aanpassen aan een nieuwe omgeving en een nieuw team. Ik kende natuurlijk ook al veel jongens waarmee ik bij het Nederlands elftal heb gespeeld, dat was natuurlijk fijn. Zij hielpen mij ook om me zo snel mogelijk aan te passen aan het team.”

Toen St. Juste bij sc Heerenveen doorbrak, was hij nog erg jong en ook nog een beetje speels geeft hij aan, bij Feyenoord en nu ook bij Mainz leert hij volwassen te worden in zijn spel. “De wedstrijd lezen en volwassener optreden heb ik bij Feyenoord geleerd. Ook speel je bij Feyenoord voor de prijzen en moet je mentaal erg sterk zijn, we hebben het niet makkelijk gehad in de periode dat ik daar speelde. Wel heb ik bij Feyenoord mooie momenten meegemaakt.” Zo speelde de verdediger vijf wedstrijden in de Champions League, tegen Manchester City, Napoli en Shachtar Donetsk. “Daar heb ik natuurlijk veel geleerd. Het gaat allemaal veel sneller dan in de Eredivisie, dus ik heb zeker veel geleerd bij Feyenoord.” In de wedstrijd tegen Napoli wist de verdediger in blessuretijd zijn eerste doelpunt voor de Rotterdammers binnen te kopen. “Dat is zeker een heel speciaal moment.” Deze overwinning noemt hij dan ook als één van de mooiste herinneringen uit zijn periode bij Feyenoord. “Ook de sfeer in de Kuip blijft speciaal, het is heel jammer dat er nu geen fans bij mogen zijn.” Verder noemt hij de prijzen die hij met Feyenoord gewonnen heeft als één van de mooiste herinnering, de beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal. “Het is heel mooi om die prijzen te winnen, want uiteindelijk speel je om prijzen en wedstrijden te winnen.”

 Mainz

Na twee seizoenen bij Feyenoord, maakte hij de overstap naar FSV Mainz 05, waar hij zich al vrij snel in de basis knokte en hier ook dit seizoen niet uit verdwenen is. In Duitsland werd hij herenigd met Jean Paul Boëtius. De middenvelder heeft St. Juste veel verteld over de club en zijn aanwezigheid heeft zeker meegeholpen met de overstap, maar het gaf niet de doorslag om de overstap te maken. “Het is heel fijn dat hij hier speelt en mij kon vertellen hoe de club was, dus het heeft wel geholpen natuurlijk.”

De nummer vier van Mainz merkt veel verschil tussen de Eredivisie en de Bundesliga. “De intensiteit ligt hier veel hoger en je moet nog volwassener spelen. Kleine foutjes worden vaak afgestraft. Ook is het fysiek nog een stap verder.” Bij Mainz wordt intensief en veel getraind, maar toch ook wel vergelijkbaar met sc Heerenveen. “We trainen nu best wel intensief. Je hebt een wedstrijd en na de wedstrijd ga je uitlopen. Daarna begin je de week met een middagtraining, die wel redelijk intensief is. De dag daarna heb je twee trainingen, die ook intensief zijn. Meestal heb je dan twee wat rustigere trainingen voor een wedstrijd. Het is wel vergelijkbaar met wat ik had bij Heerenveen. Bij Feyenoord trainden we iets minder. Het zijn wel lange dagen hier, omdat er vaak best veel tijd zit tussen de ochtend- en middagtraining, dus je bent wel de hele dag op de club, maar dat is denk ik ook de reden dat het in de Bundesliga wat intensiever is.”

Op dit moment vecht de club van St. Juste tegen degradatie. Met 21 punten staan ze op de zeventiende plaats, met evenveel punten als nummer zestien Hertha BSC. Het gat naar de veilige plaats is echter klein, het verschil met nummer vijftien Bielefeld en nummer veertien Köln is slechts één punt. In de eerste zeventien speelrondes wist Mainz slechts zeven punten te pakken, maar na de spectaculaire overwinning op nummer twee RB Leipzig lijkt een ommekeer plaats te hebben gevonden; sinds toen pakten ze veertien punten in acht wedstrijden. “Als je wint heb je een positiever gevoel en meer vertrouwen, dat is logisch. Daarna hebben we goed doorgepakt en dat geeft veel vertrouwen. We hebben sowieso veel vertrouwen in onszelf en dat moeten we ook vasthouden, want we zijn er nog niet.”

Verwachtingen vond hij lastig te stellen van te voren. “Je weet nooit hoe het gaat lopen. Je hebt altijd tegenslagen en ook altijd mooie momenten. Ook van de tegenslagen moet je leren. Wel had ik verwacht dat ik me snel zou aanpassen en een stabiele factor zou zijn in het elftal en dat is ook uitgekomen, maar vechten voor degradatie is lastig om te verwachten Ik vind dat we het wel moeten halen, en we gaan het ook halen.” Wel geeft hij aan veel te leren van deze periode. “Ik heb hier een hele leerzame tijd. Het is belangrijk in je carrière dat het nu even anders is dan om prijzen te spelen. Het is wel een grote omschakeling, maar die heb je wel snel gemaakt. Ik loop zeker niet weg voor zo’n uitdaging.”

