Hoe is het nu met... Ron Jans

Geplaatst op 09-03-2021

In onze rubriek hoe is het nu met… spraken we dit keer met Ron Jans. De oud-trainer van de Friezen is momenteel actief bij FC Twente en doet het daar uitstekend. Wij zochten contact met Jans en stelden hem een aantal vragen.

Wanneer we de oefenmeester vragen hoe het is, geeft hij aan het erg goed met hem gaat. “De prestaties van FC Twente zijn uitstekend maar het belangrijkste is dat ik gezond ben en dat mijn familie, gezin en vrienden dat ook zijn.” Voor de huidige trainer van FC Twente kwam het coronavirus in stappen. “Ik kwam in februari 2020 uit Amerika, vervolgens kwam het coronavirus en ging alles dicht.  Het was voor mijn vrouw en mij een perfect moment om even tot rust te komen.” Het was in die periode FC Twente ook bij de trainer aanklopte. Voor Jans kwamen de Tukkers op het juiste moment. De rust was daarna echter wel voorbij met alle regels en protocollen die gehanteerd moesten worden.

Bij FC Twente kreeg Jans direct met enkele uitdagingen te maken. “Op het moment dat ik begon moest het veld nog ingezaaid worden en waren Sander Boschker en ik de technische staf. We hadden vier keepers en slechts acht veldspelers in de selectie. Van die acht veldspelers hadden we vijf middenvelders en op dit manier kun je geen wedstrijden spelen.” Samen met de club zette de oefenmeester de schouders eronder. “Ondertussen is de staf aangevuld en staat er een grote selectie en klikt het tussen de staf en spelers erg goed.” Wel mist Jans de fans. “Het is soms eenzaam en stil in het stadion. Maar als de wedstrijd eenmaal begint word je daar ook wel weer in mee gezogen.”

Overstap van Groningen naar Friesland.
Een overstap van Groningen naar Friesland gevoelig kan liggen is bij Jans bekend, al heeft de voormalig trainer van beide ploegen daar wel een eigen kijk op. “Soms moet je iets durven, al was ik wel wat onhandig geweest om ooit te zeggen geen trainer van sc Heerenveen te willen worden. Soms lopen dingen anders in het voetbal. Ik denk echter wel dat een overstap van SC Cambuur naar sc Heerenveen gevoeliger ligt.” Later dat jaar werd Jans warm begroet door de supporters van de groen-witten. “In de Euroborg werd ik warm ontvangen, al zal je altijd supporters hebben die me het niet in dank af hebben genomen.” De grootste reden voor de overstap was het perspectief dat de trainer zag en dat was voor hem de belangrijkste reden om de overstap toch te maken.

Rumoerige tijd bij sc Heerenveen.
Het begin bij de pompenblêdenformatie was stroef. “De directie die me had aangesteld moest al snel vertrekken en voetballend draaide Heerenveen dat seizoen ook niet fantastisch. Vooral de tweede seizoenshelft was zwaar.” De trainer is eerlijk dat het niet de leukste en makkelijkste periode als trainer is geweest. “Er gebeurde veel binnen de club. Financieel had ik een kerngezonde club voor ogen, maar dat bleek een iets te rooskleurig beeld te zijn geweest. Daarnaast voelde ik veel verdeeldheid binnen de club.” Ook de te grote selectie werkte niet mee voor de oefenmeester. “Er waren te veel spelers en inherent daaraan was dat ik ook veel spelers moest teleurstellen.”

In het tweede seizoen waren de prestaties een stuk positiever. Waar sc Heerenveen in het eerste seizoen onder Jans nog eindigde op de twaalfde plek werd er, op de laatste speelronde van het tweede en tevens laatste seizoen van de trainer bij de Friezen, Europees voetbal behaald. In eigen stadion was een winst- of verliespartij voldoende voor een ticket in Europa. “Dat was een rare situatie die later ook veranderd is. Het was nog niet bekend wie de beker zou winnen en voor ons zou een gelijkspel betekenen dat we misschien geen Europees voetbal zouden halen.”

De Friezen mochten dus zowel winnen als verliezen van Feyenoord, maar er mocht absoluut niet gelijk gespeeld worden. “We speelden die wedstrijd met drie man achterin met de gedachte dat we snel op voorsprong wilden komen en op die manier een veilige marge zouden creëren.” Heerenveen kwam in de tweede helft op voorsprong en Jans zag de angst bij Feyenoord in de ogen. “Maar toen kwam Elvis Manu in het veld en maakte Feyenoord al snel de gelijkmaker. Vanaf dat moment hebben wij de handdoek in de ring gegooid om Europees voetbal veilig te stellen.”

Gouden aanvalstrio
Naast het behalen van Europees voetbal, waren er voor Jans nog enkele aansprekende successen die hij zeker niet zal vergeten. “We scoorden dat seizoen zo veel goals, Luciano Narsingh brak in mijn tijd door en gaf zo veel assists, Bas Dost werd topscorer van de Eredivisie en Oussama Assaidi speelde zijn beste voetbal uit zijn carrière. Ik ben blij dat ik dat van dichtbij heb mogen zien.”

