Michel Breuer

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Michel Breuer.

Michel Breuer ziet op 25 mei 1980 het levenslicht in Gouda. Via de amateurclubs VV Haastrecht en GC & FC Olympia speelt de verdediger zich in de kijker bij Excelsior, waar hij ook zijn debuut maakt als profvoetballer. Met de Kralingers maakt hij zowel een promotie als een degradatie mee. Breuer maakt een prima indruk en maakt in de zomer van 2004 een welverdiende transfer naar sc Heerenveen.

Bekerwinnaar met sc Heerenveen

De sc Heerenveen-aanhang bouwt een haatliefdeverhouding op met Breuer. Vanwege zijn beperkingen is hij voor critici een (te) makkelijke kop-van-jut. Ook verschillende trainers doen niet altijd een beroep op de verdediger, maar toch knokt hij zich keer op keer terug het basiselftal in. Het is daarbij een groot voordeel dat Breuer zowel centraal achterin als op de flanken uit de voeten kan.

Breuer zal uiteindelijk maar liefst acht seizoenen het shirt van sc Heerenveen dragen. De verdediger komt tussen 2004 en 2012 tot 296 officiële wedstrijden in Friese dienst, waarin hij elf doelpunten en tien assists voor zijn rekening neemt. Breuer speelt maar liefst 33 Europese wedstrijden voor Heerenveen en mag zich daarmee zelfs recordhouder noemen. Eén van die wedstrijden is de legendarische thuiswedstrijd tegen AC Milan (1-3 nederlaag) in de UEFA Cup.

In het seizoen 2008-2009 krijgt Breuer de aanvoerdersband om zijn arm. De verdediger heeft daardoor op 17 mei 2009 de eer om als eerste speler uit de clubgeschiedenis een hoofdprijs in ontvangst te nemen: de KNVB Beker. Breuer neemt zijn verantwoordelijkheid als captain en schiet zelf één van de vijf strafschoppen tegen de touwen tegen FC Twente. Hij groeit daarmee met recht uit tot Held van Heerenveen.

Met Michael Dingsdag na de bekerfinale van 2009

Na acht seizoenen vertrekt Breuer uit Heerenveen. Bij NEC en Sparta Rotterdam speelt hij de laatste jaren van zijn voetbalcarrière. Breuer besluit verder te gaan in het trainersvak. Via Sparta en De Graafschap keert de sympathieke oud-verdediger in 2023 terug op het oude nest: Excelsior.

De tekst op het bord luidt:

Michel Breuer (Gouda, 1980) is zelfs jaren na zijn afscheid nog altijd een beeldbepalend uithangbord van onze club. Die ene foto komt altijd terug. De aanvoerder, in het shirt met de uitgescheurde kraag, toont juichend de eerste prijs uit de clubhistorie: sc Heerenveen, trotse bekerwinnaar in 2009. De rechtsback benut in de strafschoppenserie keurig zijn penalty, over de grond, dwars door het midden. Het tekent zijn betrouwbaarheid.

De ongepolijste mannetjesputter is nooit onomstreden, maar komt altijd bovendrijven. Links, rechts of centraal achterin, tijdelijk op de bank? Niet klagen, niet zeuren. Zo groeit de vals-trage verdediger met maar liefst 33 Europese duels uit tot Heerenveens recordhouder. Tegen AC Milan treft hij drie voormalige winnaars van de Gouden Bal. Breuer tegen Shevchenko, Ronaldinho en Kaká. Mooier wordt het niet.

Meer Helden van sc Heerenveen