Voorbeschouwing eredivisie seizoen 2017/2018

Geplaatst op 10-08-2017

Aankomend weekend begint de eredivisie weer. Feanfan beschouwt voor op het nieuwe seizoen met voorzitter Tiemen Korvemaker, Hoofdredacteur Sietze Looijenga van Feanfan magazine, Tim Nauta van Sfeerteam Feanfan en Johannes Watzema van de webredactie van Feanfan. Hierbij gaan we in op de verwachtingen van sc Heerenveen, de transferperiode, de situatie rondom Sam Larsson. Daarnaast ook op de verwachte kampioen, topscorer en verrassing van de eredivisie komend seizoen.

 

Wat zijn de verwachtingen over sc Heerenveen in het komende seizoen?

 

Tiemen: Verwacht dat sc Heerenveen een stabiele subtopper wordt. Het begin wordt lastig, en vooral in oktober zal blijken waar toe de Friezen in staat zijn. Rond de winterperiode zal sc Heerenveen bij de eerste zeven staan, en die plek gaat de ploeg het hele seizoen vasthouden. Een terugval na de winter als dit jaar zal de club niet weer over komen

Sietze: Verwacht dat sc Heerenveen ondanks de vele wijzigingen in het elftal rond plek 5-6 gaat spelen met verrassend aanvallend voetbal.

Tim: Met de selectie die sc Heerenveen nu heeft, moet de play-offs halen zeker reëel zijn. Op welke plek ze dan gaan eindigen hangt van vele factoren af.

Johannes: sc Heerenveen gaat in het linke rijtje eindigen rond plek 6. De traditionele top drie, FC Utrecht en Vitesse schat ik net iets hoger in. Als de ploeg goed uit de startblokken komt zullen ze de concurrentie van AZ, FC Groningen en FC Twente af weten te slaan.

 

Wie gaat er kampioen van Nederland worden? En wie wordt de topscorer van de eredivisie?

 

Tiemen: Ik denk niet dat Feyenoord het kunstje nog een keer flikt, al staat er in grote lijnen hetzelfde elftal. Verleden jaar viel alles hun kant op in positieve zin. Ik denk dat Ajax dit jaar kampioen wordt, omdat zij het beste spelersmateriaal hebben. Als Dolberg deze zomer niet vertrekt, dan breekt hij echt als topspits door. Het wordt dan wel zijn laatste seizoen in de eredivisie.

Sietze: Ajax wordt kampioen, Dolberg gaat aan de haal met de gouden schoen.

Tim: Ajax gaat kampioen worden, en Dolberg wordt topscorer van de eredivisie.

Johannes: Ik verwacht dat Feyenoord wederom met de schaal aan de haal gaat. De ploeg is zo goed als intact gebleven, en met aankopen Haps, St. Juste, Boetius en Berghuis zijn ze er niet op achteruit gegaan. De ploeg is enorm ervaren, en dat is hetgeen wat het jonge Ajax op gaat breken. Door de bizarre transferbedragen bij de grote clubs in Europa zie ik Dolberg nog wel vertrekken voor een mega bedrag. Als topscorer voorspel ik komend seizoen Tim Matavz van Vitesse. Net als bij sc Heerenveen voelen spitsen zich vaak in Arnhem ook als een vis in het water.

 

Welke ploeg gaat komend jaar verrassen in de eredivisie?

 

Tiemen: Dat Excelsior zich ieder jaar weer handhaaft met aantrekkelijk voetbal, terwijl het budget zo klein is, vind ik elk jaar weer een verrassing. Ik heb veel bewondering voor de Kralingers! Dus als die club zich weer handhaaft vind ik dat toch weer een verrassing.

Sietze: sc Heerenveen wordt de verrassing van de eredivisie. En ditmaal een heel seizoen in plaats van een half jaar.

Tim: Ik denk dat PSV gaat verrassen, maar dan in negatieve zin. De neerwaartse spiraal die verleden jaar is ingezet, is nu verder gegaan. De schaamvertoning tegen het nietige Osijek uit Kroatië gaat ze opbreken. Vele spelers zullen nog vertrekken, en weinig spelers zullen trek hebben in een overstap naar Eindhoven.

