Sfeerteam zorgt voor geslaagde actie tijdens de derby

Geplaatst op 10-10-2013

Na wat mail contact heb ik op zaterdag 7 september afgesproken met enkele leden van het sfeerteam van FeanFan. Insteek is om eens te kijken bij de voorbereiding en organisatie van een sfeeractie. Om elf uur ’s ochtends word ik ontvangen en binnen gelaten in een compleet afgeplakte en afgeschermde ruimte. Want niemand mag natuurlijk te zien krijgen wat hier gemaakt wordt. Daarnaast is het ook om te voorkomen dat supporters van de tegenpartij  eventueel dingen weg kunnen halen of laten mislukken. En aangezien het een sfeeractie tegen onze grote rivaal SC Cambuur betreft is voorzichtigheid geboden.

Voor mij liggen grote lappen aan elkaar getaped plastic. Daarop is inmiddels een begin gemaakt van het uittekenen van de verschillende figuren. Na een bakje wordt mij een computeruitdraai getoond. "Dit gaat het hem worden." Ik zie een prachtig ontworpen schets met daarop een kampvuur (hoe kan het ook anders), met daarboven een grote bout vlees met een hertengewei er nog op. Daarnaast is een viking, door het sfeerteam inmiddels omgedoopt tot Feanking, te zien welke met een bebloed zwaard, als overwinnaar zijn ene voet laat rusten op het Cambuur logo. "Een pittig hijsdoek", aldus de FeanFans, maar volgens de woorden van de beveiligingscoördinator moest pittig wel kunnen.

Grafisch ontwerper
Op de vraag of ze sfeeracties altijd aan de hand zo’n grafisch ontwerp maakten werd duidelijk dat het sfeerteam nog niet zo heel lang geleden is versterkt. "Voorheen tekenden we alles met de hand uit, maar geen van ons beschikte over de kwaliteiten die een grafisch designer wel bezit. Maar sinds kort hebben we een grafisch ontwerper tot onze beschikking, waardoor de kwaliteit van onze doeken omhoog is gegaan." De sfeeractie tegen Cambuur is pas de tweede keer dat de grafisch ontwerper wordt ingezet. "Het doek met de omhooggehouden sjaal tegen Feyenoord was de eerste keer. Maar dit is de eerste keer dat het zo gedetailleerd is ontworpen."

Het ontwerp is ontstaan in de hoofden van de leden van het sfeerteam, waarmee de ontwerper aan het werk is gezet. "Na het eerste ontwerp is er nog een en ander bijgeschaafd om uiteindelijk tot het uiteindelijke ontwerp te komen. Daarna konden we hier aan de slag door het zeil te gaan tapen en het uittekenen.  Verder verdelen we het ontwerp en de doeken altijd in hokken zodat het makkelijker wordt om alles goed uit te tekenen. Nadat het doek in hokken is verdeeld en er stippen zijn gezet is het eigenlijk net als vroeger in een vakantieboek. Gewoon stippen volgen om het uiteindelijke figuur te maken."

Toch was het voor het sfeerteam wel jammer dat de wedstrijden tegen SC Cambuur en FC Groningen zo kort op elkaar volgden. "Door de tijd die we nodig hebben op zo’n actie voor te bereiden, konden we niet in twee weken twee sfeeracties op touw zetten. Wel jammer, maar dé derby krijgt nu onze voorkeur."

