Kan sc Heerenveen eindelijk de tweede thuiszege van het seizoen behalen?

Geplaatst op 09-02-2019

Zaterdagavond neemt sc Heerenveen het in eigen huis op tegen PEC Zwolle. Na wederom een goede uitwedstrijd wil de ploeg nu ook thuis weer eens een resultaat neer zetten. Dit moet dan gebeuren tegen een ontketend PEC. In januari nam Jaap Stam het stokje over van Jhon van t’Schip, en in zijn eerste drie wedstrijden pakte de ploeg de volle buit. Onder andere Feyenoord en FC Utrecht werden verslagen.  Eerder dit seizoen wist de Friese ploeg met 2-3 te winnen in Zwolle, mede dankzij twee treffers van Morten Thorsby.

Jan Olde Riekerink kan vanavond geen beroep doen op Sherel Floranus, de rechtsback is op de training uitgevallen met een knieblessure en lijkt een aantal weken toe te moeten kijken. Verleden week werd hij gepasseerd en uitstekend vervangen door Jizz Hornkamp. De van nature spits zal dus ook morgen als rechtsback aan de wedstrijd beginnen. Hierdoor lijken de Friezen met dezelfde elf als tegen Vitesse te starten. Enige twijfelgeval is Michel Vlap, de jonge middenvelder kampt met enkelklachten. Na een maand verbanning in Jong Heerenveen is Thorsby weer selectiespeler. De Noor verkast naar dit seizoen naar het Italiaanse Sampdoria, hierdoor verdient de club niks meer aan hem. Dit is zonde, maar kunnen we Morten niet kwalijk nemen. Hij is de afgelopen jaren zowel binnen als buiten de lijnen een fantastisch uithangbord geweest voor de club.

PEC Zwolle kende 2018 als rampjaar, de ploeg begon 2017/2018 prima en stond in de winterstop op een keurige vierde plek. Na de winter ging het hopeloos mis, en stond de ploeg na 34 wedstrijden met lege handen. Voor de winter bleef de ploeg aanmodderen net als verleden jaar het tweede deel. De trainer kreeg het niet meer op de rails, en werd in de winterstop opzij geschoven. Waarna Jaap Stam als coach zijn debuut maakt in de eredivisie. De trainer kreeg daarbij de beschikking over een aantal nieuwe spelers. Pelle Clement kwam over van zijn oude ploeg Reading, Lennart Thy kwam over uit Turkije waar zijn contract werd ontbonden. Beide spelers speelden een belangrijke rol in de overwinningreeks van PEC. Verleden jaar wist PEC Zwolle in Friesland de volle buit te pakken. Na een snelle 1-0 voorsprong via Michel Vlap, deden goals van Freire en Saymak de thuisploeg de das om. Dat was pas de eerste zege van de Zwollenaren in de eredivisie tegen de Friezen.

De Friese ploeg wil eindelijk hun thuispubliek weer eens voorzien van een overwinning. Met slechts één overwinning in eigen stadion dit seizoen is de ploeg de slechtst presterende ploeg in thuiswedstrijden. Buiten het eigen Abe Lenstra Stadion komt de ploeg beter voor de dag. Daar hoeft de ploeg niet het spel te maken, en kan vooral in de omschakeling het ploegen lastig maken. Dit spelletje zullen ze ook in eigen huis meer moeten zien te spelen. In de tijden met Assaidi, Dost en Narsingh deed de ploeg dit ook. Met dit reactievoetbal destijds stond het publiek in Friesland op de banken. Met het materiaal wat er nu is, moet die speelwijze ook mogelijk zijn. Niet eindeloos tikken op de eigen helft maar snel de vleugels zoeken moet de snelheid van Van Bergen en aan de andere kant Mihajlovic of Johnsen. Bij een overwinning verlicht de ploeg de druk van de onderste regionen. Het verschil met de degradatieplekken is nog maar een paar puntjes en met slechte resultaten tegen PEC en volgende week thuis tegen PSV kan de ploeg zo maar onder de streep staan. Dit doemscenario hopen de fans niet mee te maken, daarom is de steun van de twaalfde man belangrijk in deze fase. Niet na elke tegenslag lekker makkelijk afgeven op de coach of technisch directeur. Winnen en verliezen doe je nog altijd met zijn allen! Feanfan ben je niet even, maar heel je leven. De wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion begin om 18.30 en staat onder leiding van Danny Makkelie. De man die er verleden week als VAR verantwoordelijk voor was dat de Friezen terecht een punt meenamen uit Arnhem.

 • 1

  AFC Ajax

  56

  25

 • 2

  AZ

  56

  25

 • 3

  Feyenoord

  50

  25

 • 4

  PSV

  49

  26

 • 5

  Willem II

  44

  26

 • 6

  FC Utrecht

  41

  25

 • 7

  SBV Vitesse

  41

  26

 • 8

  Heracles Almelo

  36

  26

 • 9

  FC Groningen

  35

  26

 • 10

  SC Heerenveen

  33

  26

 • 11

  Sparta Rotterdam

  33

  26

 • 12

  FC Emmen

  32

  26

 • 13

  VVV Venlo

  28

  26

 • 14

  FC Twente

  27

  26

 • 15

  PEC Zwolle

  26

  26

 • 16

  Fortuna Sittard

  26

  26

 • 17

  ADO Den Haag

  19

  26

 • 18

  RKC Waalwijk

  15

  26

Het programma is nog onbekend