Lubbe van Dijk

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Lubbe van Dijk.

Cultheld in Abe Lenstra Stadion

Lubbe van Dijk ziet op 27 juni 1965 het levenslicht in Koudum. Als linksbuiten van BV Veendam maakt hij in 1988 de overstap naar sc Heerenveen. Van Dijk groeit in het Abe Lenstra Stadion uit tot een cultheld, hoewel de prestatiecurve van de Fries past bij spelers op zijn positie: soms briljant, soms waardeloos.

Van Dijk staat niet bekend als de meest professionele voetballer, maar hij is wel belangrijk. In 106 wedstrijden neemt hij 36 doelpunten voor zijn rekening. Op 8 september 1990 schrijft hij geschiedenis door als eerste Fries in de geschiedenis een Eredivisie-doelpunt te maken namens sc Heerenveen.

Heerenveen degradeert in 1991 al na één seizoen uit de Eredivisie. Twee jaar later promoveert de club opnieuw naar het hoogste niveau, maar voor Van Dijk is het dan klaar omwille van knieproblemen. Uitgezonderd een aantal wedstrijden met oud-sc Heerenveen krijgt hij steeds minder met de voetbalsport. Van Dijk is na zijn carrière vooral te vinden op het water en begint met zijn vrouw een camping in Stavoren.

 

De tekst op het bord luidt:

Lubbe van Dijk (Koudum, 1966) is een echte buitenspeler. Het kan vriezen, het kan dooien. De ene week lukt alles, de andere week niets. ‘Ik wilde maar twee dingen: mezelf vermaken en zorgen dat het publiek het naar z’n zin had’, vertelde hij in een interview.

Op 8 september 1990 lukt dat. Hij heeft een goede dag tegen NEC. Na een kwartier staat zijn naam als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier. Met die treffer schiet hij zichzelf de geschiedenisboeken in. Hij is de eerste Fries die voor Heerenveen een doelpunt maakt in de Eredivisie. In 1993 hangt hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen door problemen aan zijn knie.

Meer Helden van sc Heerenveen