Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Rodion Camataru.
Rodion Gorun Camataru komt op 22 juni 1958 ter wereld in het Roemeense Strehaia. Hij speelt voor het lokale Progresul Strehaia en breekt daarna door in de nationale competitie. Als speler van Universitatea Craiova en Dinamo Boekarest scoort de spits aan de lopende band. In het seizoen 1986-1987 schrijft Camataru geschiedenis door met 44 doelpunten topscorer van Europa te worden. Hij eindigt dat jaar als 21ste in de door Ruud Gullit gewonnen Ballon d’Or-verkiezing.
Voor Roemenië speelt Camataru 75 interlands en daarin maakt hij 22 doelpunten. Pas in 1989 krijgt hij toestemming om zijn geboorteland te verlaten, maar als speler van Charleroi maakt de spits weinig indruk. Toch ziet voorzitter Riemer van der Velde nog steeds glimpen van zijn klasse wanneer hij een bezoek brengt aan België. Het timmermansoog laat hem ook ditmaal niet in de steek.
Cultheld in Heerenveen
Camataru strijkt in januari 1991 neer bij sc Heerenveen. Cammie heeft zijn hoogtijdagen dan al achter de rug, maar alsnog groeit hij uit tot een van de grootste culthelden uit de clubgeschiedenis. Supporters van de Friese club worden al gek wanneer de spits zijn hoofd uit de dug-out steekt om zich klaar te maken voor een invalbeurt. Hij maakt in totaal 23 doelpunten in 63 wedstrijden voor de club.
Camataru maakt zijn meest memorabele doelpunt voor sc Heerenveen op 20 mei 1993: de bekerfinale tegen Ajax (6-2 nederlaag). De Roemeen valt na 65 minuten in voor Erik ten Voorde en in extremis kopt hij de eindstand op het scorebord. Het is weliswaar een eretreffer, maar de vele duizenden Feanfans raken desondanks in extase. Heerenveen promoveert later dat seizoen via de nacompetitie naar de Eredivisie.
Zelf neemt Camataru na de bekerfinale afscheid als voetballer. De cultheld keert terug naar Roemenië, waar hij furore maakt als zakenman. In zijn thuisland denkt hij dan nog vaak terug aan zijn periode in Friesland en dat zorgt er zelfs voor dat hij een winkel de naam ‘Heerenveen’ geeft. Andersom blijkt Camataru evenmin te worden vergeten. De populaire supporterspodcast over sc Heerenveen draagt zelfs zijn naam: Radio Camataru.
De tekst op het bord luidt:
Rodion Camataru mag pas na de val van het communistische regime in Roemenië naar het buitenland. Hij is een hele grote meneer, in 1987 is hij Europees topscorer (44 goals) geworden.
sc Heerenveen heeft dringend behoefte aan goals en gogme en zo komt de grote Roemeen (32) in Fryslân. Het wordt een doorslaand succes. Het publiek wordt gek als hun Cammie speelt. Cammie beloont dat vertrouwen met goals en een gulle glimlach.
De meest memorabele goal scoort Camataru in de bekerfinale van 1993, als Foppe de Haan hem een invalbeurt gunt en hij zowaar scoort. Heerenveens populairste podcast het Radio Camataru is het bewijs dat hij nog lang niet is vergeten. Camataru en Heerenveen, prieteni pentru toata viata, vrienden voor het leven.