Filip Djuricic

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Filip Djuricic.

Filip Djuricic (alternatieve spelling: Filip Đuričić) komt op 30 januari 1992 ter wereld in het Servische Obrenovac. Als jeugdspeler komt hij uit voor Obrenovac 1905, Rode Ster Belgrado en de Griekse topclub Olympiakos Piraeus. Doorbreken doet de aanvallende middenvelder uiteindelijk in het tenue van de lokale voetbalclub: FK Radnicki Obrenovac.

Smaakmaker in Heerenveen

In maart 2009 tekent Djuricic een contract bij sc Heerenveen. De Friese club kan vanwege de leeftijdsgrens dan nog geen beroep doen op de middenvelder, maar na zijn achttiende verjaardag mag hij dan toch zijn debuut maken in het pompeblêdentenue. Op bezoek bij RKC Waalwijk (1-2 overwinning) is Djuricic met een stijlvolle assist op Gerald Sibon al na dertien minuten voor het eerst van waarde. Een paar weken later scoort hij op bezoek bij AZ voor het eerst in Heerenveen-tenue.

Djuricic komt in Heerenveen binnen als Cruijff van de Balkan. De Serviër vecht tegen het onredelijke verwachtingspatroon, maar groeit uit tot een gewaardeerde speler in het Abe Lenstra Stadion. Djuricic zal uiteindelijk 110 officiële wedstrijden, 26 doelpunten en 28 assists voor zijn rekening nemen. Vooral zijn doeltreffende solo tegen Vitesse op 22 december 2012 is er eentje om in te lijsten. Ook de assist bij de winnende goal van Alfred Finnbogason komt op zijn conto.

 

In 2013 neemt het sc Heerenveen-publiek afscheid van Djuricic. De Speler van het Jaar heeft dan al een contract getekend bij de Portugese topclub Benfica, dat zo’n zes miljoen euro voor hem neertelt. Voor de Portugese topclub komt de Serviër niet verder dan 24 wedstrijden in alle competities. Na uitleenperiodes bij FSV Mainz 05 (Duitsland), Southampton (Engeland) en Anderlecht (België) duikt Djuricic op in Italië. Hij dient Sampdoria, Benevento, Sassuolo en nogmaals Sampdoria.

Tien jaar na zijn vertrek bij sc Heerenveen verlaat Djuricic de Italiaanse velden. Hij tekent een contract bij het Griekse Panathinaikos.

De tekst op het bord luidt:

Het blijkt een gouden slag als Heerenveen Filip Đuricic (Obrenovac, Servië, 1992) transfervrij oppikt bij FK Radnicki. Hij komt binnen met torenhoge verwachtingen. De Friezen hebben de Cruijff van de Balkan gecontracteerd. Die bijnaam is niet gek, met de lange haren langs zijn gezicht.

Het oogt allemaal zo simpel wat hij met de bal doet, maar dat is juist zo moeilijk. De spelmaker heeft een geweldige techniek, oog voor zijn medespelers en kan zelf een doelpunt maken. Alles wat hij bedenkt, kan hij uitvoeren met zijn voeten. Een speler waarvoor je naar het stadion komt. Hij vertrekt uiteindelijk naar Benfica. Hij komt als talent, en vertrekt als smaakmaker.

Meer Helden van sc Heerenveen