Denzel Dumfries

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Denzel Dumfries, die in het seizoen 2017-2018 als rechtsback schitterde in het Abe Lenstra Stadion.

Fanatieke laatbloeier

Denzel Justus Morris Dumfries werd op 18 april 1996 geboren in Rotterdam. Doorbreken als profvoetballer was zijn jongensdroom, maar het leek bij een droom te blijven. Zijn carrière leidde hem aanvankelijk immers ‘slechts’ langs clubs als VV Smitshoek, Spartaan ’20 en BVV Barendrecht. De rechtsback bleef echter geloven in een carrière in het betaald voetbal en als laatbloeier slaagde hij in die missie. In 2014 stapte Dumfries over naar Sparta Rotterdam.

In februari 2015 maakte Dumfries zijn debuut als Spartaan. Hij speelt dat seizoen drie wedstrijden in de hoofdmacht, maar breekt in het daaropvolgende seizoen definitief door. De enthousiaste Rotterdammer promoveert met de Kasteelheren naar de Eredivisie en blijft fier overeind op het hoogste niveau. Dumfries is misschien wel de beste speler op het veld tijdens de wedstrijd Sparta – sc Heerenveen (3-1) op 4 november 2016.

Eén seizoen sc Heerenveen

Dumfries maakt in de zomer van 2017 de overstap naar sc Heerenveen. De rechtsback heeft weinig tijd nodig om de Friese fans voor zich te winnen. Op bezoek bij FC Groningen (3-3) staat de teller al na veertig minuten op twee assists. Morten Thorsby en Reza Ghoochannejhad profiteren van de dadendrang van Dumfries, die in de daaropvolgende weken vaker als aangever fungeert.

Na het seizoen 2017-2018 staat de teller op 37 wedstrijden, vier doelpunten en acht assists. De Feanfans genieten massaal van zijn spel en kronen hem tot Speler van het Jaar, maar in het daaropvolgende seizoen keert hij als PSV’er terug in het Abe Lenstra Stadion. Dumfries blijft zich imposant ontwikkelen. In Eindhoven krijgt de vleugelverdediger de aanvoerdersband om de arm, speelt hij zich in de kijker bij het Nederlands elftal en volgt een nieuwe transfer naar zijn huidige werkgever Internazionale (Italië).

De tekst op het bord luidt:

Een minuut heeft Denzel Dumfries (Rotterdam, 1996) nodig om de harten van het publiek te stelen. Power, duelkracht, wilskracht en onverzettelijkheid. De vleugelverdediger is precies wat de fans willen zien: passie, strijd en beleving. Negentig minuten blijft hij vliegen langs de zijlijn. Die werklust koppelt hij aan rendement. Hij is het wapen van de ploeg met vier doelpunten en acht assists. Cijfers waar sommige buitenspelers jaloers op zijn. Hij wordt dan ook niet voor niets aan het einde van het seizoen verkozen tot Speler van het Jaar.

Na een jaar maakt hij de volgende stap in zijn carrière. Ook bij PSV dendert hij door. Hij wordt international van Oranje en verdient een toptransfer naar Italië. Heerenveen is het hoofdstuk in een jongensboek.

Meer Helden van sc Heerenveen