Wedstrijd verslag play-off 1 sc Heerenveen-FC Utrecht

Geplaatst op 10-05-2018

In een knotsgek duel heeft sc Heerenveen met 4-3 gewonnen van FC Utrecht. Dat de Friezen het zo ver lieten komen konden ze vooral zich zelf kwalijk nemen. Na een uitstekende eerste helft leidde de ploeg van Streppel met 2-0. Gelijk na rust kwam de ploeg op 3-0, maar vergaten daarna door te voetballen. De ploeg uit de Domstad vocht zich terug tot 3-1, zagen Ayoub weg gestuurd worden en daarna twee van richting veranderde ballen binnen gaan. Na de 3-3 ging de Utrechtse ploeg alles er aan doen om dit resultaat over de streep te trekken. Gelukkig voor de Friezen knalde Dumfries vlak voor tijd de winnende treffer tegen de touwen.

Jurgen Streppel had deze avond een aantal wijzigingen in petto. Marco Rojas, Lucas Woudenberg en Michel Vlap zaten op de bank. Zij werden vervangen door Kik Pierie, Pelle van Amersfoort en Henk Veerman. Met Veerman in de punt ontstond ontzettend veel dreiging waar FC Utrecht in de eerste helft geen antwoord op had. Met Veerman in de punt gaat de ploeg veel opportunistischer spelen. Na elf minuten werd Veerman diep gestuurd, maar kreeg net buiten de zestien een duw van Dumic waardoor hij niet meer bij de bal kan. Dumic mocht blij zijn dat de scheids hem slechts met geel bestrafte. De vrije trap die volgde werd door Yuki Kobayashi in de korte hoek langs de keeper geschoten. Daarna ging het spel op en neer, en kwam FC Utrecht dicht bij de gelijkmaker. Na een combinatie verscheen Klich alleen voor Hansen, maar de keeper van de Friezen redde zijn ploeg. In de tegenaanval kreeg Zeneli een grote kans, maar ook hier kwam de keeper als winnaar uit de strijd.

Halverwege de eerste helft kwam sc Heerenveen toch op 2-0. Na knullig balverlies van keeper Jensen en niet op letten van Dumic pikte Zeneli de bal op. Hij snelde langs Dumic, zette laag voor en Reza Ghoochannejhad tikte van dichtbij de 2-0 binnen. Daarna leek sc Heerenveen het eerst wel goed te vinden. En ook FC Utrecht was niet bij machte om het de Friezen erg lastig te maken. Vlak voor rust toch nog één grote kans voor FC Utrecht, Kerk werd de diepte ingestuurd en ontdeed zich van Bulthuis en wederom was het Hansen die de inzet pareerde. Bij dit duel kreeg Bulthuis nog een gele kaart voor vasthouden.

Gelijk na rust leek sc Heerenveen op rozen te zitten. Uit een fantastisch aangesneden vrije trap van Zeneli kopte Daniel Hoegh de 3-0 achter Jensen. Lang kon de ploeg niet genieten van die stand. Vanaf de aftrap stond de organisatie nog niet goed, en een lange bal zorgde voor gevaar. Het schot van Klich ging via Pierie naar de andere kant, en Labyad kopte de bal binnen. De Domstedelingen roken bloed en zetten aan, maar kregen al snel een domper te verwerken. Yassine Ayoub maakte een overtreding op Van Amersfoort, en kreeg geel. Hij liet blijken het er niet mee eens te zijn, en stak langdurig een duimpje op naar scheidsrechter Jansen, deze liet het er niet bij zitten en gaf de middenvelder gelijk gele kaart nummer twee. Hierdoor moest FC Utrecht met tien man verder.

FC Utrecht wisselde gelijk, middenvelder Klich werd vervangen door aanvaller Gortler. Deze omzetting verwerkte de Friezen niet goed, en er klopte niks meer van. In plaats van vooruit te gaan voetballen ging de ploeg weer eindeloos de bal rond spelen als in zoveel teleurstellende wedstrijden dit seizoen. Na dom balverlies hierbij kreeg de ploeg van Jean Paul de Jong een vrije trap op de rand zestien. Deze scherp genomen bal werd door Pierie aangeraakt, waardoor Hansen kansloos was. En een paar minuten later werd het tot overmaat van ramp ook nog gelijk. Wederom dom balverlies leidde een aanval. Het eerste schot werd geblokt, maar de rebound van Emanuelson verdween via het been van Bulthuis achter de verbouwereerde Hansen. Ongeloof bij alles en iedereen die de Friezen een warm hart toe draagt.

Met het inbrengen van Rojas voor Van Amersfoort probeerde Streppel het tij te keren. Er kwam hierdoor weer wat meer lijn in het spel van de Friezen. In de slotfase gooide de ploeg er nog een offensief uit om de winst te pakken. Alleen Henk Veerman miste de scherpte om te scoren. Binnen vijf minuten kreeg hij drie kansen, maar alle drie gingen over, naast en langs de goal. Toch zou de Friese ploeg de overwinning pakken. Drie minuten voor tijd schoot de volledig vrijstaande Dumfries uit een pass van Pierie de bal hard diagonaal achter Jensen. In de uiterste slotfase kopte debutant Jizz Hornkamp de bal nog rakelings over de goal. Zo won sc Heerenveen deze avond wel, maar had de uitgangspositie stukken beter kunnen zijn. Komende zaterdag 20.45 het vervolg in de Galgenwaard…

 • 1

  AFC Ajax

  57

  23

 • 2

  PSV

  51

  24

 • 3

  AZ

  49

  24

 • 4

  Feyenoord

  46

  25

 • 5

  SBV Vitesse

  45

  24

 • 6

  FC Groningen

  42

  24

 • 7

  FC Utrecht

  37

  24

 • 8

  FC Twente

  36

  25

 • 9

  SC Heerenveen

  33

  25

 • 10

  Fortuna Sittard

  31

  24

 • 11

  Heracles Almelo

  29

  24

 • 12

  PEC Zwolle

  26

  24

 • 13

  Sparta Rotterdam

  24

  24

 • 14

  RKC Waalwijk

  23

  25

 • 15

  VVV Venlo

  22

  24

 • 16

  Willem II

  18

  25

 • 17

  ADO Den Haag

  15

  25

 • 18

  FC Emmen

  13

  25

Het programma is nog onbekend