Germ Hofma

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Germ Hofma.

Gerben (‘Germ’) Hofma komt op 19 april 1925 ter wereld in het Limburgse Sittard. Als zoon van Friese ouders verhuist hij op jonge leeftijd naar It Heitelân. Het gezin zal zich vestigen in Oosterwolde, waar hij zijn voetbalcarrière aftrapt in het shirt van DIO Oosterwolde. Op twintigjarige leeftijd maakt de linksbuiten de overstap naar VV Heerenveen.

Haatliefdeverhouding met Abe

Hofma zal bij VV Heerenveen een succesvol tandem vormen met Abe Lenstra. “Abe had een goede linksbuiten nodig, en dat was ik”, vertelde de geboren Limburger decennia later in Een pompeblêd als voetbalhart. Op Sportpark Noord draait in die tijd alles om de geboren Heerenvener, maar de prestaties van Hofma mogen er ook zijn. Hij speelt maar liefst tien opeenvolgende seizoenen voor de club (1945-1955) en scoort maar liefst 111 keer. Met Heerenveen wint hij negen keer het Noordelijke kampioenschap.

Lenstra krijgt alle ruimte bij VV Heerenveen, waardoor Hofma veel vuil werk moet verzetten. Dat zorgt meer dan eens voor irritatie bij de linksbuiten, maar zijn prestaties lijden er niet onder. Kort na de historische 6-5 overwinning op Ajax mag hij zelfs debuteren voor het Nederlands elftal. Mede door een knieblessure maakt Hofma niet al te veel indruk in zijn twee A-interlands, waardoor de selectiecommissie hem aanmerkt als een typische clubvoetballer. Tot ver na zijn carrière knaagt dat aan hem.

Hofma keert in 1957 als semiprof terug in het shirt van VV Heerenveen, maar het goede gevoel ontbreekt en dus stopt hij al na een jaar. Hij richt zich op zijn baan als handelsvertegenwoordiger en verhuist later naar Doetinchem om groepsleider voor gedetineerden te worden. Hofma is op 14 oktober 2018 de laatste speler uit de kampioensploeg van weleer die komt te overlijden. Hij is dan 93 jaar.

De tekst op het bord luidt:

Gerben ‘Germ’ Hofma (Sittard, 1925, overleden 2018) is een van de parels in de jaren veertig en vijftig. Hofma is na Abe Lenstra de enige speler van Heerenveens negenvoudig noordelijk kampioenselftal, die het Nederlands elftal haalt. De buitenspeler komt in beeld bij de keuzecommissie, een maand na de 6-5 overwinning op Ajax. Germ Hofma is dan 25 jaar en behoort al een aantal jaar tot de absolute uitblinkers van het gouden Heerenveen, maar altijd in de schaduw van Abe. Maar de combinatie Hofma-Lenstra is zeer succesvol. In het jaar dat Heerenveen op jammerlijke wijze de landstitel moet laten aan BVV, scoort het elftal 83 doelpunten, vooral dankzij die gouden linkervleugel.

Meer Helden van sc Heerenveen