In Mainz heeft de verdediger vooral het doel om zichzelf te ontwikkelen. “Ik wilde veel spelen, een stabiele factor worden, mezelf ontwikkelen op alle fronten, als persoon en als voetballer, sterker worden en slimmer worden. Je werkt natuurlijk overal aan om elke dag beter te worden, dus die doelen heb ik zeker gesteld. Met het team is het doel op dit moment om in de Bundesliga te blijven, daar draag ik mijn steentje aan bij en doe ik alles aan.”

Vrije tijd & beste speler

Op het trainingskamp in Spanje liet de jonge verdediger de fans van sc Heerenveen zien hoe zijn dag er uit zag door middel van een vlog, waarin wij hem ook piano zagen spelen. Ook nu houdt hij er nog steeds van om door middel van muziek te ontspannen, of om zich juist op te peppen. “Ik hou heel erg van muziek, muziek maken, muziek spelen, zingen.” Wel geeft hij lachend toe niet echt te kunnen zingen. In zijn vrije tijd leest hij ook veel, spendeert hij veel tijd met zijn dochter, kijkt hij vaak voetbal en andere sporten en fitnest hij graag.

Een echt typische droomclub heeft St. Juste niet. “Ik vind dat er heel veel mooie clubs zijn. Het hangt er een beetje van af hoe het loopt en welke stap ik nog kan maken op dat moment. Er zijn heel veel mooie clubs waar ik nog wel voor zou willen spelen.”

Bij de jeugdteams van Oranje heeft de verdediger met veel grote namen samengespeeld, waaronder Frenkie de Jong, maar ook bijvoorbeeld Donny van de Beek en Hakim Ziyech. Bij Feyenoord speelde hij nog samen met Robin van Persie. “Ik denk dat Frenkie de Jong en Robin van Persie wel één van de beste spelers zijn waar ik mee samen gespeeld heb.” Hij heeft natuurlijk ook al tegen veel clubs gespeeld en dus ook tegen veel spelers gespeeld, maar het lastigst vond hij Leroy Sané en Sergio Aguero. “Dat waren wel goede wedstrijden, maar wel een hele lastige tegenstander.” Sané, die tegenwoordig bij Bayern München speelt, zal hij dus in de Bundesliga ook weer tegenkomen. “Ook Lewandowski is natuurlijk een fantastische speler, daar heb ik ook tegen gespeeld.”

Als St. Juste geen voetballer was geworden, zou hij wellicht de juridische kant op zijn gegaan of was hij kok geworden, al zat voetballer worden altijd wel in zijn hoofd. “Ik deed een juridische opleiding, dat vond ik wel interessant, daarna wilde ik kok worden, maar ik heb altijd wel in gedachten gehad om voetballer te worden. Dat kon ook, omdat ik al snel bij Heerenveen speelde en later een contract kreeg, dus ik heb altijd wel gedacht dat ik voetballer wilde worden.” Wel denk hij naast het voetballen ook aan de toekomst. “Ik ben nu ook bezig met investeren, in vastgoed bijvoorbeeld en bedrijven.”

Wij willen Jeremiah heel erg bedanken voor zijn medewerking aan dit interview en wensen hem veel geluk bij Mainz en de rest van zijn carrière! Ook willen we hem natuurlijk feliciteren met zijn plaats in de voorselectie van het Nederlands elftal!

 • 1

  AFC Ajax

  22

  9

 • 2

  PSV

  21

  9

 • 3

  FC Utrecht

  17

  9

 • 4

  Willem II

  17

  9

 • 5

  Feyenoord

  16

  8

 • 6

  SBV Vitesse

  16

  9

 • 7

  FC Twente

  15

  9

 • 8

  SC Heerenveen

  13

  9

 • 9

  AZ

  12

  8

 • 10

  SC Cambuur-Leeuwarden

  12

  9

 • 11

  NEC

  11

  9

 • 12

  Heracles Almelo

  10

  8

 • 13

  Go Ahead Eagles

  10

  9

 • 14

  Fortuna Sittard

  8

  8

 • 15

  RKC Waalwijk

  7

  9

 • 16

  FC Groningen

  7

  9

 • 17

  Sparta Rotterdam

  7

  9

 • 18

  PEC Zwolle

  1

  9

Donderdag, 2 december

 • 18:45

  AZ - Fortuna Sittard

Woensdag, 1 december

 • 20:00

  Feyenoord - Heracles Almelo

Vrijdag, 22 oktober

 • 20:00

  Willem II - Fortuna Sittard

Zaterdag, 23 oktober

 • 18:45

  FC Utrecht - SC Heerenveen

 • 20:00

  PEC Zwolle - Heracles Almelo

 • 21:00

  RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

Zondag, 24 oktober

 • 12:15

  FC Twente - NEC

 • 14:30

  SBV Vitesse - Go Ahead Eagles

 • 14:30

  SC Cambuur-Leeuwarden - Feyenoord