Seizoen 2019/2020 officieel klaar, wat zijn de consequenties?

Geplaatst op 24-04-2020

Het seizoen 2019/2020 kent een bijzonder abrupt einde. De corona-crisis heeft een streep gezet door het voetbalseizoen. Vandaag werden de beslissingen genomen over de consequenties van deze situatie. Voor sc Heerenveen was het geen stressvolle dag, maar voor andere clubs in Nederland was het zweten. Gaan we degraderen? Promoveren we alsnog? Gaan we wel of niet Europa in? Een dag vol vragen en uiteindelijk een bijzondere uitkomst. Daarom een verzameling van de beslissingen en de consequenties die vandaag bekend zijn geworden. 

Te beginnen met het geval over de promotie en degradatie. De KNVB maakte eerder op de dag al bekend dat een competitie met 20 ploegen uitgesloten was. Het volgende seizoen zou dus beschikken over 18 clubs op het hoogste niveau. Maar wie worden dat? ADO Den Haag en RKC stonden na 26 wedstrijden onder de gevreesde streep. Cambuur en De Graafschap waren respectievelijk nummer een en twee van de Keuken Kampioen Divisie. Om uiteindelijk een goede beslissing te maken, werden alle 34 clubs gevraagd om een voorkeursstem te geven. Volgens KNVB-directeur Eric Gudde was de stemming "niet bindend". De uitslag werd aan het eind van de middag bekend: 16 clubs voor degradatie, 9 clubs tegen degradatie en 9 clubs waren neutraal. Sc Heerenveen was één van de clubs die neutraal was. 

Volgens de stemming zouden ADO en RKC degraderen. Hierdoor zouden Cambuur en De Graafschap automatisch promoveren. Maar het stemmen had uiteindelijk geen invloed op het besluit. De KNVB maakte namelijk bekend dat er geen promotie/degradatie zou gaan plaats vinden. De bond reageerde op deze situatie bij Voetbal International. "Anders dan bij Europees voetbal waar we gevraagd zijn keuzes te maken in overeenstemming met de richtlijnen van de UEFA, gelden er bij promotie/degradatie geen voorschriften vanuit UEFA. Omdat in de competities nog vele ronden moeten worden gespeeld, vinden wij dat we geen promotie/degradatie kunnen toepassen en zodanig wordt besloten." 

Tickets Europees voetbal

De belangen op het gebied van promotie zijn groot. Maar dat geldt ook voor het spelen op Europees niveau. Zoals al eerder vermeld, moest de KNVB zijn keuzes maken in overeenstemming met de richlijnen van de UEFA. Hierdoor gaat Ajax direct naar het hoofdtoernooi van de Champions League. Ajax is daarnaast niet uitgeroepen tot kampioen. AZ mag zich melden in de voorronde van het miljardenbal. Verder mag Feyenoord als nummer 3 van het seizoen beginnen in de groepsfase van de Europa League. PSV en Willem II mogen starten vanaf de tweede kwalificatieronde. FC Utrecht valt hierdoor net buiten de boot. De ploeg van John van den Brom heeft weliswaar een wedstrijd minder gespeeld dan de ploeg uit Tilburg. De Domstedelingen gaan hierdoor hoogstwaarschijnlijk een rechtszaak aanspannen. 

De bekerfinale

Daarnaast was op 19 april de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord gepland. Het grote voetbalfeest is altijd een hoogtepunt van het seizoen. Maar ook door dit hoogtepunt komt een streep. Er komt ook geen nieuwe datum. De winnaar van de beker kreeg een ticket voor de groepsfase voor de Europa League. Dit ticket wordt toegevoegd aan de competitie. Een gelukje voor Willem II, want zij krijgen nu dat ticket. Volgens FC Utrecht is dit 'onrechtvaardig'. Dit meldt de club op de officiële site van de Eredivisie. "Dit ticket is namelijk de hoofdprijs voor een andere competitie. Het hoogste ticket van de bekercompetitie, waar nog slechts twee clubs recht op hebben, kan reglementair dus niet zomaar verschoven worden". 

Al deze beslissingen zijn nog niet helemaal zeker. In de loop der tijd zal er misschien meer bekend worden over eventuele rechtszaken. Verder moeten de plannen nog goedgekeurd worden door de UEFA. De KNVB moet een schriftelijke uitleg indien bij de Europese voetbalbond voor 25 mei. 

 • 1

  AFC Ajax

  56

  25

 • 2

  AZ

  56

  25

 • 3

  Feyenoord

  50

  25

 • 4

  PSV

  49

  26

 • 5

  Willem II

  44

  26

 • 6

  FC Utrecht

  41

  25

 • 7

  SBV Vitesse

  41

  26

 • 8

  Heracles Almelo

  36

  26

 • 9

  FC Groningen

  35

  26

 • 10

  SC Heerenveen

  33

  26

 • 11

  Sparta Rotterdam

  33

  26

 • 12

  FC Emmen

  32

  26

 • 13

  VVV Venlo

  28

  26

 • 14

  FC Twente

  27

  26

 • 15

  PEC Zwolle

  26

  26

 • 16

  Fortuna Sittard

  26

  26

 • 17

  ADO Den Haag

  19

  26

 • 18

  RKC Waalwijk

  15

  26

Het programma is nog onbekend