René Groen

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is René Groen.

René Groen ziet op 26 februari 1968 het levenslicht in Steenwijk. De centrale verdediger speelt in zijn geboorteplaats voor VV Steenwijk en speelt zich daar in de kijker bij sc Heerenveen. In 1986 maakt hij de overstap naar het Abe Lenstra Stadion, waar hij de boeken ingaat als de laatste semiprof in de selectie.

Populair bij Feanfans

In het shirt van sc Heerenveen groeit de Steenwijker uit tot een vaste waarde. Tussen 1986 en 1995 mag hij zijn voetbalkunsten vertonen in Friesland, waar hij 248 wedstrijden en acht doelpunten noteert. De Feanfans zijn zeer te spreken over zijn prestaties. In 1990 en 1992 belonen de Heerenveen-supporters hem met de uitverkiezing tot Speler van het Jaar.

Groen is getuige van de enorme groei die sc Heerenveen doormaakt. Hij promoveert in 1990 en 1993 onder leiding van trainer Foppe de Haan naar de Eredivisie, waar in 1993 ook de eerste bekerfinale een feit is. Groen draagt bij aan het uitschakelen van PSV (kwartfinale) en BVV Den Bosch (halve finale), maar de met 6-2 verloren finale tegen Ajax gaat helaas aan zijn neus voorbij.

In zijn laatste seizoen (1994-1995) komt Groen nauwelijks meer aan spelen toe. Hij besluit na negen jaar terug te keren naar VV Steenwijk, waar hij in 2000 afzwaait als voetballer. Hij keert in 2016 nog wel terug als commisaris van sc Heerenveen, maar al na drie maanden vertrekt hij uit onvrede over het vertrek van technisch manager Hans Vonk.

De tekst op het bord luidt:

René Groen speelt in zijn hele carrière voor slechts twee clubs. In 1986 komt hij over van Steenwijk en na negen jaar vertrekt hij ook weer naar die club. De centrale verdediger speelt in totaal maar liefst 248 wedstrijden voor sc Heerenveen en is bij de Friese supporters zeer geliefd. Hij wordt twee keer verkozen tot Speler van het Jaar, in het seizoen 1989-1990 en in het seizoen 1991-1992.

In 2000 hangt Groen zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Zes jaar later wordt hij benoemd tot commissaris bij sc Heerenveen. Een functie die hij al na drie maanden voor gezien houdt.

Meer Helden van sc Heerenveen