Henk Heising

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Henk Heising.

Henk Heising werd op 8 september 1943 geboren in Ter Apel. De zoon van Eildert en Agien was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de sport en de anatomie van de mens. Heising kreeg omwille van de financiële situatie geen toestemming om medicijnen te studeren, maar koos in plaats daarvan voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Groningen.

Op de achtergrond, maar o zo belangrijk

Heising stapt in 1969 met Ginie Meijer in het huwelijksbootje. Het echtpaar verhuist naar Friesland, waar hij een baan krijgt als gymleraar. De amateurvoetballer wil meer en besluit zich te specialiseren als looptrainer. Heising komt in de jaren zeventig terecht bij het CIOS in Heerenveen, waar hij Foppe de Haan leert kennen. In 1985 promoveert De Haan tot hoofdtrainer van sc Heerenveen en al snel besluit hij de kunde van Heising te benutten.

Bij sc Heerenveen fungeert Heising als looptrainer voor de A-selectie, het tweede elftal en de jeugdteams. Ook fungeert hij enige tijd als hoofd jeugdopleiding. Heising blijft steevast op de achtergrond, maar met zijn inovatieve werkwijze levert hij een grote bijdrage aan de professionalisering van de Friese club. Heising is een voorloper in het invoeren van krachttraining en bedenkt verschillende apparaten om spelers te ondersteunen.

Heising blijft tot zijn dood op 23 september 2010 in Heerenveen wonen. Ruim negen jaar later eert sc Heerenveen de voormalig loop- en conditietrainer door de ruimte onder de Noordtribune naar hem te vernoemen.

De tekst op het bord luidt:

Maar liefst twintig jaar is Henk Heising (Ter Apel, 1943, overleden 2010) als conditietrainer aan sc Heerenveen verbonden. De Groninger is jarenlang assistent van Foppe de Haan, die hij van het CIOS in Heerenveen kent. Hij staat bekend om zijn grote kennis en ervaring op conditioneel en fysiek gebied. Onder hem verkeren spelers in topconditie. Hij is de stille, bescheiden kracht achter vele successen van sc Heerenveen en heeft de trainingscultuur blijvend veranderd.

In het Abe Lenstra stadion is op 25 oktober 2019 als eerbetoon aan hem de Henk Heising Hal geopend, het krachthonk voor spelers onder de Noordtribune.

Meer Helden van sc Heerenveen