Johannes: FC Utrecht kan komend seizoen zomaar als 3e eindigen. Met Erik ten Hag beschikken ze over een uitstekende trainer die met zijn manier van voetballen het iedereen lastig maakt. Iedereen in de ploeg weet wat er van hem verlangd wordt. Feyenoord en Ajax zullen uiteindelijk boven hen eindigen, maar de ploeg uit de Domstad wordt dan de best of de rest.

 

Zijn jullie tevreden over de transferperiode die sc Heerenveen tot nu toe achter de rug heeft?

 

Tiemen: Ja zeker weten! De verdediging is versterkt en dat was ook echt nodig. Woudenberg is een jonge speler waar we veel plezier aan gaan beleven. Dat geldt ook voor Dumfries, die aanvallend ook van waarde gaat zijn. En met Hoegh in het centrum hebben we een fysiek sterke speler met uitstraling. Tel daar Hahn als sterke keeper ook nog bij, en dan hebben we het verdedigend prima staan. Op het middenveld is weinig veranderd. Met een blessurevrije Schaars in goeden doen hebben we een goede basis. Ik verwacht dat Odegaard dit jaar zijn stempel op het elftal gaat drukken. Ik hoop wel dat Van Amersfoort speeltijd krijgt, want daarmee voeg je loopvermogen toe aan het elftal. Verder beschikken we over nieuwe vleugelaanvallers waar ik nog weinig van weet, maar concurrentie voor Zeneli en Johnson is zeker goed. Ik zie nog wel graag scorend vermogen komen, maar wie weet zijn onze nieuwe buitenspelers Rojas en Mihajlovic wel echte goalgetters.

Sietze: Positief verrast, achterhoede compleet gerenoveerd met lengte, fysiek en potentie/ talent. Middenveld was al goed, en voorhoede met nieuwe vleugelspitsen en talent Johnson hoopvol.

Tim: Met de aankopen tot nu toe ziet het er goed uit. Misschien op het middenveld nog een verdedigende versterking toevoegen om te voorkomen dat we niet weer zo'n flater slaan als er 1 speler weg valt.

Johannes: Hamstra en consorten hebben de ploeg heel gericht uitstekend versterkt. Het vertrek van Marzo en de afgelopen seizoen uitstekende Bijker is fantastisch opgevangen met twee jonge backs vol potentie. Zowel Woudenberg als Dumfries beschikken over een uitstekend fysiek, en zullen vanaf de flanken regelmatig over de vleugelspelers heen komen. Met Hahn is een betrouwbare keeper aangetrokken met uitstraling. De ervaring van Hoegh naast Van Aken is goed centrum. Ik zou nog graag zien dat de club een ervaren verdedigende middenvelder haalt die ook centraal achterin geposteerd kan worden. De twee nieuwe buitenspelers lijken aanwinsten te zijn en moeten het maar laten zien. Zo lang Zeneli nog uit vorm is, kan het niet minder in mijn ogen.

 

Welke speler gaat dit seizoen verrassen bij sc Heerenveen?

 

Tiemen: Odegaard gaat de hoge verwachtingen waar maken, maar dat is misschien niet eens een verrassing. Ik hoop dat Johnson gaat doorbreken, hij maakt in de voorbereiding een goede indruk.

Sietze: Dumfries gaat komend seizoen de verrassing zijn in het elftal van Jurgen Streppel.

Tim: Martin Odegaard wordt de belangrijkste speler komend jaar. In een vrije rol vanaf de rechterkant of achter de spitsen gaat hij bij vele goals betrokken zijn.

Johannes: Odegaard heeft een half jaar kunnen wennen, en heeft nu complete voorbereiding mee gemaakt. Hij wil gaat de Friese fans komend seizoen vermaken met briljante acties en doelpunten. Daarnaast verwacht ik dat zowel Johnson als Pierie meer dan genoeg minuten gaan maken om hun talent aan de trotse feanfans te tonen.

