Alfred Finnbogason

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Alfred Finnbogason.

Alfred Finnbogason (IJslands: Alfreð Finnbogason) werd op 1 februari 1989 geboren in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Hij heeft zijn eerste stappen als voetballer al gezet bij Ungmennafélag Grindavíkur wanneer het gezin naar Edinburgh verhuist vanwege de studie van zijn vader. Finnbogason sluit zich aan bij Hutchison Vale, maar keert na twee jaar weer terug op het oude nest.

Finnbogason sluit zijn jeugdopleiding af bij Breiðablik, waar hij als goalgetter doorbreekt in het betaald voetbal. De IJslander groeit uit tot een fenomeen met 28 goals in 43 wedstrijden. Een transfer naar het vaste land van Europa kan niet uitblijven. Finnbogason kiest voor SC Lokeren, maar in Belgische dienst maakt hij de verwachtingen niet waar (vier goals in 22 wedstrijden). De spits vertrekt enkele maanden op huurbasis naar het Zweedse Helsingborgs IF en pakt de draad daar weer op met twaalf doelpunten in zeventien optredens.

Succesvolle opvolger van Bas Dost

In de zomer van 2012 vertrekt de complete voorhoede van sc Heerenveen, waaronder Eredivisie-topscorer Bas Dost. Met Mark Uth en Matthew Amoah trekt de Friese club twee nieuwe spitsen aan, maar de Duitser heeft een aanloopperiode nodig en de Ghanees komt ondanks zijn ervaring nauwelijks in het spel voor. De clubleiding komt trainer Marco van Basten tegemoet door in augustus 2012 een nieuwe aanvalsleider aan te trekken: Finnbogason. Hij maakt zijn debuut in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen AZ.

Een week na zijn debuut komt Ajax op bezoek in het Abe Lenstra Stadion. Thulani Serero brengt de Amsterdammers op voorsprong, maar Finnbogason zorgt voor een ommekeer door tweemaal te scoren. Het duel eindigt uiteindelijk in een respectabel 2-2 gelijkspel. De competitiestart is teleurstellend te noemen, maar gaandeweg het seizoen klimt de Friese formatie op naar plek acht op de ranglijst. Finnbogason maakt 28 doelpunten in zijn eerste seizoen, waarvan 24 in de Eredivisie.

Derbyheld in Heerenveen

Finnbogason blijkt geen eendagsvlieg. In het seizoen 2013-2014 zet hij zijn beste seizoen in zijn carrière neer door 31 keer te scoren voor sc Heerenveen. Met 29 rake doelpogingen kroont de IJslander zich tot topscorer van de Eredivisie Zijn meest memorabele moment is de winnende treffer tegen aartsrivaal SC Cambuur op 29 september 2013. Pal na de gelijkmaker van de bezoekers stift Finnbogason de 2-1 tegen de touwen.

In de zomer van 2014 vertrekt Finnbogason voor acht miljoen euro naar Real Sociedad. In Baskenland heeft de spits het moeilijk, waardoor hij tijdelijk naar Olympiakos Piraeus vertrekt. Finnbogason weet zich uiteindelijk te herpakken in het tenue van FC Augsburg. Hij speelt tussen 2016 en 2022 voor de Bundesliga-club om vervolgens terug te keren naar Scandinavië (Lyngby BK).

Finnbogason is ook A-international van IJsland. Hij was actief op het EK van 2016 en het WK van 2018. Op het wereldkampioenschap in Rusland maakt Finnbogason vanaf de penaltystip de gelijkmaker tegen Argentinië, dat er niet in slaagt om de nietige IJslanders op de knieën te krijgen (1-1).

De tekst op het bord luidt:

Alfreð Finnbogason (Grindavík, IJsland, 1989) weet de feanfans snel voor zich te winnen. De IJslandse spits scoort zijn eerste twee treffers in een thuiswedstrijd tegen landskampioen Ajax. Zowel in het seizoen 2012-2013 als in 2013-2014 wordt hij clubtopscorer. In het tweede seizoen wordt hij bovendien topscorer van de Eredivisie met 29 goals.

In trainer en voormalig wereldspits Marco van Basten heeft de populaire killer een goede leermeester. Finnbogason is een afronder pur sang die zijn zenuwen altijd de baas is. Dat blijkt ook uit de penalty’s die hij vrijwel nooit mist (scoringspercentage in zijn loopbaan 93%). Als sc Heerenveens Eredivisietopscorer aller tijden (53) vertrekt Finnbogason in 2014 naar Real Sociedad.

 

Meer Helden van sc Heerenveen