Tieme Klompe

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Tieme Klompe.

Tieme Klompe komt op 8 april 1978 ter wereld in Roden. In zijn geboorteplaats speelt hij tussen zijn zesde en achttiende levensjaar voor VV Roden, waar de centrale verdediger de interesse van sc Heerenveen en FC Groningen trekt. Hij verkiest het blauw-wit met pompeblêden boven het groen-wit.

Rots in de branding

In het seizoen 1996-1997 maakt Klompe zijn debuut voor sc Heerenveen. Trainer Foppe de Haan gunt hem zes competitieduels in zijn eerste jaar als profvoetballer, maar in de daaropvolgende seizoenen groeit hij tot een vaste waarde. De centrale verdediger schuwt de fysieke strijd niet en geen enkele spits boezemt hem angst in. Het is dan ook mede aan Klompe te danken dat Heerenveen in 2000 stunt door als nummer twee van Nederland te eindigen.

Ook in het seizoen 2001-2002 maakt Klompe indruk met sc Heerenveen. De Friese formatie sluit het seizoen af met de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie (27 keer). Het spreekkoor ‘wij zijn niet bang want Tieme is erbij!’ galmt regelmatig door het Abe Lenstra Stadion, maar door blessureleed is Klompe er helaas steeds minder vaak bij. Vooral zijn zware achillespeesblessure gooit roet in het eten.

In duel met PSV-spits Mateja Kezman

Klompe zal nooit volledig herstellen van zijn blessure. De verdediger speelt amper in zijn laatste seizoenen, waardoor hij in 2004 geen nieuw contract krijgt aangeboden. Na een weinig succesvol avontuur bij RKC Waalwijk en FC Groningen zet hij in oktober 2005 een punt achter zijn carrière. Klompe keert als assistent- en jeugdtrainer terug bij sc Heerenveen en staat als hoofdtrainer nog enige tijd voor de groep van Harkemase Boys.

De tekst op het bord luidt:

Tieme Klompe (Roden, 1976) is welhaast de ideale sc Heerenveen-verdediger. De mandekker uit eigen regio is bikkelhard als het moet en gaat steevast voorop in de strijd. Op deze leider kun je altijd rekenen. In contrast met de verbeten persoonlijke duels oogst de Drent buiten de lijnen louter sympathie. Hij is nuchter, sociaal en bescheiden.

De sensationele tweede plek in het seizoen 1999-2000 is de bekroning van het volmaakte centrale verdedigingsduo dat de voorstopper vormt met Johan Hansma. Klompe lijkt op weg naar een topclub en het Nederlands elftal als een zware achillespeesblessure het einde van zijn loopbaan inluidt.

Jaren later wint hij als assistent-trainer het vertrouwen van hoofdcoach Marco van Basten. Opnieuw galmt die ene klassieker door het stadion: ‘Wij zijn niet bang want Tieme is erbij!’

Meer Helden van sc Heerenveen