Boy Nijgh

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Boy Nijgh.

De geboortewieg van Boy Nijgh staat op 1 oktober 1955 in Haarlem. In zijn geboorteplaats gaat zijn voetbalcarrière van start bij EDO. De aanvaller verhuist op jonge leeftijd naar de provincie Groningen, waar hij zich via verschillende amateurclubs in de kijker speelt bij FC Groningen. In het groen-wit komt Nijgh niet verder dan het tweede elftal.

Speler van het Jaar in Heerenveen

In de zomer van 1980 verhuist Nijgh op huurbasis naar sc Heerenveen. De Friese club besluit hem uiteindelijk permanent aan boord te halen en daar krijgt men geen spijt van. Zijn prestaties kunnen de Feanfans zeer bekoren en daardoor mag hij zich in 1983 kronen tot Speler van het Jaar.

Nijgh speelt tussen 1980 en 1984 voor sc Heerenveen. De aanvaller komt tot 135 wedstrijden en 37 doelpunten in Friese dienst. Na vier seizoenen vertrekt Nijgh naar BV Veendam, waar hij nog vijf jaar actief blijft. Zijn laatste wedstrijden als voetballer werkt hij af in het shirt van amateurclub SC Stadskanaal.

Na zijn voetbalcarrière is Nijgh enige tijd actief als hoofdtrainer van SC Stadskanaal. In het Groningse plaatje overlijdt hij op 20 april 2013 aan de gevolgen van een ongelukkig ongeval. Als eerbetoon besluit de lokale voetbalclub om de eigen voetbalschool naar hem te vernoemen.

De tekst op het bord luidt:

Boy Nijgh (Haarlem 1955, overleden 2013) begint zijn carrière in het betaald voetbal in 1979 op 23-jarige leeftijd bij FC Groningen, maar daar komt hij nooit verder dan de beloften. In 1980 maakt hij de overstap naar sc Heerenveen en verovert in Friesland al snel een basisplaats.

In Heerenveen groeit Nijgh uit tot vaste waarde. Hij speelt in totaal 135 wedstrijden waarin hij 37 keer het doel weet te treffen. Dat hij onder de supporters ook geliefd is, blijkt in het seizoen 1982-1983. Hij wordt aan het einde van dat seizoen verkozen tot Speler van het Jaar.

Na vier jaar vertrekt Nijgh naar BV Veendam waar hij na vijf jaar zijn profcarrière beëindigt.

Meer Helden van sc Heerenveen