Sc Heerenveen vecht zich naar punt in waar spektakelstuk tegen Ajax!

Geplaatst op 21-01-2019

In een kolkende Amsterdam Arena heeft sc Heerenveen een uitstekende start gemaakt in 2019. Na 95 enerverende minuten met maar liefst 8 goals stond er 4-4 op het scorebord. Hiermee verzuimde Ajax te profiteren van de misstap van PSV, en mochten de Amsterdammers zich zeer gelukkig prijzen dat 12e man Serdar Gözübüyük de bal op de stip weigerde te leggen toen Sam Lammers door Kostas Lamprou in de zestien werd getorpedeerd. Maar liefst 99,99999999% van heel Nederland vond het een duidelijke penalty, alleen de man met de laatste beslissing niet. Deze misser leek de Friezen duur komen te staan toen oud-Heerenveen spits Klaas Jan Huntelaar de Ajaxcieden in de 84e minuut op 4-3 schoot. In de blessure tijd was het Kik Pierie die de Friezen met een punt beloonde, 4-4.

Zonder de geschorsten Rienstra, Kobayashi, Thorsby en trainer Jan Olde Riekerink op de bank begon sc Heerenveen met Schaars, Van Amersfoort en Vlap op het middenveld. Vanaf minuut één nam Ajax het heft in handen, in de wetenschap dat de ploeg bij een overwinning eindelijk weer koploper van de eredivisie zou zijn. Na elf minuten kwamen de Amsterdammers op een 1-0 voorsprong toen Stijn Schaars zijn man Dusan Tadic compleet kwijt was, en de Serviër simpel kon binnen tikken. De Friese ploeg was niet uit het veld geslagen en nog geen twee minuten later was de stand al weer gelijk. De Friezen knokten voor elke bal, en Kik Pierie onderschepte op eigen helft de bal en gaf hem mee aan Sam Lammers. De spits snelde langs de verdedigers van de Amsterdammers en schoot met links hard en laag in de verre hoek de 1-1 achter Lamprou. De Griekse doelman moest op het laatste moment invallen, nadat Andre Onana niet fit genoeg bleek in de warming-up om te starten.

Lang bleef de gelijke stand niet op het bord staan. Twee minuten na de 1-1 kwam Ajax wederom op voorsprong. Uit een lange bal van Blind combineerde Tadic met Frenkie de Jong door de Friese defensie. Ondanks dat je van mijlenver aan zag komen wat er ging gebeuren liet Floranus zich toch verrassen en Tadic wipte de bal beheerst over Hahn in het doel. Daarna leek Ajax over de ploeg van interim coach Johnny Jansen heen te walsen. De 3-1 was een cadeautje van Warner Hahn, een vrije trap van Ziyech werd door Schaars slecht verwerkt en bij de vuurpijl die de lucht in verdween besloot Hahn te komen, terwijl hij in het overvolle zestienmeter gebied nooit bij de bal kon komen. De kopbal van Mathijs de Ligt verdween via Van Amersfoort over Hahn tegen de touwen. Diezelfde Hahn hield de Friezen vlak voor rust in de wedstrijd. Lucas Woudenberg hield Donny van de Beek vast in de zestien, de middenvelder liet zich overdreven vallen. De scheids kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Tadic dacht zijn 3e van de middag te maken, maar Hahn redde met de benen op de slappe penalty.

Wat er in de thee van de Friezen zat zullen we niet weten, maar als herboren kwam de ploeg in de 2e helft het veld op. Met veel durf en goed spel werd Ajax tot fouten gedwongen, en binnen tien minuten in de tweede helft stond het gelijk. Eerst was het een Sam Lammers die met een prachtige beweging Blind het bos instuurde en doorliep richting de zestien. Zeneli en Van Bergen zorgden voor afleiding en dit maal met een schuiver met het rechterbeen in de andere hoek verraste de spits wederom Lamprou. In de 55e minuut was het wederom een flitsende counter van de Friezen. Uitblinker Lammers stuurde Van Bergen diep, de rappe rechtsbuiten dolde Sinkgraven en schoot hard de 3-3 achter Lamprou. Na een uur spelen werd Schaars vervangen door Kongolo. In die fase golfde het spel op en neer, Ajax kreeg de beste kansen maar vonden telkens Hahn op hun pad. Ziyech mikte nog een vrije trap op de paal. In de 75e minuut schoot Zeneli hard op de vuisten van Lamprou, waarna Lammers de bal langs Lamprou tikte en daarna onderuit werd gelopen. Scheidsrechter Gözübüyük wuifde het weg, en ook na ingrijpen van de VAR bleef de scheids bij zijn eigen regels dat hij geen penalty durfde te geven.

Daarna leek Ajax via Huntelaar aan het langste eind te trekken, maar gelukkig zorgde Kik Pierie voor gerechtigheid door de 4-4 binnen te tikken uit een corner. Ajax ging paniekerig op zoek naar de overwinning en kreeg bijna het deksel op de neus. Na een uitstekende interceptie van Floranus, was het Lammers die met een geweldige steekbal Zeneli alleen richting het doel van Ajax stuurde. De Kosovaar had zijn aanstaande transfer daarna kunnen beklinken, maar in plaats van Lamprou te omspelen koos de speler er voor de bal er langs te plaatsen. Dit werd doorzien door de Griek die als winnaar uit de strijd kwam. Daarna was er nog één hachelijke situatie in de Friese zestien, waarbij een redding van Hahn via het hoofd van Vlap weer in de handen kwam van diezelfde Hahn. Zo nam sc Heerenveen een punt mee uit Amsterdam, een resultaat wat gezien kan worden als bonuspunt aangezien de Amsterdammers bijna geen punten morsen. Aankomende donderdag gaat de strijd verder tussen beide teams, met als inzet een plek in de halve finale van de beker. Ajax zal zeker tot op het bot gemotiveerd zijn om te laten zien wie sterker is, maar als de Friezen in de omschakeling net zo scherp zijn als deze middag dan kan het wederom een prachtige voetbalavond worden in de Johan Cruijff Arena.

 • 1

  AFC Ajax

  57

  23

 • 2

  PSV

  51

  24

 • 3

  AZ

  49

  24

 • 4

  Feyenoord

  46

  25

 • 5

  SBV Vitesse

  45

  24

 • 6

  FC Groningen

  42

  24

 • 7

  FC Utrecht

  37

  24

 • 8

  FC Twente

  36

  25

 • 9

  SC Heerenveen

  33

  25

 • 10

  Fortuna Sittard

  31

  24

 • 11

  Heracles Almelo

  29

  24

 • 12

  PEC Zwolle

  26

  24

 • 13

  Sparta Rotterdam

  24

  24

 • 14

  RKC Waalwijk

  23

  25

 • 15

  VVV Venlo

  22

  24

 • 16

  Willem II

  18

  25

 • 17

  ADO Den Haag

  15

  25

 • 18

  FC Emmen

  13

  25

Het programma is nog onbekend