Karel Brandsma: “Er zijn meerdere transfers waarvan ik echt een goed gevoel heb gekregen”

Geplaatst op 29-10-2020

Karel Brandsma is al jaren actief als hoofd scouting bij sc Heerenveen. Samen met hem kijken we terug naar het verleden en bespreken we de werkwijze van de club bij het scouten van spelers. Daarnaast komen er ook enkele spelers aan bod die Karel gescout heeft.

(Foto: Mustafa Gumussu)

Werkzaamheden bij sc Heerenveen

In 1989 is Karel Brandsma door Yme Kuiper, later directielid van sc Heerenveen, gevraagd om bij de scouting te komen. Aanvankelijk was dit als vrijwilliger, later werd dit een betaalde baan. “In de jaren waarin ik vrijwilliger was, is de club natuurlijk sterk gegroeid en op een gegeven moment ben ik gevraagd om coördinator van de onderbouw van de scouting te worden.” Karel was in deze tijd scout bij de jongste jeugd, in de leeftijdscategorie van zeven tot en met vijftien jaar. “Dat heb ik heel erg lang gecombineerd met een baan bij de gemeente Heerenveen. Ik werkte dus parttime bij de club en fulltime bij de gemeente. In januari 2014 heb ik de definitieve overstap naar de sportclub gemaakt, dus sinds toen ben ik echt fulltime bij de club actief.”

Op de vraag wat er door de jaren heen het meest veranderd is aan zijn werk, antwoordt Brandsma dat dit de hedendaagse technologie betreft. “Vandaag de dag hebben we de beschikking over uitgebreide data analyse, met daarin onder andere zeer uitgebreide statistieken van spelers. Daarnaast hebben we enorm veel videomateriaal tot onze beschikking en kunnen we werkelijk overal ter wereld de videobeelden van wedstrijden op het hoogste niveau bekijken. De spelers die we bekijken kunnen we dan ook nog individueel uitlichten, zodat je alleen de hele specifieke acties van een bepaalde speler in die wedstrijd ziet.”

STIMA-kenmerken

In de huidige corona tijd is het bezoeken van wedstrijden bijna onmogelijk, maar normaal gesproken is Brandsma vaak aanwezig bij wedstrijden om potentiële spelers te bestuderen. Bij het bekijken van een potentiële speler worden een aantal uitgangspunten gebruikt. “Wij noemen dit de STIMA-kenmerken. Dat staat voor Snelheid, Techniek, Inzicht (cq. intelligentie), Mentaliteit en Atletisch vermogen. Het is de combinatie van al die punten waar we dan heel specifiek in zo’n wedstrijd naar kijken. Dat is natuurlijk ook per positie verschillend. We hebben voor elke positie een positieprofiel opgesteld en proberen te beoordelen in hoeverre een speler voldoet aan dit positieprofiel. En, omdat we natuurlijk al een redelijke hoeveelheid kennis over de speler hebben, letten we met name op dingen die we niet op de videobeelden kunnen zien. Dat zijn dingen als: hoe is zijn houding ten opzichte van zijn medespelers? Is hij coachbaar? En, wat doet hij op het moment dat zijn ploeg de bal niet heeft? Je let dan dus ook op allerlei zaken die wellicht aan de hand van beelden wat minder duidelijk zijn.”

Scoutingsgebied

Van oudsher wordt de Scandinavische markt veel bezocht door sc Heerenveen. De laatste jaren zijn er echter ook steeds meer internationale topclubs actief op die markt. “Scandinavië is nog steeds een heel belangrijk gebied voor ons. Maar, op het moment dat de spoeling in zo’n gebied dunner gaat worden, omdat je bijvoorbeeld door de stijging van transfersommen niet meer in de gelegenheid bent om daar de spelers te halen die je mogelijk zou willen halen, ligt onze focus niet alleen meer op Scandinavië. Daar waar zich kansen voordoen proberen we die natuurlijk wel te grijpen, zoals bij Ejuke. Scandinavië en het Balkan gebied, en dan met name Kroatië, Servië en Slovenië, staan nog altijd hoog bij ons in het vaandel. Maar, we sluiten onze ogen niet voor een veranderende wereld. En nogmaals, aan de hand van data en video kun je natuurlijk ook redelijk snel in andere landen spelers onder de loep nemen. Voor ons is het niet zo dat de spelers per se uit het Scandinavische gebied of de Balkan vandaan hoeven te komen. Ook daar waar andere kansen zich voordoen, zullen we dat niet laten.”

Gedurende een heel jaar wordt er structureel gescout in enkele gebieden. Hierbij wordt er heel gericht naar spelers gekeken en dit wordt door Brandsma bestempeld als ‘het normale werkgebied’. “In Nederland wordt er gescout in de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, de onder-21 competitie en de onder-18 competitie. In Duitsland gebeurt dit in de tweede Bundesliga, derde Bundesliga en de beloftenteams/onder-19 van de grotere clubs. In België scouten we vooral de beloftenteams en de jeugdteams van de grote clubs. In Engeland kijken we heel gestructureerd naar de onder-23 competities. Daarnaast hebben we een van onze mensen die woonachtig is op de Balkan, die voor ons daar de competities volgt.”

