Azing Griever

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Azing Griever.

Azing Griever ziet op 21 juli 1945 het levenslicht in Noordbroek. Als zoon van caféhouders wekte hij onder de lat van VV ZNC de aandacht van GVAV, de voorloper van FC Groningen. Door een slepende voetblessure kwam hij in het Oosterpark niet verder dan vijftien officiële wedstrijden.

Sterkhouder in Heerenveen

VV Heerenveen durfde het ondanks zijn fysieke problemen wel aan met Griever. Aanvankelijk fungeerde hij als stand-in op Sportpark Noord, maar in het seizoen 1971-1972 veroverde de doelman een basisplaats. Griever schrijft geschiedenis door op 8 september 1974 een doelpunt te maken voor de Friezen. In de wedstrijd tegen BV Veendam verrast hij collega Jochem Lökken met een uittrap. Later zal hij toegeven dat het ‘volkomen toeval’ was.

Griever mag dan een speciaal doelpunt op zijn naam schrijven, maar hij maakt vooral indruk door doelpunten tegen te houden. In datzelfde seizoen slaagt hij daar voortreffelijk in: VV Heerenveen zal dat seizoen maar dertig tegendoelpunten incasseren en heeft daarmee de minst gepasseerde achterhoede in het betaald voetbal. Griever wint daarmee de Tonny van Leeuwen-trofee.

In totaal nam Griever in 151 officiële wedstrijden plaats onder de lat bij VV Heerenveen. De doelman neemt in 1975 afscheid om aan de slag te gaan bij FC Groningen, waar hij nog zes jaar zal keepen. Na zijn carrière gaat hij aan de slag als trainer van CVV Germanicus, VV Hoogeveen, Heracles Almelo, FC Emmen, SC Veendam en Aruba. Griever keert nog even terug in Emmen als technisch directeur en interim-trainer. Momenteel geniet hij van zijn pensioen.

De tekst op het bord luidt:

Azing Griever (Noordbroek, 1945) komt in 1970 op krukken binnen bij sc Heerenveen, in eerste instantie als amateur. Hij overwint zijn slepende voetblessure en verovert aan het begin van seizoen 1971-1972 een vaste basisplaats.

In het seizoen 1973-1974 wint hij, als minst gepasseerde keeper in het Nederlandse profvoetbal, de Tonny van Leeuwen-trofee. Later wint hij die nogmaals, maar dan in dienst van FC Groningen. In 1974 scoort hij rechtstreeks uit een uittrap tegen Veendam.

In 1975 tekent Griever bij FC Groningen. Hij beëindigt zijn actieve loopbaan aan het einde van het seizoen 1980-1981.

Meer Helden van sc Heerenveen