Morten Thorsby

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Morten Thorsby.

Morten Thorsby komt op 5 mei 1996 op de wereld in de Noorse hoofdstad Oslo. Op de Noorse voetbalvelden mag de middenvelder zich achtereenvolgens bewijzen bij IL Heming, FC Lyn Oslo en Stabæk Fotball. In het shirt van laatstgenoemde club maakt hij zijn debuut op het tweede niveau van Noorwegen. Thorsby promoveert met zijn team naar de hoogste divisie, maar zal daar maar kortstondig actief blijven. In de zomer van 2014 blijkt sc Heerenveen de volgende stap in zijn carrière.

Hardwekkend en milieubewust

Thorsby maakt op 9 augustus 2014 zijn officiële debuut voor sc Heerenveen, dat zich in eigen stadion laat verrassen door promovendus FC Dordrecht (1-2). Trainer Dwight Lodeweges laat hem een kwartier voor tijd invallen voor Daley Sinkgraven. Thorsby speelt achttien wedstrijden in zijn eerste seizoen in Friesland en maakt in de verloren bekerwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (2-1) zijn eerste treffer in het blauw-wit met pompeblêden.

Thorsby zal vijf seizoenen het tenue van sc Heerenveen dragen. De middenvelder groeit dankzij diens onverzettelijkheid uit tot een vaste waarde in het Abe Lenstra Stadion. De Noor komt tot de zomer van 2019 tot 130 officiële wedstrijden, dertien doelpunten en acht assists. Thorsby blijkt geen goalgetter, maar zowel in 2017 (FC Groningen-uit) als 2018 (PEC Zwolle-uit) trapt hij het Eredivisie-seizoen af met twee doelpunten in de eerste speelronde.

Gedurende zijn verblijf in Heerenveen richt Thorsby zich niet alleen op zijn professionele carrière. Hij toont zich bijzonder milieubewust en probeert teamgenoten te overtuigen van de belangen. Thorsby oogst veel waardering in Friesland, waar hij in 2018 afscheid neemt om naar Sampdoria te verhuizen. Sinds de zomer van 2022 komt de Noorse middenvelder uit voor het Duitse Union Berlin.


De tekst op het bord luidt:

Morten Thorsby (Oslo, Noorwegen, 1996) komt als jonge jongen in 2014 naar sc Heerenveen. Hij groeit uit tot een speler die zowel binnen als buiten de lijnen van grote waarde is.

De middenvelder blinkt uit in zijn werklust. Iedere wedstrijd levert hij strijd en maakt hij de nodige kilometers op het veld. Hoogtepunt is misschien wel de seizoensopening tegen PEC Zwolle in 2018. Thorsby scoort maar liefst twee keer, pakt een rode kaart en wordt verkozen tot man van de wedstrijd. Heerenveen wint die uitwedstrijd met 2-3.

Buiten de lijnen toont Thorsby zich erg betrokken bij het milieu. Hij maakt zich sterk tegen klimaatverandering en probeert zijn ploeggenoten daar ook van te doordringen. Hij richt de stichting We Play Green op waarmee hij de voetbalwereld wil inspireren duurzame keuzes te maken.

In 2019 vertrekt Thorsby naar het Italiaanse Sampdoria waar hij dan al langere tijd mee flirt.

Meer Helden van sc Heerenveen