Marten de Roon

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Marten de Roon.

Marten de Roon werd op 29 maart 1991 geboren in Zwijndrecht. De middenvelder begon met voetballen in het shirt van amateurclub ASWH, waar zijn talent werd ontdekt door scouts van Feyenoord. Hij speelde zes jaar in de jeugdopleiding van de Kasteelheren om in 2016 een stap zijwaarts te maken door zich aan te sluiten bij de voetbalacademie van Sparta Rotterdam. Voor deze club speelde De Roon zijn eerste 65 wedstrijden als profvoetballer.

Sterkhouder in Heerenveen

In de zomer van 2012 liep De Roon uit zijn contract bij Sparta Rotterdam. De middenvelder had de keuze uit verschillende clubs en gaf zijn jawoord aan sc Heerenveen, waar hij onder leiding van Marco van Basten zijn debuut maakte in de met 0-2 verloren thuiswedstrijd tegen NEC op 12 augustus 2012. De Roon werd al snel een vaste waarde in het Abe Lenstra Stadion en groeide in zijn tweede contractjaar zelfs uit tot de aanvoerder van het elftal.

De Roon speelde drie seizoenen en 104 wedstrijden (zes doelpunten) voor sc Heerenveen. Hij was zeker niet de meest begaafde speler in de geschiedenis van sc Heerenveen, maar hij groeide wel uit tot een onmisbare schakel. Dat leidde in de zomer van 2015 tot een fraaie transfer naar het Italiaanse Atalanta Bergamo. De Roon is anno 2023 nog steeds actief voor de Serie A-club, hoewel hij tussendoor nog een jaar voor Middlesbrough speelde, en is liefkozend tot Golfbreker van Bergamo betiteld.

In november 2016 maakte De Roon zijn debuut in het Nederlands elftal. Inmiddels heeft hij meerdere eindtoernooien achter zijn naam staan, waaronder het WK van 2022. In Qatar speelde hij samen met onder meer sc Heerenveen-doelman Andries Noppert en Denzel Dumfries.

De tekst op het bord luidt:

Spartaan Marten de Roon is al snel een vaste waarde bij sc Heerenveen. In de drie jaar dat de defensieve middenvelder in het Abe Lenstra stadion speelt, ontwikkelt hij zich tot het tactische brein. Hij wordt onmisbaar op het middenveld. Hij kan de wedstrijd lezen als de beste en is het verlengstuk van de trainer. De Roon is onopvallend aanwezig, maar onmisbaar voor de balans in het elftal.

Dat hij aanvoerder wordt, is dan ook logisch. Hij neemt zijn taak serieus en laat zijn stem op het veld, maar ook erbuiten nadrukkelijk horen. Na drie jaar Fryslân vertrekt de Zuid-Hollander naar Atalanta Bergamo in de Italiaanse Serie A.

Meer Helden van sc Heerenveen