Ondertussen wordt er hard doorgewerkt aan het doek. Twee personen tekenen alles uit en zodra het mogelijk is, gaat de rest gaat aan de slag met de immense schilderklus die dit doek met zich mee brengt. "Helaas is de huidige ruimte te klein voor het hijsdoek wat wij gaan maken. Hierdoor moeten wij het doek in twee etappes maken. Eerst de onderkant en wanneer dat droog is, moeten we dat in elkaar vouwen om vervolgens de bovenkant te kunnen schilderen." Graag had het sfeerteam dan ook een grotere ruimte tot hun beschikking gehad. "We hebben wel eens een oproep gedaan, maar het blijkt toch nog wel een lastig verhaal te zijn."

sfeerteam druk aan het schilderen van het hijsdoek

Nog niet af
Later die dat heb ik nog even contact met enkele leden van het sfeerteam. Het doek is nog niet af. Het bleek toch ontzettend veel werk te zijn. Dus ik spreek af om de dag er na nog een keer langs te komen om de voortgang te bekijken. Wanneer ik die zondagochtend langskom blijk ik net op tijd te zijn. Het doek was net af en de bovenkant lag te drogen. Ik maak nog enkele foto’s en de leden van het sfeerteam spreken af het één nacht te laten drogen om het de volgende ochtend op te bergen. Ik spreek verder met het sfeerteam af ook de voorbereiding in het stadion de dag voor de wedstrijd en op de wedstrijddag zelf mee te maken en vast te leggen.

Door omstandigheden was het voor mij helaas niet mogelijk de dag voor de wedstrijd aanwezig te zijn. Maar op de wedstrijddag zelf ben ik om 11.00 uur aanwezig in het stadion en dan is wel zichtbaar wat voor werk er een dag eerder is verzet. Want naast dat FeanFan en Nieuw Noord beide hun eigen kant hebben verzorgd voor de sfeeractie, hebben ze gezamenlijk de rest van het stadion opgepakt. Elk stoeltje heeft een blauwe, witte of rode vlag om mee te kunnen zwaaien. De contouren van de  vormen zijn al duidelijk zichtbaar. De korte zijden zijn duidelijk blauw en wit, maar op de lange zijden zijn verschillende pompeblêden aangebracht. Op de wedstrijddag zelf worden er nog grote megavlaggen klaar gezet, het spandoek gekoppeld aan het hijsmechanisme en verschillende spandoeken aan de reling bevestigd.  Terwijl we druk aan het voorbereiden zijn, valt ons oog op enkele medewerkers van de club die uiteindelijke drie doeken naast en voor het uitvak verwijderen omdat ze te provocerend zouden zijn. De teleurstelling is duidelijk te zien op de gezichten van de FeanFans en men vindt het jammer dat er in dit geval wel heel erg veel rekening met de uitfans van onze grote rivaal wordt gehouden.

De actie zelf
Wanneer het aftellen begint op de grote schermen gaat het hijsdoek de lucht in. Er wordt met de megavlaggen gezwaaid en het hele publiek (op enkele Cambuur-fans in de thuisvakken na) zwaait met de aangebrachte vlaggen. Na het volkslied wordt het doek weer naar beneden gehesen, losgemaakt en afgevoerd. Iedereen snelt zich naar zijn eigen plek en maakt zich op voor een spannende pot voetbal tegen onze grote rivaal Cambuur. Een geslaagde sfeeractie voor het sfeerteam van FeanFan.

10 oktober 2013 - Hielke Miedema

Foto impressie van de sfeer actie tegen Cambuur

 


 

 • 1

  AFC Ajax

  41

  17

 • 2

  SBV Vitesse

  38

  17

 • 3

  PSV

  37

  17

 • 4

  Feyenoord

  35

  17

 • 5

  AZ

  34

  17

 • 6

  FC Groningen

  31

  17

 • 7

  FC Twente

  28

  17

 • 8

  SC Heerenveen

  22

  17

 • 9

  Sparta Rotterdam

  21

  17

 • 10

  FC Utrecht

  21

  17

 • 11

  Fortuna Sittard

  19

  17

 • 12

  Heracles Almelo

  18

  17

 • 13

  PEC Zwolle

  17

  17

 • 14

  VVV Venlo

  16

  17

 • 15

  RKC Waalwijk

  14

  17

 • 16

  Willem II

  10

  17

 • 17

  ADO Den Haag

  10

  17

 • 18

  FC Emmen

  5

  17

Het programma is nog onbekend