Voorbeschouwing sc Heerenveen - Excelsior

Geplaatst op 08-12-2016

Zaterdag neemt sc Heerenveen het thuis op tegen Excelsior. In de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop zullen de Friezen ook in deze wedstrijd de volle buit willen pakken. De 1-3 overwinning van afgelopen week op GA Eagles wil de ploeg graag een goed vervolg geven. De Kralingers hebben het traditioneel lastig in Friesland. Het wordt de achtste ontmoeting in Friesland tussen beide teams in de eredivisie. Van de zeven voorgaande ontmoetingen wonnen de Friezen er zes.

Het is ontzettend knap wat deze kleine club uit Rotterdam met een klein budget jaar in jaar uit presteert. Excelsior staat met vijftien punten uit evenveel wedstrijden op een twaalfde plaats. Als ze aan het einde van het seizoen ook op die plek staan, dan hebben ze weer een uitstekend jaar gehad. De Kralingers  worden dit jaar gecoacht door Mitchell van der Gaag. De coach leidde verleden jaar FC Eindhoven naar een periodetitel en een keurige vierde plaats in de eerste divisie. Daarvoor was hij vooral werkzaam in Portugal bij Maritimo Funchal en Belenenses. Ook hij weet met beperkte middelen net als zijn voorgangers leuk mee te doen. Afgelopen weekend pakten ze op het eigen kunstgras een knap punt tegen AZ (3-3). Door dat puntverlies van de Alkmaarders nam sc Heerenveen de vierde plaats weer over. Deze plek zullen ze in de resterende twee wedstrijden voor de winterstop willen behouden.

Jurgen Streppel kan in de twee wedstrijden niet beschikken over Jerry St.Juste en Henk Veerman. Beide spelers raakten afgelopen week geblesseerd. Veerman zal een paar weken rust moeten houden. De exacte diagnose voor St.Juste is nog niet bekend. Gehoopt wordt op een gemis van een paar weken, maar dit kan ook zomaar veel hoger uitvallen als de enkelbanden daadwerkelijk gescheurd zijn. Het wordt dus interessant om te kijken wie er komende zaterdag centraal naast Joost van Aken staat. Er zijn vele optie, Lucas Bijker stond er al regelmatig. Afgelopen zaterdag nam Stefano Marzo de plek in. Daarnaast is de van een blessure herstelde Doke Schmidt een optie en ook Stijn Schaars zou er prima kunnen spelen. We zullen zaterdag wel zien wie Streppel uit de hoed tovert.

De Friezen hebben thuis een goede balans tegen Excelsior, maar de meest memorabele wedstrijd is toch wel de ene keer dat de Kralingers in Friesland wisten te winnen. Bij rust leidde sc Heerenveen met 2-0 door treffers van Michel Breuer en Bas Dost. In de tweede helft ging het helemaal mis met de Friezen, zoals wel vaker dat jaar. Grote man aan de kant van Excelsior was die avond een huurling van de Friezen, namelijk Geert Arend Roorda. De enigste Fries op het veld die avond. Hij zorgde er persoonlijk met twee goals voor dat Excelsior langzij kwam. Vooral de tweede treffer werd door een deel van het Friese publiek met gejuich ontvangen. In de blessuretijd wisten de Kralingers ook nog de volle buit te pakken via een goal van Lagouireh. Roorda werd na afloop toegezongen. De Friese middenvelder kende vele zware blessures en speelt tegenwoordig voor Flevo Boys in Emmeloord.

Aankomende zaterdag zal er rondom de wedstrijd weer een inzamelingsactie zijn voor de voedselbank. Iedereen kan diverse houdbare etenswaren inleveren op de inzamelpunten rondom het stadion. De wedstrijd staat ook in het teken van het vijftien jarig jubileum van Nieuw Noord als sfeervak. We laten ons graag verrassen waarmee zij op de proppen komen. Wel roept de club iedereen op, om in de vijftiende minuut te klappen en te gaan staan. De wedstrijd begint aankomende zaterdag om 19.45 en staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel. Volgende week gaat sc Heerenveen op bezoek bij Willem II. Midweeks zal de ploeg van Streppel de kwartfinale van de beker willen halen. Dit moet gebeuren in Spakenburg waar gespeeld wordt tegen IJsselmeervogels. Excelsior ligt al uit het bekertoernooi, in de vorige ronde was grote broer Feyenoord met 4-0 te sterk.

 • 1

  AFC Ajax

  44

  18

 • 2

  PSV

  43

  19

 • 3

  SBV Vitesse

  41

  19

 • 4

  AZ

  37

  19

 • 5

  Feyenoord

  35

  19

 • 6

  FC Groningen

  34

  19

 • 7

  FC Twente

  28

  18

 • 8

  FC Utrecht

  27

  19

 • 9

  SC Heerenveen

  25

  19

 • 10

  Heracles Almelo

  22

  19

 • 11

  Fortuna Sittard

  22

  19

 • 12

  VVV Venlo

  22

  19

 • 13

  Sparta Rotterdam

  21

  18

 • 14

  PEC Zwolle

  21

  19

 • 15

  RKC Waalwijk

  14

  19

 • 16

  ADO Den Haag

  11

  19

 • 17

  Willem II

  10

  18

 • 18

  FC Emmen

  6

  19

Het programma is nog onbekend