Hiddo Reijs

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Hiddo Reijs.

Hiddo Reijs ziet op 19 januari 1950 het levenslicht in Spijkenisse. Via de plaatselijke VV komt de doelman terecht bij Fortuna Vlaardingen, waar hij zich in de kijker speelt bij Ajax en NEC. Reijs komt terecht in Nijmegen, maar moet het daar stellen met een reserverol en dus kijkt hij al snel weer verder. Dat is voor VV Heerenveen aanleiding om hem naar Friesland te halen.

Betrouwbare doelman in Heerenveen

Tussen 1975 en 1982 keept Reijs zijn wedstrijden voor sc Heerenveen, zoals de proftak tijdens die periode komt te heten. Miscommunicatie zorgt er in 1982 voor dat de doelman vertrekt uit Friesland, maar na twee seizoenen in Veendam keert hij alweer terug op het oude nest. Door meniscusproblemen moet Reijs in 1986 definitief vertrekken, al keept hij daarna nog zijn wedstrijden in Hoogeveen.

Als doelman van VV/sc Heerenveen komt Reijs tot 311 wedstrijden. Verdedigers voelen zich comfortabel met de doelman achter zich, aangezien hij rust en betrouwbaarheid uitstraalt. Reijs opent na zijn carrière een tandtechnisch labaratorium in Hoogeveen en zal verschillende amateurteams trainen.

De tekst op het bord luidt:

Hiddo Reijs (Spijkenisse, 1950) is tweede keeper bij NEC, maar Heerenveen ziet in 1975 al zijn onmiskenbare kwaliteiten. Hij is een lijnkeeper, die zich bij Heerenveen sterk ontwikkelt tot een doelwacht die wedstrijden voor de club kan winnen.

Zijn goede optreden wekt de interesse van andere clubs, maar Reijs blijft bij Heerenveen tot het seizoen 1982, dan vertrekt hij naar Veendam. In 1984 komt Reijs terug naar Heerenveen. In 1986 wordt hij geplaagd door meniscusproblemen, en krijgt hij geen nieuw contract aangeboden.

Reijs speelde 311 wedstrijden in het eerste. Daarmee is hij een van de acht spelers met meer dan 300 wedstrijden voor Heerenveen.

Meer Helden van sc Heerenveen