Henk Zoetendal

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Henk Zoetendal.

Henk Zoetendal ziet op 11 augustus 1941 het levenslicht in Joure. Zijn voetbalcarrière gaat van start bij het lokale De Kooi, dat in 1965 fuseert tot het hedendaagse SC Joure. In zijn geboorteplaats speelt de middenvelder zich in de kijker bij ‘buurman’ VV Heerenveen.

Sterkhouder in Heerenveen

Zoetendal speelt twee seizoenen voor VV Heerenveen wanneer GVAV voor hem op de stoep staat. De 1.90 meter lange Fries groeit uit tot een veelbelovende speler bij de voorloper van FC Groningen, waar hij zich in de kijker speelt bij zowel Jong Oranje als Nederland B. Gaandeweg raakt Zoetendal op een zijspoor bij de Groningers, waardoor hij besluit om in 1967 terug te keren naar Heerenveen.

Tussen 1967 en 1972 groeit Zoetendal opnieuw uit tot sterkhouder van VV Heerenveen. Hij promoveert in 1970 als kampioen van de Tweede Divisie naar de Eerste Divisie, maar de ultieme stap naar de Eredivisie blijft uit met de Friese club. De middenvelder verhuist mede om die reden naar AZ, waar hij het al na één seizoen voor gezien zal houden. Hij kiest voor een derde periode op Sportpark Noord.

Met VV Heerenveen speelt Zoetendal in december 1973 een geweldige bekerwedstrijd tegen Feyenoord. De Friezen verliezen na strafschoppen van de Rotterdammers, maar de middenvelder heeft Willem van Hanegem dan al een behoorlijk vervelende middag bezorgd. Toch krijgt hij op 32-jarige leeftijd al te horen dat trainer László Zalai geen beroep meer op hem wenst te doen. Zijn medespelers begrijpen daar niets van, maar het bestuur schaart zich achter de Hongaar.

De voetbalcarrière van Zoetendal komt abrupt ten einde. Hij traint nadien een aantal Friese clubs en begint in Joure een eigen sportzaak.

De tekst op het bord luidt:

Verdeeld over drie periodes speelt Henk Zoetendal (Joure, 1941) 271 officiële wedstrijden voor Heerenveen. Gezegend met een goede traptechniek en een uitstekend spelinzicht, is de 1,90 meter lange Jouster een opvallende en dominante verschijning op het middenveld.

Na twee seizoenen bij Heerenveen, gaat Zoetendal in 1962 naar GVAV. In zijn Groninger tijd brengt hij het tot Jong Oranje en het Nederlands B-elftal. Van 1967 tot 1972 is hij weer in Heerenveen te bewonderen. In 1972 ziet het naar de Eredivisie gepromoveerde AZ in Zoetendal een welkome versterking. Na een door blessures mislukt seizoen bij AZ, begint hij in 1973 aan zijn derde en laatste periode bij sc Heerenveen. Een conflict met trainer Zalai en voorzitter Schoen, zorgt ervoor dat hij in 1974 abrupt zijn carrière beëindigt.

Meer Helden van sc Heerenveen