Gesproken over dit gouden aanvalstrio, springen er twee wedstrijden tegen zijn huidige werkgever FC Twente er bovenuit. “We wonnen met 6-2, Assaidi scoorde er op los dat was zo fijn om naar te kijken.” Een seizoen later deden de Friezen in de voorlaatste speelronde goede zaken, in de strijd om een Europees ticket, in Enschede. “We kwamen 2-0 achter en toen maakte Dost een fantastische goal, Narsingh schoot ons op voorsprong en Assaidi maakte de winnende en daardoor was plaatsing voor Europees voetbal praktisch zo goed als zeker.”

Jans laat weten veel waardering te hebben voor de supporters van sc Heerenveen. “In Groningen zeggen ze wel eens dat de supporters van Heerenveen Thialf publiek is, maar ik heb ervaren dat het niet zo is. Ik ben zelfs nog lid van een supportersvereniging van Heerenveen.” Een terugkeer bij de Friezen ziet de oefenmeester echter niet zitten. “De kans op een terugkeer bij sc Heerenveen acht ik nihil. Ondanks heel veel positieve punten zit er ook een stukje pijn. Inmiddels is dat stukje afgesloten en is het goed zo.”

Weerzien
Kortgeleden stond de pompenblêdenformatie nog tegenover Jans. “Dat was voor ons een goeie wedstrijd alleen het resultaat was minder. Wij konden Joey Veerman goed uit de wedstijd spelen en dat is toch de architect van dit Heerenveen.” Ondanks dat zijn ploeg scoorde, bleef de 0-0 stand op het scorebord staan, nadat de VAR het doelpunt had afgekeurd. “Volgens de regels kan je hem afkeuren, maar die verdediger had in mijn ogen nooit meer bij de bal kunnen komen.”

Dat de goal uiteindelijk werd afgekeurd had te maken met een andere bekende, namelijk Narsingh, de oud-speler van de Friezen. De vleugelspeler kwam naar Enschede op aandringen van Jans. “Toen Václav Cerný geblesseerd raakte dacht ik meteen aan Luciano, hij zat op een zijspoor bij Feyenoord.  Ik heb toen samen met  technisch directeur Jan Streuer overleg gehad en die heeft Feyenoord benaderd.” Dat de onderhandelingen snel verliepen had ook te maken met het feit dat de buitenspeler zelf ook zijn oog op de Tukkers had laten vallen. “Queensy Menig is een maat van Luciano en die twee hadden al even contact gehad.”

De oefenmeester heeft goede herinneringen aan de buitenspeler vanuit het verleden, maar vindt dat hij nog beter is dan in de tijd bij de Friezen. “Hij is completer geworden, bij Heerenveen was het nog vooral snelheid, maar ik zie op trainingen dat hij een technische en completere voetballer is geworden.”

Wij willen Ron Jans bedanken voor zijn tijd en wensen hem veel succes bij FC Twente.

Heb jij als lezer van FeanFan een goede speler op het oog voor de volgende editie van ‘Hoe is het nu met’? Laat het ons weten door ons een berichtje te sturen via onze website of één van onze social-mediakanalen (@feanfansv).

 • 1

  AFC Ajax

  22

  9

 • 2

  PSV

  21

  9

 • 3

  FC Utrecht

  17

  9

 • 4

  Willem II

  17

  9

 • 5

  Feyenoord

  16

  8

 • 6

  SBV Vitesse

  16

  9

 • 7

  FC Twente

  15

  9

 • 8

  SC Heerenveen

  13

  9

 • 9

  AZ

  12

  8

 • 10

  SC Cambuur-Leeuwarden

  12

  9

 • 11

  NEC

  11

  9

 • 12

  Heracles Almelo

  10

  8

 • 13

  Go Ahead Eagles

  10

  9

 • 14

  Fortuna Sittard

  8

  8

 • 15

  RKC Waalwijk

  7

  9

 • 16

  FC Groningen

  7

  9

 • 17

  Sparta Rotterdam

  7

  9

 • 18

  PEC Zwolle

  1

  9

Donderdag, 2 december

 • 18:45

  AZ - Fortuna Sittard

Woensdag, 1 december

 • 20:00

  Feyenoord - Heracles Almelo

Vrijdag, 22 oktober

 • 20:00

  Willem II - Fortuna Sittard

Zaterdag, 23 oktober

 • 18:45

  FC Utrecht - SC Heerenveen

 • 20:00

  PEC Zwolle - Heracles Almelo

 • 21:00

  RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

Zondag, 24 oktober

 • 12:15

  FC Twente - NEC

 • 14:30

  SBV Vitesse - Go Ahead Eagles

 • 14:30

  SC Cambuur-Leeuwarden - Feyenoord