Bas Dost

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Bas Dost.

Bas Dost ziet op 31 mei 1989 het levenslicht in Deventer. Via amateurclub CVV Germanicus (Coevorden) trekt hij de aandacht van FC Emmen, waar hij de jeugdopleiding doorloopt en zijn debuut maakt in het betaald voetbal. Met zes doelpunten in 23 wedstrijden blijft zijn definitieve doorbraak nog even uit. Zijn status weet Dost definitief te vestigen bij Heracles Almelo, waar de spits veertien Eredivisie-doelpunten maakt in zijn tweede seizoen. Onder leiding van Gertjan Verbeek vestigt hij zijn naam in Nederland.

Topscorer van Nederland in Heerenveen

In de zomer van 2010 vertrekt Dost bij Heracles. De aanvaller tekent een meerjarig contract bij sc Heerenveen. Scoren doet hij nog niet tegen PSV en FC Twente, maar in zijn derde wedstrijd toont Dost zich tweemaal trefzeker ten koste van NAC Breda (3-1 overwinning). Gedurende het seizoen verslechtert zijn relatie met trainer Ron Jans en hij probeert zelfs een transfer naar Ajax te forceren middels een arbitragezaak. Heerenveen wint deze zaak en weigert hem al na een half jaar te verkopen.

Dost maakt veertien doelpunten in zijn eerste seizoen (34 officiële wedstrijden). Hij besluit het nog een tweede jaar te proberen onder Jans en dat blijkt een uitstekende keuze. Dost kroont zich met 32 doelpunten tot topscorer van de Eredivisie, waaronder vijf doelpunten in de met 0-5 gewonnen uitwedstrijd tegen Excelsior. Hij laat bovendien acht assists aantekenen en maakt er zes in de KNVB Beker. Zijn gemiste strafschop in de halve finale tegen PSV is een smetje, maar geheel terecht sluit Dost het seizoen 2011-2012 af als Speler van het Jaar.

Goalgetter in het buitenland

In de zomer van 2012 valt de voorhoede van sc Heerenveen uiteen. De nieuwe trainer Marco van Basten raakt zowel Oussama Assaidi (Liverpool), Luciano Narsingh (PSV) als de Eredivisie-topscorer kwijt. Zelf geeft Dost zijn jawoord aan VfL Wolfsburg, dat de gelimiteerde transfersom van zeven miljoen euro op tafel legt. In Duitsland scoort de Plattfuß-Bomber 48 keer in 117 wedstrijden.

Na VfL Wolfsburg kiest Dost voor Sporting Portugal, waar hij 93 goals maakt in 127 wedstrijden. In zijn voorlaatste seizoen krijgt de spits rake klappen wanneer hooligans de selectie en technische staf aanvallen in het trainingscomplex in Lissabon. Via Eintracht Frankfurt en Duitsland keert Dost in de zomer van 2022 terug naar Nederland om zich aan te sluiten bij FC Utrecht.

De tekst op het bord luidt:

Bas Dost (Deventer, 1989) tekent in 2010 een contract bij sc Heerenveen. De Drent wordt gezien als een groot talent, maar dat komt er in het eerste jaar niet uit. Aan het eind van het seizoen staan er slechts dertien competitiedoelpunten op de teller.

In het tweede jaar toont de spits zijn ware klasse. Kopsterk, moeilijk van de bal te krijgen en trefzeker. Met 32 doelpunten wordt hij topscorer van de Eredivisie. De eigen supporters belonen hem met de titel Speler van het Jaar.

De prestaties blijven ook in het buitenland niet onopgemerkt. In 2012 volgt een vertrek naar het Duitse VfL Wolfsburg. Ook hier weet hij het doel moeiteloos te vinden net als in de rest van zijn carrière.

Meer Helden van sc Heerenveen