Christian Grindheim

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Christian Grindheim.

Op 17 juli 1983 ziet Christian Grindheim in het Noorse Haugesund het levenslicht. Als speler van SK Haugar zet hij zijn eerste stappen op het voetbalveld. De middenvelder maakt op jonge leeftijd de overstap naar FK Haugesund, waar hij zijn debuut maakt en doorbreekt in het profvoetbal. Grindheim is reeds verkozen tot aanvoerder wanneer hij in 2005 transfereert naar Vålerenga IF.

Hardwerkende bekerwinnaar

Grindheim heeft in januari 2008 voldoende bagage opgedaan om zijn geluk te beproeven in het buitenland. Hij kiest voor sc Heerenveen, waar hij als basisspeler zijn debuut maakt in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (2-2). Grindheim weet in korte tijd een vaste basisplaats af te dwingen onder trainer Gertjan Verbeek en levert daarmee een bijdrage aan het behalen van een Europees ticket.

In het seizoen 2008-2009 komt Grindheim onder landgenoot Trond Sollied tot 41 officiële wedstrijden. Hij is dat seizoen goed voor vijf doelpunten en negen assists. Met schoten van afstand maakt de Noor fraaie doelpunten tegen FC Volendam en FC Groningen, maar hij heeft pech dat een snoeiharde inzet in de bekerfinale tegen FC Twente de lat treft. Heerenveen weet de Tukkers na strafschoppen te verslaan en kroont zich op 17 mei 2009 voor het eerst in de geschiedenis tot bekerwinnaar.

 

Grindheim blijft tot de zomer van 2011 actief voor sc Heerenveen. Na 123 wedstrijden verhuist de Noor naar de Deense topclub FC Kopenhagen. Na twee seizoenen keert hij terug naar Noorwegen. Na een comeback bij zowel Vålerenga IF en IFK Haugesund is Grindheim tegenwoordig buiten de lijnen actief voor de club waar het allemaal begon: SK Haugar.

De tekst op het bord luidt:

Christian Grindheim (Haugesund, Noorwegen, 17 juli 1983) is een hardwerkende, energieke middenvelder. In totaal speelt hij drie seizoenen in Friesland, waarin de winst van de KNVB Beker het absolute hoogtepunt is. De Noor is een belangrijke pion in het elftal van zijn landgenoot Trond Sollied.

Grindheim speelt 123 wedstrijden voor sc Heerenveen, waarin hij zeven keer scoort. Hij is daarnaast jarenlang een vaste waarde in het Noorse nationale elftal, waarin hij tot 54 wedstrijden komt.

Meer Helden van sc Heerenveen