Aldo Swager

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Aldo Swager.

Aldo Swager ziet op 1 september 1965 het levenslicht in Roden. Hij verhuist naar Friesland, waar hij plaatsneemt onder de lat van VV Drachten. Op het CIOS krijgt hij les van Foppe de Haan en de trainer van sc Heerenveen blijkt wel potentie te zien in de doelman.

Elf seizoenen onder de lat

In de zomer van 1985 sluit Swager zich aan bij sc Heerenveen. De doelman weet in rap tempo een basisplaats te veroveren aan de J.H. Kruisstraat in Heerenveen, de locatie van het oude Abe Lenstra Stadion. Op dat moment speelt de Friese club ‘slechts’ een bescheiden rol in de Eerste Divisie, maar Swager is er getuige van dat de club in 1990 voor het eerst in de clubgeschiedenis promoveert naar de Eredivisie door een knotsgekke nacompetitie winnend af te sluiten.

Al na één seizoen degradeert sc Heerenveen uit de Eredivisie, maar in 1993 lukt het nogmaals om via de nacompetitie te promoveren. De manschappen van De Haan bereiken dat jaar bovendien de finale van de KNVB Beker (6-2 nederlaag tegen Ajax). Heerenveen zal in de daaropvolgende jaren uitgroeien tot een vaste waarde op het hoogste niveau van Nederland.

Swager speelt elf seizoenen voor sc Heerenveen en komt tot 284 wedstrijden. Hij zal één keer worden uitgeroepen tot Speler van het Jaar (1987). De doelman verhuist in 1996 naar FC Twente en sluit af bij BV Veendam, waar Hans Vonk hem opvolgt in het Abe Lenstra Stadion. Na zijn voetbalcarrière kiest Swager voor een leven als muzikant.

De tekst op het bord luidt:

Aldo Swager (Roden, 1965) komt in het kielzog van Foppe de Haan bij sc Heerenveen. Bij het CIOS is Foppe één van zijn docenten en die ziet wel wat in de keeper van hoofdklasser vv Drachten. De Drent speelt zich vlot in de basis en staat maar liefst elf seizoenen onder de Friese lat.

In de bizarre nacompetitie van 1990 is het outsider sc Heerenveen (zestiende in de competitie) dat ‘per ongeluk’ promoveert. Een jaar later volgt degradatie. Spelers komen en spelers gaan, maar Swager is een zekerheidje.

De bekerfinale van 1993 is Swagers hoogtepunt. Ajax wint de beker, maar sc Heerenveen verovert de harten van voetbalminnend Nederland. En 1993 wordt nog mooier als sc Heerenveen opnieuw naar de Eredivisie promoveert.

Meer Helden van sc Heerenveen