Terugblik op een bijzondere ALV

Geplaatst op 03-12-2019

Supportersvereniging FeanFan heeft op 21 november haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) gehouden in het Lippe Wonen – Houtnet Café in het Abe Lenstra stadion. Voorzitter Tiemen Korvemaker heeft de circa 25 aanwezige leden meegenomen in de samenvatting van het bestuursverslag, waarin we de leden en donateurs informeren over het reilen en zeilen van het afgelopen seizoen.  

 

Het bestuur

Het bestuur bestond het afgelopen jaar uit: Tiemen Korvemaker (voorzitter), Jildou Visser (vice-voorzitter), Jacqueline Van der Voort (secretaris/penningmeester), David Koopmans en Thomas Oosterkamp. Onder het bestuur zijn drie geledingen actief: de redactie van het FeanFan Magazine, de webredactie en het sfeerteam.

 

Leden

Per 30 juni 2019 telde FeanFan 2.778 leden en donateurs. Korvemaker legt uit dat tot 2017 het ledental stabiel was rond de drieduizend leden. Sinds 2017 laat het ledenbestand een daling zien. Dit is een gevolg van de afname van het aantal supporters en seizoenkaarthouders. De eerste tekenen voor dit seizoen zijn goed. Sinds de start van dit seizoen is het aantal leden weer aan het stijgen.

 

Contributie

De contributie bleef onveranderd. Sinds 2002 zijn er, behalve een afronding bij de invoering van euro en de overgang van een stichting naar de vereniging, geen contributieverhogingen doorgevoerd. De contributie bedraagt twintig euro per jaar. Kortingsleden betalen vijf euro per maand. Het lidmaatschap is gratis vanaf het vierde lid op hetzelfde adres.

 

Sfeeracties

Het sfeerteam verzorgde het afgelopen seizoen drie grote sfeeracties. Thuis tegen Ajax, PSV en FC Groningen. Naast enkele kleinere sfeeracties is door middel van een spandoek ook stilgestaan bij het overlijden van Klaus Wagner, oftewel “Blaue Klaus”

 

Busreizen

FeanFan vervoerde het afgelopen seizoen 1.214 supporters naar uitwedstrijden. Dit aantal daalt de afgelopen jaren. Ook dit heeft te maken heeft met de slechte prestaties op het veld. Voorzitter Korvemaker laat weten dat ook het aantal uitsupporters dit seizoen weer aan het stijgen is.

 

Vertegenwoordiging

Eén van de taken van het bestuur van FeanFan is het vertegenwoordigen van de belangen van supporters. Daar hoort regelmatig overleg bij met de club en andere belanghouders. Normaal gesproken voert het bestuur van FeanFan twee keer overleg met de directie van de club. Dat is er het afgelopen seizoen niet van gekomen. Dit had te maken met de bestuurscrisis. FeanFan heeft de brainstormsessies “vol stadion” bijgewoond. Deze sessies werden georganiseerd door de club en bijgewoond door afgevaardigden van alle geledingen.

 

FeanFan heeft ook meegewerkt aan de totstandkoming van het beleidsplan “Mei inoar foarút”. Dit driejarig beleidsplan van de directie is onder meer tot stand gekomen door inbreng van alle belanghouders in en rondom de club. Korvemaker is content met dit plan, waarin verschillende aspecten terugkomen die door de supportersverenigingen zijn ingebracht.

 

Tiemen Korvemaker is als afgevaardigde van supportersclub FeanFan lid van het Stichtingsbestuur. Hij legt uit dat het een hectisch jaar is geweest. Ook geeft Korvemaker inzicht in de “governance” van de club. Welk orgaan heeft welke rol? Wie gaat waar over?

 

Activiteiten

FeanFan organiseerde vorig seizoen voor het laatst de kleine bingo’s. Ondanks het feit dat ze goed werden bezocht (gemiddeld zestig deelnemers per keer) wil het bestuur van FeanFan het activiteitenprogramma actualiseren. ‘We willen meer activiteiten organiseren die supporters en de club met elkaar verbinden’, vertelt Korvemaker. ‘En dan niet alleen voor de jeugd, maar voor jong en oud.’ Het afgelopen jaar is er een enquête onder de leden gehouden en dat heeft een paar goede suggesties opgeleverd. ‘We zijn nu bezig met de uitwerking van een paar nieuwe, aantrekkelijke activiteiten’, aldus Tiemen Korvemaker.

 

It Petear en de Mister FeanFan voetbalquiz werden georganiseerd; evenals de grote bingo. Ieder jaar stijgt het aantal deelnemers aan deze bingo. Dit jaar waren er zo’n zeshonderd deelnemers!

 

Supportersverenging FeanFan organiseert al vanaf 1982 de verkiezing van Speler van het Jaar. Het afgelopen seizoen ging deze titel naar Michel Vlap, die met overweldigende meerderheid deze verkiezing won.

