Negen uit drie voor sc Heerenveen na 2-3 overwinning op ADO.

Geplaatst op 09-03-2019

In Den Haag heeft sc Heerenveen de derde overwinning op rij geboekt. Na negentig enerverende minuten met wederom vele goals stonden de Friezen met 2-3 aan de goede kant van de score. Hoe anders kan de wereld er dan uit zien. Drie weken geleden stond de ploeg nog gelijk met de nummer zestien. Inmiddels is de ploeg opgeklommen naar plek acht. Met thuiswedstrijden tegen De Graafschap en Excelsior voor de boeg kan de ploeg weer voorzichtig omhoog kijken. Als het duo Vlammers zo doorgaat dan kunnen het nog twee leuke maanden in Friesland worden.

Jan Olde Riekerink moest noodgedwongen één wissel doorvoeren in Den Haag. Kik Pierie haakte geblesseerd af en werd vervangen door de jonge Zweedse verdediger Ibrahim Dresevic. Vanaf het beginsignaal klapte ADO er vol op en overrompelde daarmee sc Heerenveen. Na twee minuten moest de ploeg van Alfons Groenendijk op een 1-0 voorsprong komen. Necid zette Immers alleen voor Hahn, maar de doelman van de Friezen redde knap, en de rebound werd door Woudenberg van de lijn gehaald. Na tien minuten de tweede grote kans voor de Hagenezen, maar deze bal werd uit een corner over gekopt. Daarna knokte de Friese ploeg zich in de wedstrijd en drong ADO langzaam achteruit. In een tegenstoot werd ADO nog eenmaal gevaarlijk, maar een prima blok van Hoegh voorkwam een tegentreffer van Necid.

 Na twintig minuten liet duo Vlammers zich voor het eerst gelden. Sam Lammers zette met een prima actie Michel Vlap alleen voor de keeper. De Friese middenvelder haalde hard en zuiver uit, en schoot daarmee de 0-1 voorsprong tegen de touwen. Daarna waren ze het even kwijt in Den Haag en verzuimden de Friezen de wedstrijd voor rust nog in het slot te gooien. Na een mooie steekbal van Johnsen op Vlap, gaf de middenvelder de bal perfect op Lammers. Alleen de spits maaide totaal over de bal heen. Een paar minuten later weer een mooie pass van Vlap op Lammers, maar alleen voor Zwinkels faalde de spits opnieuw. Vlak daarna stuitte ook Vlap op Zwinkels, en ditmaal kwam de steekpass van Lammers. Zo gingen beide teams met een 0-1 stand gingen rusten.

De tweede helft begon rommelig van beide kanten, alleen kwam de eerste kans voor sc Heerenveen. Uit een pass van Lammers kwam Vlap ditmaal alleen voor Zwinkels, en wederom kwam de keeper van ADO als winnaar uit de strijd. De Haagse doelman werd achteraf ook gekozen tot man van de wedstrijd van hun kant. ADO kwam keer op keer redelijk gevaarlijk over de vleugel, maar de voorzetten van Becker werden telkens niet op waarde geschat. Toch kwam de gelijkmaker uit de lucht vallen. In de 63e minuut gaf El Khayati een perfecte voorzet op Necid. Basisdebutant Dresevic gaf net te veel ruimte, en de spits kopte de 1-1 langs Hahn. Lang kon ADO niet genieten van de gelijke stand. Een overtreding net buiten de zestien op Lammers werd bestraft met een vrije trap. Vlap ging achter de bal staan, en krulde bal met precisie in de bovenhoek.

Jan Olde Riekerink bracht Stijn Schaars en Doke Schmidt in de ploeg voor Kobayashi en Hornkamp. ADO probeerde met lange ballen gevaarlijk te worden. Één keer moest Hahn nog handelend optreden bij een kopbal van Beugelsdijk. In de blessuretijd besliste sc Heerenveen de wedstrijd. De ingevallen Pelle van Amersfoort veroverde de bal op de helft van ADO en zette Lammers alleen voor Zwinkels. Dit keer bleef de spits heel koel, en schoof de 1-3 tegen de touwen. Drie punten in de pocket zou je denken, maar ja het is wel sc Heerenveen. Vanaf de aftrap een opportunistische bal. Hoegh gaf een licht duwtje in de zestien en de bal ging op de stip. Een koud kunstje voor El Khayati, die daarmee net als Vlap en Lammers dit seizoen op veertien treffers staat. In de anderhalve minuut die nog volgde sleepte de Friese ploeg de drie punten uit het vuur, en daarmee doet de ploeg op sportief vlak de bestuurlijke onrust even naar de achtergrond verdwijnen.

 • 1

  AFC Ajax

  57

  23

 • 2

  PSV

  51

  24

 • 3

  AZ

  49

  24

 • 4

  Feyenoord

  46

  25

 • 5

  SBV Vitesse

  45

  24

 • 6

  FC Groningen

  42

  24

 • 7

  FC Utrecht

  37

  24

 • 8

  FC Twente

  36

  25

 • 9

  SC Heerenveen

  33

  25

 • 10

  Fortuna Sittard

  31

  24

 • 11

  Heracles Almelo

  29

  24

 • 12

  PEC Zwolle

  26

  24

 • 13

  Sparta Rotterdam

  24

  24

 • 14

  RKC Waalwijk

  23

  25

 • 15

  VVV Venlo

  22

  24

 • 16

  Willem II

  18

  25

 • 17

  ADO Den Haag

  15

  25

 • 18

  FC Emmen

  13

  25

Het programma is nog onbekend