Henk Veerman

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Henk Veerman.

Hendrik Andreas Jacobus (Henk) Veerman werd op 26 februari 1991 geboren in Volendam. Via amateurclub EVC (Edam) en de jeugdopleiding van FC Volendam komt hij terecht bij RKAV Volendam, waar hij zowel in het zaterdag- als zondagsteam zijn voetbalkunsten mag vertonen. Aanvankelijk fungeert Veerman als verdediger, maar in 2010 mag hij als aanvaller aantreden tegen VV Schagen en prompt schiet hij viermaal raak. Vanaf dat moment is de boomlange Volendammer voorin te vinden.

Supersub in Heerenveen

FC Volendam raakt enthousiast over de ontwikkeling van Veerman en besluit hem in 2012 terug te halen. Even lijkt zijn profcarrière niet van de grond te komen, maar uiteindelijk ontpopt hij zich tot goalgetter bij Het Andere Oranje. Begin 2015 maakt Veerman zelfs de overstap naar sc Heerenveen, dat zo’n drieënhalve ton neertelt. De spits maakt zijn debuut op 4 februari 2015 in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (3-1 overwinning) en al meteen klinkt het ‘alle ballen op Henkie!’ luidkeels vanaf de tribunes.

Veerman slaagt er niet in om een vaste waarde te worden bij sc Heerenveen. Verschillende trainers, waaronder Foppe de Haan, worstelen met de eigenzinnige spits, maar als supersub blijkt hij wel degelijk zijn waarde te hebben voor de pompeblêdenformatie. Veerman scoort 21 keer in 108 wedstrijden voor Heerenveen. Meerdere clubs tonen interesse voor de Volendammer, die in de zomer van 2018 de overstap maakt naar het Duitse 1. FC Sankt Pauli.

Henk Veerman

Derbyheld in tweede periode

Na twee jaar keert Veerman weer terug in Friesland. In Heerenveen komt hij samen te spelen met naam- en dorpsgenoot Joey Veerman (geen familie). In zijn tweede periode mag Veerman veel vaker aantreden vanaf het eerste fluitsignaal en hij toont eind 2021 zijn waarde door tweemaal te scoren in de Friese derby tegen SC Cambuur (1-2 overwinning), maar gaandeweg groeit de kritiek op zijn spel. Veerman verhuist naar FC Utrecht en scoort prompt de winnende treffer tegen diezelfde opponent uit Leeuwarden. Na een half jaar keert hij terug naar FC Volendam.

De tekst op het bord luidt:

De boomlange spits (Volendam, 1991) speelt verdeeld over twee periodes 165 wedstrijden voor sc Heerenveen. Hij maakt in totaal 43 doelpunten voor de club. In zijn eerste periode fungeert Veerman vaak als invaller, wat de supporters bij een invalbeurt vaak tot de kreet ‘Alle ballen op Henkie’ verleidt.

In 2018 verhuist hij naar het Duitse 1. FC St. Pauli. Twee jaar later keert hij terug in Friesland. In zijn tweede periode is Veerman in de regel de vaste spits in het basiselftal. Begin 2022 maakt de spits de overstap naar FC Utrecht.

Meer Helden van sc Heerenveen