Rewind: Tevreden De Roon zit goed bij sc Heerenveen

Geplaatst op 14-05-2020

Vandaag is Marten de Roon op de social media van sc Heerenveen uitgeroepen tot " Ikoan fan de dei ". Voor FeanFan een mooie gelegenheid het oude interview van de webredactie met onze oud-aanvoerder eens af te stoffen. De middenvelder was destijds onder zowel Marco van Basten als Dwight Lodeweges verkozen tot aanvoerder van het elftal. Met slechts 23 jaar was De Roon een belangrijke schakel in het elftal van de Friezen.

Net als onder Marco van Basten is Marten de Roon onder Dwight Lodeweges ook aanvoerder van sc Heerenveen. FeanFan.nl ging in gesprek met de 23-jarige middenvelder over zijn ambities, het verschil tussen de trainers en de verantwoordelijke tijd van aanvoerder zijn.

Aangezien de selectie nog een film over visolie moet bekijken, komt De Roon iets later binnen dan gepland. We raken in gesprek en al snel komt het gesprek op de derby tegen SC Cambuur, die die week was gespeeld, terecht. Er werd een punt behaald, maar tevreden was niemand bij de pompeblêdenformatie. "Ik heb anderhalve dag gebaald. Het hele team en de technische staf baalde van het weggeven van de 2-0 voorsprong. Je hebt wel eens dat je blij bent met een punt, maar dat was eigenlijk niemand." Maar veel langer kon er ook niet stilgestaan worden, aangezien het volgende weekend er weer een nieuwe wedstrijd op het programma staat. "De volgende wedstrijd is daarna weer de belangrijkste."

"Voor mijn gevoel leefde het dit jaar nog meer als het jaar er voor", zegt de aanvoerder over zijn beleving van de derby. "Iedereen had het over 19 oktober en na Willem II was alles gericht op Cambuur. Overal werd je aangesproken dat het ging om die wedstrijd. Dat zag je ook in het stadion. Fantastische sfeeracties en het zat stampievol. Het was prachtig, een fantastische ambiance. Jammer dat we het dan niet over de streep konden trekken." Een derby is voor De Roon toch net even wat anders dan andere wedstrijden. "Als je tegen Cambuur de ballen van het dak speelt, maar je wint toch, dan heeft niemand het meer over dat je slecht hebt gespeeld. Tegen elke andere tegenstander krijg je te horen dat je slecht hebt gespeeld maar dat je gelukkig gewonnen hebt. Je gaat er in om echt alles te geven. Verliezen is geen optie."

Zelf is De Roon één van de vier á vijf spelers die de clash al eens had beleefd. De nieuwe spelers werden dan ook op het belang van de wedstrijd gewezen. "Vorig jaar zijn we in de uitwedstrijd op basis van inzet, strijd en wil overklast. Dat is de enige manier waarop we nu niet meer overklast mochten worden. Dat mag gewoon niet weer. Samen met Joey van den Berg heb ik de rest daar goed op gewezen. Knal er in en laat het publiek zien dat je je tweehonderd procent inzet."

Het huidige seizoen is er een met ups en downs. Tegen grotere clubs worden de punten gepakt en tegen de kleintjes worden er nog wel eens dure punten gemorst. "Natuurlijk zijn we ook jong. Het gaat soms ook over details. Zoals de goals uit spelhervattingen. Dat is zuur, juist omdat het verder verdedigend goed staat. Deze details moeten verbeterd worden, dan ga je de kleintjes ook pakken." Maar niet alleen details gaan nog wel eens mis. Ook is De Roon van mening dat het spel na de 70ste á 75ste minuut vaak minder wordt. "We leggen veel energie in het spel, maar moeten misschien wat slimmer druk gaan zetten. Dat is zeker een aandachtspuntje.