 

Financiën

De vereniging is financieel gezond. De inkomsten bedragen circa 93.000 euro en het boekjaar is met een klein verlies afgesloten. Gezien het sterke eigen vermogen van de vereniging is dit verlies niet erg. De sterke vermogenspositie is ook de reden dat contributies niet worden verhoogd. ‘Dankzij onze goede financiële positie kunnen we het lidmaatschap van FeanFan betaalbaar houden’, aldus Korvemaker. Er is voldoende geld in kas om extra uitgaven te kunnen doen in het honderdjarig jubileumjaar van sc Heerenveen.

De kascommissie complimenteert penningmeester Jacqueline Van der Voort met de zeer verzorgde administratie en de inzet die zij daarvoor levert. Jacqueline wordt door haar collega-bestuursleden in het zonnetje gezet met een presentje en een bos bloemen. Op advies van de kascommissie wordt het bestuur gedechargeerd voor het gevoerde beleid.

 

Bestuurssamenstelling

In de ALV wordt afscheid genomen van bestuurslid David Koopmans. Hij is negen jaar bestuurslid geweest en verantwoordelijk voor de sfeeracties, de open dag en merchandise van FeanFan. Hij wordt bedankt voor zijn bijdrage en krijgt daarvoor een mooie collage van sfeeracties die hij heeft georganiseerd in de afgelopen negen jaar.

 

Er worden twee nieuwe bestuursleden benoemd: Betty Hamstra en Jelmer Roukema. Ze zijn beide al jaren als vrijwilliger verbonden aan FeanFan en hebben er zin in nu ook als bestuurslid de handen uit de mouwen te steken.

 

Rondvraag

Tijdens de rondvraag worden enkele zaken onder de aandacht van het bestuur gebracht. We zijn misschien wel wat te bescheiden als supportersclub en mogen ons best wel wat meer profileren. Er gebeuren veel goede dingen bij FeanFan. Het verbeteren en actueel houden van de website kan daar een belangrijke rol in spelen.

 

Sietze Looijenga Lid van Verdienste

Tot zijn eigen grote verrassing is Sietze Looijenga door de ALV benoemd tot Lid van Verdienste. De eerste van de vereniging. Sietze is dit jaar 25 jaar (hoofd)redacteur van FeanFan Magazine. De voorzitter sprak namens alle aanwezigen grote waardering voor Sietze uit. Met passie voor Heerenveen en FeanFan als fundament levert hij al 25 jaar op deskundige, humorvolle, constructieve wijze een enorme bijdrage aan FeanFan, het mooiste supportersblad van het land. Naast een bos bloemen krijgt Sietze een aandenken.

 

Presentatie Edward Jousma

Na de pauze vertelt Edward Jousma zijn eerste ervaringen als “fanmanager” van de club. Hij geeft uitleg over deze nieuwe functie, wat hem voor ogen staat en wat hij, samen met zijn collega’s, in de afgelopen weken heeft gedaan. De aanwezigen spreken hun waardering uit voor de acties die hij tot nu uitgevoerd heeft, zoals het bezoeken van scholen, opzeggers van seizoenkaarten en het zoeken van de binding met amateurclubs. We wensen Edward veel succes de komende tijd!

 

Na deze presentatie sluit Tiemen Korvemaker de vergadering en wordt de avond informeel voortgezet met een hapje en een drankje aan de bar.

 

 • 1

  AZ

  0

  0

 • 2

  AFC Ajax

  0

  0

 • 3

  SC Cambuur-Leeuwarden

  0

  0

 • 4

  FC Groningen

  0

  0

 • 5

  FC Twente

  0

  0

 • 6

  FC Utrecht

  0

  0

 • 7

  Feyenoord

  0

  0

 • 8

  Fortuna Sittard

  0

  0

 • 9

  Go Ahead Eagles

  0

  0

 • 10

  Heracles Almelo

  0

  0

 • 11

  NEC

  0

  0

 • 12

  PEC Zwolle

  0

  0

 • 13

  PSV

  0

  0

 • 14

  RKC Waalwijk

  0

  0

 • 15

  SC Heerenveen

  0

  0

 • 16

  Sparta Rotterdam

  0

  0

 • 17

  SBV Vitesse

  0

  0

 • 18

  Willem II

  0

  0

Vrijdag, 13 augustus

 • 20:00

  Go Ahead Eagles - SC Heerenveen

Zaterdag, 14 augustus

 • 16:30

  RKC Waalwijk - AZ

 • 18:45

  Heracles Almelo - PSV

 • 20:00

  Fortuna Sittard - FC Twente

 • 21:00

  AFC Ajax - NEC

Zondag, 15 augustus

 • 12:15

  SC Cambuur-Leeuwarden - FC Groningen

 • 14:30

  FC Utrecht - Sparta Rotterdam

 • 14:30

  PEC Zwolle - SBV Vitesse

 • 16:45

  Willem II - Feyenoord