Opinie: Veel creativiteit, maar weinig diepgang bij sc Heerenveen

Geplaatst op 08-12-2017

Heerenveen werd aan het begin van het seizoen bewierookt door het spel en de resultaten. Inmiddels is de club afgezakt naar de onderkant van het linker rijtje na een reeks verloren wedstrijden leek de club weer bezig te zijn aan een opmars na een gelijkspel tegen Sparta Rotterdam en een overwinning op FC Twente. Helaas verloor de club de wedstrijden daarna van PEC Zwolle en hekkensluiter Roda JC. 

De pompenblêdenformatie begon het seizoen geweldig. De ploeg wist met leuk en attractief voetbal de punten binnen te sprokkelen. De ploeg begon met twee gelijke spelen tegen respectievelijk FC Groningen en Heracles Almelo, maar beide wedstrijden hadden gewonnen moeten worden als gekeken wordt naar het veldspel en de kansen.

Heerenveen wist na twee gelijke spelen te winnen van achtereenvolgens ADO Den Haag, PSV, Excelsior en Willem ll. De ploeg maakte vooral indruk in de wedstrijd tegen de Eindhovenaren, die met 2-0 gewonnen werd. Deze wedstrijd is tot nu toe de enige wedstrijd die de koploper niet wist te winnen en dat kwam niet doordat ze slecht speelden. Heerenveen speelde een geweldige wedstrijd en was met name in de openingsfase uiterst productief. De ploeg van Jurgen Streppel scoorde binnen de eerste tien minuten beide goals. De goals kwamen op naam van Arber Zeneli en Reza Ghoochannejhad.

Tegenslag verbreekt goede start

Na deze wedstrijd werd Heerenveen door sommige mensen als outsider voor de titel genoemd. Inmiddels is alles honderdtachtig graden gedraaid in het Abe Lenstra Stadion. De ploeg verloor in de competitie achtereenvolgend van Ajax, FC Utrecht, Vitesse en AZ. Hoewel het spel niet super slecht was in de meeste wedstrijden, was het grootste probleem het scorend vermogen.

In deze wedstrijden was Zeneli er niet bij wegens een blessure. Het gemis van de aanvaller mag natuurlijk niet de enige reden zijn voor de reeks verliespartijen, maar het lijkt wel degelijk mee te spelen. De aanvaller begon dit seizoen eindelijk weer in vorm te komen, nadat hij deze vorig seizoen het hele seizoen kwijt leek te zijn. Tegen PSV was hij een plaag voor de verdediging en wist hij met een geweldige uithaal de score te openen. Het noodlot sloeg toe voor de buitenspeler op een training. De Kosovaar brak zijn middenvoetsbeentje en is tot op heden nog steeds geblesseerd.

Gouden tactiek

De slechte reeks valt dus samen met de blessure van Zeneli en dat is geen toeval. Het team stond aan het begin van dit seizoen vast met Warner Hahn als keeper. Denzel Dumfries, Daniel Hoegh, Kik Pierie en Lucas Woudenberg vormden de verdediging. Het middenveld werd gevormd door Stijn Schaars, Yuki Kobayashi en Morten Thorsby en de aanvaller waren Martin Ödegaard, Reza Ghoochannejhad en Arber Zeneli.

In deze opstelling was de Zweedse buitenspeler de enige speler die echt diepgang had. De aanvaller ging op de linkerflank steeds naar voren, terwijl rechtsvoor Ödegaard het liefst in de bal kwam en daarna naar binnen ging. Hierdoor lag er ruimte voor rechtsback Dumfries die daar goed gebruik van maakte. De rechtsback was in het begin van het seizoen goed voor vijf assists en dat had dus mede te maken met de tactiek van de ploeg.

Inmiddels is alles veranderd in het Abe Lenstra Stadion. Hahn is eindelijk terug onder de lat nadat hij last had van een schouderblessure. De defensie bestaat inmiddels uit Dumfries, Hoegh, Nicolai Naess en Pierie terwijl Thorsby het middenveld heeft verlaten voor Pelle van Amersfoort. In de aanval wordt het gemis van Zeneli opgevangen door verschillende spelers. Nieuwkomers Marco Rojas en Nemanja Mihajlovic en het talent uit de jeugdopleiding Michel Vlap mochten zich allemaal bewijzen op deze positie en het Friese talent lijkt deze strijd gewonnen te hebben.

Aanvallende middenvelders in overvloed

Het team is dus al behoorlijk gewijzigd en dat is niet alleen maar positief. Doordat Vlap, Van Amersfoort en Odegaard allemaal spelen, heeft het team van trainer Jurgen Streppel eigenlijk drie spelers die allemaal het beste tot hun recht komen als aanvallende middenvelder, dicht bij de spits. De spelers hebben allemaal verschillende kwaliteiten. Van Amersfoort is een echte box-to-boxspeler, Vlap is een middenvelder die wel graag de ruimtes induikt en de Noor wil graag door het centrum dribbelen om de beslissende pass te geven. Doordat ze allemaal het liefst achter de spits spelen is het in het veld dringen geblazen in het centrum. Hierdoor worden de flanken niet goed bezet, waardoor het veld niet goed breed wordt gehouden. Dit is voor een tegenstander makkelijk te verdedigen. 