Dunne selectie
Afgelopen zomer vertrokken er veel spelers bij sc Heerenveen. Daarmee vertrokken er ook enkele zeer belangrijke krachten. "Alfred en Hakim zag je aankomen. Maar Bilal kwam echt uit het niets. Daarnaast hadden we gehoopt dat Arnold of Chris opnieuw hier zouden tekenen. Maar je ziet dat Joost en Jordy het nu fantastisch doen. Het is alleen wel jammer dat we een vrij dunne selectie hebben. Morten doet het naar behoren, maar is natuurlijk geen buitenspeler en afgelopen weekend brengen we een linksback als buitenspeler. Het is dus knap hoe wij presteren, hopelijk kunnen we met een bredere bezetting nog betere prestaties neerzetten."

Inmiddels is de huidige aanvoerder al weer een tijdje bij ons. Maar bij zijn komst trof hij veel mensen die erg warm waren. Een Herman van Dijk, Gerrit Veldhuizen maar ook een Johan Hansma waren mensen die er altijd voor je waren. Maar ook binnen de selectie waren er al snel contacten. "Het was heel gemoedelijk en zo is de sfeer hier ook. Iedereen die hier komt is van mening dat het gemakkelijk aanpassen is hier." Vanuit de jongere garde had De Roon snel een klik met Luciano Slagveer en Pele van Anholt. Daarnaast had hij ook regelmatig contact met Ramon Zomer en Brian Vandenbussche waar hij nog wel app-contact mee onderhoudt. "Tegenwoordig ga ik veel met Joey om. We wonen in het zelfde dorp, onze vriendinnen kennen elkaar goed en we hebben kinderen in dezelfde leeftijd. Dan gaat zoiets al sneller. Maar eigenlijk ga ik met iedereen in het team wel om."

Nu het onderwerp van een gemoedelijke en warme club is aangesneden zijn we benieuwd naar vorig jaar. Toen de middenvelder opstond voor het personeel. "Dat is eigenlijk altijd vanuit de spelersraad en de selectie gekomen. Herman van Dijk doet heel veel voor ons en Herman had het er wel moeilijk mee namelijk. In de media kwam echter te staan dat 'Marten de Roon het er niet mee eens was' maar zo was het niet helemaal. Wij wilden gewoon horen of we Herman niet op een of andere manier voor het team konden behouden omdat wij tevreden waren hoe hij functioneerde. Wij wilden Herman dan ook laten blijken dat we als selectie hem steunden. Daarnaast heb ik ook wel veel contact met Herman, dus raakte het mij persoonlijk misschien ook wel wat meer."

Ervaren kracht en aanvoerder
De Roon is inmiddels 23 jaar. Maar wordt al vaak neergezet als ervaren kracht. "Dat is wel grappig, ja. Maar eigenlijk als je het team bekijkt ben ik ook wel een van de ervaren jongens. Ik heb al veel wedstrijden gespeeld." Daarnaast werd de middenvelder al na zijn eerste seizoen reserveaanvoerder en halverwege vorige seizoen zelfs eerste aanvoerder. "Best wel apart", aldus De Roon. "Ik was nog vrij jong en nog niet super lang bij de club. Ik vond het wel een eer. Je bent niet alleen aanvoerder van het team, maar eigenlijk van de club. Marco van Basten vond dat ik op een belangrijke positie in het veld sta, dat ik iemand ben die veel praat en dat de anderen wel naar mij willen luisteren. Samen met Joey moest ik dan ook de boel in het veld aansturen en dat is onder deze trainer niet anders."

