Arbër Zeneli

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Arbër Zeneli, de derbyheld van 2016.

Arbër Zeneli werd op 25 februari 1995 geboren in Säter (Zweden). Op jonge leeftijd verdedigde hij de landskleuren van zijn geboorteland, maar in zijn periode bij sc Heerenveen besloot hij te switchen naar Kosovo. Voor het relatief jonge nationale team is de vleugelaanvaller uitgegroeid tot een belangrijke waarde.

Matchwinner in Leeuwarden

Zeneli speelde in Zweden voor Hälsinggårdens AIK en IF Elfsborg. In januari 2016 maakte de Kosovaar voor een kleine twee miljoen euro de overstap naar sc Heerenveen. Zijn debuutwedstrijd tegen PEC Zwolle ging roemloos verloren (5-2), maar een week later maakte Zeneli zijn eerste doelpunt in Friese dienst. Thuis tegen Willem II (3-1) schoot de winteraankoop de gelijkmaker tegen de touwen en leidde daarmee een uitstekende slotfase in.

Op 31 januari 2016 maakte Zeneli zijn meest besproken doelpunt in het shirt van sc Heerenveen. Op bezoek bij aartsrivaal SC Cambuur schoot hij op fantastische wijze de enige treffer tegen de touwen: 0-1. Zeneli werd daarmee meteen een publiekslieveling in het Abe Lenstra Stadion, hoewel zijn prestatiecurve als wisselvallig mocht worden getypeerd. Met 21 doelpunten en 27 assists in exact honderd wedstrijden waren zijn cijfers prima te noemen.

Zeneli vertrok na drie jaar bij sc Heerenveen. Stade Reims betaalde vier miljoen euro voor de Zweedse Kosovaar, waar hij tot begin september 2023 actief bleef. Hij maakte hierna de overstap naar het Turkse Adana Demirspor.


De tekst op het bord luidt:

Met als veelbelovende bijnaam ‘Abbe’ arriveert de twintigjarige Arbër Zeneli (Säter, Zweden, 1995) in de winter van 2016 in Heerenveen. De Kosovaars-Zweedse aanvaller etaleert zijn klasse graag op bijzondere momenten. Bijvoorbeeld in het uitduel in Leeuwarden waar hij zichzelf met een geweldig afstandsschot tot matchwinner (0-1) troont.

Zeneli start in Fryslân op de rechterflank, maar op links voelt hij zich vrijer. Menigmaal verrast de ongrijpbare aanvaller al slalommend verdedigers en publiek. Steeds vaker krijgt de sympathieke sfeermaker dubbele dekking.

Als de FIFA Kosovo officieel erkent, kiest de Zweedse jeugdinternational met zijn hart voor het land van zijn ouders. Na precies honderd wedstrijden vertrekt Zeneli naar Stade de Reims, Frankrijk.

Meer Helden van sc Heerenveen