Een ander probleem van de ‘Super Friezen’ is het doelpuntentekort van spits Reza. De Iranese international scoorde tegen PSV zijn tweede goal en vanaf dat moment staat hij al droog. De aanvaller heeft echter nog steeds het volledige vertrouwen van de trainer. Dat heeft er waarschijnlijk vooral mee te maken dat de aanvalsleider enorm belangrijk is in het spel van de ploeg. Reza laat anderen beter spelen doordat hij zichzelf laat uitzakken, waardoor anderen in dit gat kunnen duiken. Hoewel Reza dus belangrijk is voor de ploeg, willen de supporters ook een keer kunnen juichen. Daarnaast blijft het geduld van de trainer niet eindeloos. Reza moet vooral veel doelpunten maken om de ploeg uit het dal te trekken. Eigenlijk lijkt de spits meer op een aanvallende middenvelder qua spel dan op een spits. Je zou dus kunnen zeggen dat de ploeg van Streppel met vier spelers speelt die allemaal hetzelfde doen: veel passen en combineren, maar weinig doelpunten maken.

Daarnaast heeft de ploeg deze zomer natuurlijk veel kwaliteit verloren op de flanken. Sam Larsson vertrok naar Feyenoord, Dennis Johnsen vertrok naar Ajax en Luciano Slagveer ging naar Zulte Waregem (en inmiddels FC Twente). De Zweedse aanvaller is niet per se een speler die de diepte in gaat maar hij wist wel elke wedstrijd meerdere kansen te creëren en zelf een aantal keer te scoren. Johnsen speelde een geweldige voorbereiding en leek zelfs even boven Zeneli te staan in de pikorde en Slagveer kon met zijn enorme snelheid altijd van pas komen.  Deze drie spelers vertrokken en daarvoor kwamen dus Rojas en Mihajlovic in de plaats. Beide aankopen moeten duidelijk nog wennen aan het land, de speelstijl en het niveau van de eredivisie.

Oplossingen

De trainer heeft in onze ogen meerdere manieren om het dilemma op te lossen. Allereerst kan hij er voor kiezen om Henk Veerman in de spits te zetten. De Volendammer is een echte spits en is altijd een plaag voor de verdediging. Of hij nou goed speelt of niet, hij houdt altijd twee centrale verdedigers bezig met zijn kracht en doorzettingsvermogen. Daarnaast is Veerman de spits die altijd aangespeeld kan worden in het centrum. Door zijn lengte en sterke lichaam is hij een uitstekend aanspeelpunt waardoor de middenvelders makkelijk bij kunnen sluiten. Daarnaast weet Veerman ook altijd een kans uit het niets te creëren door zijn goede, maar vaak onderschatte, techniek.

De tweede optie is om een echte buitenspeler op te stellen nu Zeneli geblesseerd is. Rojas en Mihajlovic zijn qua passing misschien minder nauwkeurig dan Michel Vlap of middenvelder Van Amersfoort, maar ze kunnen het veld wel breed houden en met hun snelheid en techniek iets creëren. Als een vleugelaanvaller erin komt voor Van Amersfoort kan Vlap naar het middenveld gaan. Als Streppel ervoor kiest om Vlap op de bank te zetten voor een van de twee vleugelaanvallers, blijft de opstelling voor de rest hetzelfde.

Hoe Streppel het ook invult, het is te hopen voor de trainer, de spelers en de supporters dat Zeneli snel weer fit is. De vleugelaanvaller is het puzzelstukje dat nu ontbreekt in de puzzel die Heerenveen heet. Vlap, Van Amersfoort, Rojas en Mihajlovic zijn allemaal puzzelstukjes die de puzzel voor het oog compleet maken, maar iemand die echt goed kijkt, ziet toch dat de Friese puzzel op dit moment niet helemaal klopt. Aan Streppel de taak om de puzzel zo goed mogelijk te maken, ondanks het ontbrekende stukje. Als dit lukt, kan de ploeg het elk team lastig maken. 

 • 1

  AFC Ajax

  57

  23

 • 2

  PSV

  51

  24

 • 3

  AZ

  49

  24

 • 4

  SBV Vitesse

  45

  24

 • 5

  Feyenoord

  43

  24

 • 6

  FC Groningen

  42

  24

 • 7

  FC Twente

  35

  24

 • 8

  FC Utrecht

  34

  23

 • 9

  Fortuna Sittard

  31

  24

 • 10

  SC Heerenveen

  30

  24

 • 11

  Heracles Almelo

  29

  24

 • 12

  PEC Zwolle

  26

  24

 • 13

  Sparta Rotterdam

  23

  23

 • 14

  RKC Waalwijk

  23

  24

 • 15

  VVV Venlo

  22

  23

 • 16

  Willem II

  17

  24

 • 17

  ADO Den Haag

  15

  24

 • 18

  FC Emmen

  12

  24

Dinsdag, 9 maart

 • 18:45

  VVV Venlo - Sparta Rotterdam

Vrijdag, 5 maart

 • 20:00

  FC Emmen - Sparta Rotterdam

Zaterdag, 6 maart

 • 16:30

  Feyenoord - VVV Venlo

 • 18:45

  FC Twente - Willem II

 • 20:00

  SC Heerenveen - ADO Den Haag

 • 21:00

  RKC Waalwijk - FC Utrecht

Zondag, 7 maart

 • 12:15

  AFC Ajax - FC Groningen

 • 14:30

  Heracles Almelo - PEC Zwolle

 • 14:30

  Fortuna Sittard - PSV