Met Van Basten en Lodeweges had de selectie wel twee verschillende types trainer voor de groep. "Onder Van Basten was alles iets relaxter. Bij Lodeweges is het veel intensiever en we beginnen eerder met de focus op de eerstvolgende wedstrijd. Vorig jaar moesten we bij een pijntje wel eens wat rustiger aan doen om fit te zijn voor het weekend, terwijl we dit jaar intensiever trainen om uiteindelijk fitter dat onze tegenstander te zijn." Maar niet alleen de training maar ook de spelopvatting lijkt te zijn veranderd sinds de komst van Lodeweges. "Hij wil dominant voetbal, echter dat was ook Van Basten zijn ideaalbeeld. Echter begon het reactievoetbal te draaien en hadden we spelers als Bilal, Rajiv, Luciano en Alfred en Hakim er achter die ze wegstuurt. Ploegen werden er bang van. De huidige trainer heeft er echter een ander idee bij. Hij wil van achteruit opbouwen, snel druk zetten en snel weer in balbezit komen."

Toekomst
Over zijn eigen toekomst is De Roon duidelijk. Hij is van mening dat zijn huidige ontwikkeling wat gestagneerd is. "Net als vorig seizoen heb ik nu weer een nieuwere rol. Ik heb nog wel wat moeite met de aanpassingen, maar daar ben ik mee bezig. De sneltreinvaart van het eerste seizoen is een beetje gestagneerd." De Roon ziet zichzelf dan ook nog niet gelijk bij een andere club spelen. "Een stap opzij alleen voor een frisse start zou ik niet doen en zolang ik de ontwikkeling nog niet doormaak voor een stap omhoog speel ik hier met alle plezier. Alfred had bijvoorbeeld het punt bereikt dat hij misschien wel te goed voor Heerenveen zou zijn, zolang ik dat niet heb bereikt ga ik niet roepen dat ik weg wil. Ik heb nog een contract tot 2015 met een optie voor nog twee jaar. Ik ga er van uit dat ik binnenkort met de club om tafel ga om te praten over mijn toekomst."

Het is voor de middenvelder nog wat verder weg, maar ook over na zijn actieve voetbalcarrière denkt hij na. "Mensen zien mij wel als trainer. Ik zelf vind training aan zes á zevenjarigen geweldig. Die spelvreugde en totaal geen moeten. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ik wel gewoon zou willen werken. Ik vind economie erg leuk. Ik moest alleen mijn studie stopzetten omdat het te druk was en het samenviel met onze trainingstijden." Ondanks het stoppen van de studie is de aanvoerder wel eens boven komen drijven als een van de intelligentere spelers van de Eredivisie. "Ik lees veel boeken en volg het nieuws in kranten en op TV. Ik mag graag op de hoogte zijn en zowel bij mijn vrienden als in de selectie is het goed om op de hoogte te zijn en mee te kunnen praten over wat er speelt in de wereld."

 • 1

  AFC Ajax

  60

  24

 • 2

  PSV

  54

  25

 • 3

  AZ

  49

  25

 • 4

  SBV Vitesse

  48

  25

 • 5

  Feyenoord

  46

  25

 • 6

  FC Groningen

  42

  25

 • 7

  FC Utrecht

  37

  24

 • 8

  FC Twente

  36

  25

 • 9

  SC Heerenveen

  33

  25

 • 10

  Heracles Almelo

  32

  25

 • 11

  Fortuna Sittard

  31

  25

 • 12

  PEC Zwolle

  26

  25

 • 13

  Sparta Rotterdam

  24

  24

 • 14

  RKC Waalwijk

  23

  25

 • 15

  VVV Venlo

  22

  24

 • 16

  Willem II

  18

  25

 • 17

  ADO Den Haag

  15

  25

 • 18

  FC Emmen

  13

  25

Dinsdag, 9 maart

 • 18:45

  VVV Venlo - Sparta Rotterdam

Zaterdag, 13 maart

 • 16:30

  Willem II - SC Heerenveen

 • 18:45

  ADO Den Haag - Heracles Almelo

 • 20:00

  AZ - FC Twente

 • 20:00

  FC Groningen - FC Emmen

 • 21:00

  Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk

Zondag, 14 maart

 • 12:15

  VVV Venlo - Fortuna Sittard

 • 14:30

  PSV - Feyenoord

 • 14:30

  FC Utrecht - SBV Vitesse