 

Wat vinden jullie van de situatie rondom Sam Larsson?

 

Tiemen: Dat is een vervelende situatie. In brood voetbaltermen begrijp ik goed dat hij zich graag sportief en financieel wil verbeteren. Ik gun hem dat ook zeker, zoals ik iedereen dat gun. Alleen de manier waarop dit nu gaat vind ik onacceptabel.  Dit getuigd van weinig respect voor de club en de supporters van sc Heerenveen. Hij zal wel worden opgehitst door mensen om zich heen zoals zijn zaakwaarnemer, die hem adviseren om zo te handelen. Het lijkt me het beste dat er snel duidelijkheid komt over zijn toekomst. Als een speler niet voor onze mooie club wil spelen, dan moet hij maar zo snel mogelijk weg. Dit veroorzaakt allemaal onnodige onrust waar de club niet bij gebaat is. Het is jammer dat hij weg wil, want voor een speler als Larsson in goeden doen kom je wel naar het stadion.

Sietze: Larsson is zwaar overschat in Heerenveen door alles en iedereen (inclusief de pers). Veel tegenaanvallen kwamen van zijn kant. Door zijn zwervende rol was de linkerflank vaak onderbezet. Zijn pseudovedette gedrag is weerzinwekkend. Ik geef Heerenveen dan ook groot gelijk dat ze niet flexibel zijn, dat is Larsson ook niet.
Tim: Ik vind het een belachelijke houding, en van mij mag hij voor een minder bedrag dan 8 miljoen vertrekken. Verder is er wel genoeg over gezegd. Zodra de competitie weer begint met zijn allen achter de ploeg gaat staan. En mocht Sam noodgedwongen wel blijven dan ook achter hem gaan staan.

Johannes: De situatie rondom Sam Larsson is waardeloos. Van publiekslieveling naar een vertrek via de achterdeur. Als een speler weigert om het mooiste tenue van de eredivisie aan te trekken, is dat een schop tegen het zere been van alle fans die grutsk zijn om dat shirt te dragen. Ik verwacht niet dat de fans op de banken zullen staan als hij afscheid neemt, laat staan dat hij eventueel moet blijven, doordat een verkoop uit blijft. Dan zal de Zweed zwaar door het stof moeten om weer op krediet te kunnen rekenen bij de Friese fans. Fluitconcerten waar ik persoonlijk niet van houd zullen hem dan zeker ten deel komen.

 

 • 1

  AFC Ajax

  41

  17

 • 2

  SBV Vitesse

  38

  17

 • 3

  PSV

  37

  17

 • 4

  Feyenoord

  35

  17

 • 5

  AZ

  34

  17

 • 6

  FC Groningen

  31

  17

 • 7

  FC Twente

  28

  17

 • 8

  SC Heerenveen

  22

  17

 • 9

  Sparta Rotterdam

  21

  17

 • 10

  FC Utrecht

  21

  17

 • 11

  Fortuna Sittard

  19

  17

 • 12

  Heracles Almelo

  18

  17

 • 13

  PEC Zwolle

  17

  17

 • 14

  VVV Venlo

  16

  17

 • 15

  RKC Waalwijk

  14

  17

 • 16

  Willem II

  10

  17

 • 17

  ADO Den Haag

  10

  17

 • 18

  FC Emmen

  5

  17

Vrijdag, 22 januari

 • 20:00

  Willem II - PEC Zwolle

Zaterdag, 23 januari

 • 16:30

  ADO Den Haag - FC Emmen

 • 18:45

  SBV Vitesse - FC Groningen

 • 20:00

  PSV - RKC Waalwijk

 • 21:00

  Heracles Almelo - SC Heerenveen

Zondag, 24 januari

 • 12:15

  Fortuna Sittard - AFC Ajax

 • 14:30

  FC Twente - VVV Venlo

 • 14:30

  FC Utrecht - Sparta Rotterdam

 • 16:45

  Feyenoord - AZ