In Scandinavië hebben de competities een ander speelritme ten opzichte van de meeste Europese competities. Er wordt namelijk een competitie gespeeld die loopt van april tot november. In deze periode wordt hier dan ook naar spelers gekeken. “En, voor de rest bekijken we de spelers die we aan de hand van data analyse en videobeelden elders in Europa nog aan het werk willen en kunnen zien.”

Jens Petter Hauge

In de afgelopen transferperiode is er veel gespeculeerd over de eventuele komst van Jens Petter Hauge naar sc Heerenveen. Brandsma bevestigt dat de club de jonge Noor al enige tijd op de korrel had, maar dat het de strijd uiteindelijk verloor van AC Milan nadat Hauge uitblonk in een Europa League-wedstrijd tegen de Italianen. “We zijn heel serieus met hem bezig geweest en het leek er misschien ook wel op dat hij naar ons zou komen. En, dan speelt hij met zijn toenmalige club Bodø/Glimt een ijzersterke wedstrijd tegen AC Milan, waarin hij uitblinkt met een goal en een assist. Binnen 4 dagen is hij vervolgens van club gewisseld. Dan worden er hoge bedragen betaald en dan zijn wij ook gewoon echt kansloos.”

Stanislav Shopov

Op 6 oktober jongstleden versterkte sc Heerenveen zich met Stanislav Shopov. De meeste fans kenden de 18-jarige Bulgaar niet, maar bij de club heeft men een goed beeld van wie ze binnen hebben gehaald. “Stanislav is een jongen die op zijn 16e al zijn debuut heeft gemaakt in het eerste elftal van Botev. We hebben uitvoerig de data en de beelden bestudeerd. We hebben vervolgens intensief navraag gedaan en waren er na dat proces van overtuigd dat Stanislav een goede versterking voor onze A-selectie zou kunnen zijn. Hij is uiteraard nog jong, dus hij heeft nog even tijd nodig, maar hij heeft op termijn absoluut mogelijkheden richting ons eerste elftal.”

De aanvallende middenvelder werd overigens bij de Friezen aangedragen door zijn zaakwaarnemers, vertelt Brandsma. “Wij zijn door zijn agency benaderd. We waren door hen ook al eens benaderd over een andere speler. Die desbetreffende speler is hier op stage geweest, maar dat heeft uiteindelijk geen gevolg gekregen. De agenten hebben destijds wel een goede indruk van onze club gekregen en hebben ons vervolgens geattendeerd op Shopov.”

Martin Ødegaard

Karel Brandsma moet lang nadenken over welke transfer hem het meest trots heeft gemaakt. “Ik moet zeggen dat er meerdere transfers zijn waarvan ik echt een heel goed gevoel heb gekregen. Bijvoorbeeld het huren van Martin Ødegaard, dat hele proces wat we toen met zijn allen doorlopen hebben en hoe we dat breed in de club hebben aangepakt, daar kijk ik wel met een heel goed gevoel op terug. En ook het aan- en verkopen van Ejuke heeft natuurlijk een heel goed gevoel opgeleverd.”

 • 1

  AFC Ajax

  19

  7

 • 2

  Willem II

  16

  7

 • 3

  Feyenoord

  15

  6

 • 4

  PSV

  15

  7

 • 5

  FC Utrecht

  14

  7

 • 6

  FC Twente

  13

  7

 • 7

  SC Cambuur-Leeuwarden

  12

  7

 • 8

  SC Heerenveen

  10

  7

 • 9

  SBV Vitesse

  10

  7

 • 10

  NEC

  8

  7

 • 11

  Heracles Almelo

  7

  6

 • 12

  AZ

  6

  6

 • 13

  Sparta Rotterdam

  6

  7

 • 14

  Go Ahead Eagles

  6

  7

 • 15

  Fortuna Sittard

  5

  6

 • 16

  RKC Waalwijk

  5

  7

 • 17

  FC Groningen

  5

  7

 • 18

  PEC Zwolle

  1

  7

Donderdag, 2 december

 • 18:45

  AZ - Fortuna Sittard

Woensdag, 1 december

 • 20:00

  Feyenoord - Heracles Almelo

Vrijdag, 1 oktober

 • 20:00

  FC Groningen - FC Twente

Zaterdag, 2 oktober

 • 18:45

  RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles

 • 20:00

  PEC Zwolle - SC Heerenveen

 • 20:00

  Heracles Almelo - Willem II

 • 21:00

  Fortuna Sittard - NEC

Zondag, 3 oktober

 • 14:30

  SC Cambuur-Leeuwarden - AZ

 • 14:30

  AFC Ajax - FC Utrecht