Joey van den Berg

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Joey van den Berg.

De geboortewieg van Joey van den Berg staat op 13 februari 1986 in het Drentse Nijeveen. Zijn voetbalcarrière gaat van start bij amateurclub SVN ’69, waar hij de aandacht trekt van talentscouts van sc Heerenveen. Hij doorloopt in Friesland verschillende jeugdelftallen, maar breekt ondanks een uitleenperiode bij FC Omniworld (nu Almere City FC) niet door. De teller blijft steken op drie schamele wedstrijden. Na een jaar op amateurbasis bij Go Ahead Eagles kiest Van den Berg voor de amateurs van MVV Alcides.

Aanvoerder bij sc Heerenveen

Van den Berg combineert zijn wedstrijden in het amateurvoetbal met een maatschappelijke carrière. In 2010 krijgt de middenvelder alsnog de kans om door te breken in het betaald voetbal door zich aan te sluiten bij PEC Zwolle. Van den Berg pakt deze kans met beide handen aan en promoveert met de Blauwvingers naar de Eredivisie. De Drent groeit uit tot een steunpilaar en speelt zich andermaal in de kijker bij sc Heerenveen. Begin 2013 is de comeback een feit.

Als speler van sc Heerenveen ziet Van den Berg maar liefst vijfmaal de rode kaart. Het komt de middenvelder op kritiek te staan, maar toch is er ook veel waardering voor zijn vechtlust. Hij krijgt zelfs de aanvoerdersband om zijn arm. In totaal komt Van den Berg tot 114 officiële wedstrijden en acht doelpunten in het pompleblêdenshirt. Hoogtepunt is het doelpunt waarmee hij Heerenveen naar de overwinning schiet in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (1-2).

Van den Berg verhuist na drieënhalf jaar sc Heerenveen naar het Engelse Reading. De middenvelder sluit zijn profcarrière af bij NEC om vervolgens af te bouwen bij Alcides. Hij keert nogmaals terug in het Abe Lenstra Stadion, in de rol van jeugdtrainer.

De tekst op het bord luidt:

Joey van den Berg (Nijeveen, 13 februari 1986) komt uit de jeugdopleiding van sc Heerenveen. In zijn eerste periode breekt hij nog niet door en hij vertrekt. Na zijn terugkeer in 2013 wordt hij wel basisspeler. De verdedigende middenvelder staat erom bekend dat hij met enige regelmaat tegen een gele of rode kaart oploopt.

In totaal speelt hij 105 wedstrijden voor de club, waarin hij acht keer scoort. Na zijn actieve voetbalcarrière besluit Van den Berg dat hij zijn kennis en ervaring wil overbrengen op de jeugd en begint hij als trainer in de opleiding van sc Heerenveen.

Meer Helden van sc Heerenveen